Chat met een apotheker!

Anticonceptiepil

In de anticonceptiepil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. Er zijn verschillende soorten en merken van de anticonceptiepil. Je leest er hier meer over.

Pil vergeten?

De pil als anticonceptie

De pil zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt, maar hoe werkt dit nou precies? Als je de pil slikt komt er geen eicel vrij. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Ook zorgen de hormonen ervoor dat een bevrucht eitje zich niet in de baarmoederwand kan innestelen. De meeste anticonceptiepillen zitten verpakt in een strip van 21 pilletjes.  Deze slik je 3 weken en daarna slik je een week niet. Dit is de ‘stopweek’. In de stopweek word je ongesteld. Ook in de stopweek is de pil effectief in het beschermen tegen zwangerschap.

Voor wie?

Met de anticonceptiepil kun je je ongesteldheid verplaatsen of overslaan. Je moet dagelijks op hetzelfde tijdstip je pil innemen. De werking van de pil is sterk afhankelijk van het juiste gebruik. Als je graag wilt beginnen met de anticonceptiepil heb je hier een recept voor nodig van je huisarts.

Hormonen in de pil

Er zijn veel soorten van de anticonceptiepil. Het onderscheid zit ‘m in de werkzame hormonen en in de hoeveelheid van elk hormoon. De hormonen in de anticonceptiepil zijn: oestrogeen en progestageen. Oestrogeen zorgt voor een voorspelbare ongesteldheid. Progestageen is belangrijk bij het voorkomen van zwangerschap. De combinatiepil bevat beide hormonen. De minipil bevat alleen progestageen.

Meer lezen over de verschillende vormen

Combinatiepil

In de combinatiepil zitten hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen. Het hormoon oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie.

Meer informatie

Minipil

De anticonceptiepil zonder oestrogeen noemen we ook wel de minipil. Het is een pilletje dat je zelf inneemt en bedoeld is ter bescherming tegen zwangerschap.

Meer informatie

Combinatiepil soorten

Bij de combinatiepil heb je de keuze tussen een éénfasepil of een meerfasenpil.  Samen met je huisarts bepaal je welke pil het beste bij jou past.

Éénfasepil

Alle pillen in de strip van de eenfasepil zijn hetzelfde en bevatten elke dag dezelfde hoeveelheid progestageen en oestrogeen. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende varianten.

Drovelis

Drovelis is een éénfase combinatiepil zonder stopweek. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Lovette

Lovette is een éénfase combinatiepil. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Marvelon

Marvelon is een éénfase combinatiepil. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Mercilon

Mercilon is een éénfase combinatiepil. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Microgynon

Microgynon 30 en 50 zijn een éénfase combinatiepillen. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Minulet

Minulet is een éénfase combinatiepil. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Norgestimaat/Ethinylestradiol

Norgestimaat/Ethinylestradiol is een éénfase combinatiepil. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Rosal

Rosal is een éénfase combinatiepil. Lees hier alle informatie

Meer informatie

Stediril

Stediril is een éénfase combinatiepil. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Yasmin

Yasmin is een éénfase combinatiepil. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Yaz

Yaz is een combinatiepil zonder stopweek. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Zoely

Zoely is een combinatiepil zonder stopweek. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Meerfasenpil

Bij een meerfasenpil verschilt de verhouding van elk hormoon per dag of aantal dagen. De strip bestaat uit pillen in verschillende kleuren die je in de juiste volgorde moet slikken. Meer weten? Klik hieronder verder.

Trigynon

Trigynon is een driefasen combinatiepil. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Trinordiol

Trinordiol is een driefasen combinatiepil. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Qlaira

Qlaira is een meerfasen combinatiepil zonder stopweek. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Continu gefaseerd

De tabletten moeten continu worden ingenomen. Daarom moet je gedurende elke dag zonder onderbreking een tablet innemen. Dit doe je in de volgorde die op de verpakking staat aangegeven, op hetzelfde tijdstip van de dag. Ga daarna ononderbroken verder met een nieuwe verpakking als de vorige op is.

Seasonique

Seasonique is een combinatiepil zonder stopweek met een verlengde cyclus. Lees hier alle informatie.

Meer informatie

Combinatiepillen zonder stopweek

Naast de mogelijkheden voor een anticonceptiepil mét stopweek, zijn er ook een aantal anticonceptiemethoden waarbij je deze niet hebt. In plaats van 21 pillen per strip en een stopweek na drie weken, heb je dan een strip met 28 pillen. Zodra je pilstrip op is, start je gewoon weer met een nieuwe strip. Om de kans op het vergeten zo klein mogelijk te houden en de betrouwbaarheid zo hoog mogelijk te houden, is het slim om het slikken van de pil op een vast tijdstip te doen.

Meer weten over de combinatiepil

Één fase pillen zonder stopweek

Alle pillen in de strip bevatten evenveel hormonen. Op de laatste paar na, dat zijn placebopillen. Tijdens het slikken van deze pillen word je ongesteld.

Meer fase pillen zonder stopweek

Het aantal hormonen in de pillen verschilt gedurende je cyclus. Verder bestaat een deel van de pilstrip uit placebo pillen. Wanneer je deze slikt word je ongesteld.

De minipil soorten

Omdat deze anticonceptiepil geen oestrogeen bevat, slik je alleen het hormoon progestageen. Deze is effectief in het beschermen tegen zwangerschap en geschikt voor mensen die borstvoeding geven. Het grootste verschil met de combinatiepil en de minipil is dat je geen stopweek hebt. Hierdoor heb je bij het slikken van de minipil meestal geen menstruatie.

Meer weten over de minipil

De minipil komt in de volgende varianten:

Cerazette

De minipil kent een drietal soorten. De Cerazette minipil is daar één van. Cerazette is een oestrogeenvrije pil en kan je beschermen tegen zwangerschap. Lees alles over deze variant minipil.

Meer informatie

Desogestrel

Desogestrel is een vorm van anticonceptie zonder oestrogeen. Deze minipil bevat enkel het gelijknamige hormoon en kan beschermen tegen een zwangerschap. Lees hier alle informatie over Desogestrel.

Meer informatie

Delamonie

Meer weten over Delamonie? Deze minipil is één van de anticonceptiepillen zonder oestrogeen en kan je beschermen tegen zwangerschap.Lees hier alles over Delamonie.

Meer informatie

Zarelle

Op zoek naar een anticonceptie zonder oestrogeen? De Zarella minipil bevat enkel het hormoon desogestrel en kan je beschermen tegen zwangerschap. Vind hier alles over Zarelle.

Meer informatie

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Dagelijkse pieken en dalen in hormoonafgifte

Verschillende varianten om uit te kiezen

Je kunt je menstruatie plannen, uitstellen of overslaan

Vraag &
antwoord

Heb je een vraag over het gebruik van de anticonceptiepil of een andere vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

In de pil zitten hormonen die ervoor zorgen dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Bovendien beïnvloeden de hormonen de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan innestelen. Door de pil op de juiste manier te gebruiken, voorkom je dat je zwanger wordt.

Als je de pil doorslikt, en dus de stopweek overslaat, word je niet ongesteld. Je kunt tijdens het gebruik van de volgende pilstrip wel last hebben van een doorbraakbloeding of spotting.

Meestal kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent. De kans op zwangerschap is dan zeer klein. Natuurlijk kun je ook al eerder stoppen met de pil. Als je wilt stoppen met de pil, kan dat wanneer je maar wilt. Wil je niet zwanger raken? Vraag dan aan je arts om advies over andere betrouwbare methoden van anticonceptie. Je kunt je alvast voorbereiden op het gesprek met je arts door de informatie op deze website te lezen.

Ga je binnenkort naar jouw zorgverlener om te praten over anticonceptie?

Ga voorbereid naar je zorgverlener

Help jezelf en jouw zorgverlener door je goed voor te bereiden. Anticonceptie is namelijk altijd maatwerk. Iedere vrouw is anders. Deze vragenlijst laat je alvast nadenken over zaken die belangrijk zijn voor het vinden van een anticonceptiemiddel dat bij jou past.