Chat met een apotheker!

Marvelon

In een anticonceptiepil zitten hormonen die kunnen helpen een zwangerschap te voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten op de markt met allemaal een iets andere samenstelling. Wil jij meer weten over de Marvelon pil? Lees dan verder.

Wat is de Marvelon pil?

Marvelon is een anticonceptiemethode in de vorm van een pil die je slikt. Marvelon is een combinatiepil en een éénfasepil. Dit betekent dat er twee verschillende hormonen in zitten en dat elke pil dezelfde inhoud heeft. De precieze samenstelling van een Marvelon pil is:

  • 150 microgram desogestrel (een progestageen)
  • 30 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Hoe gebruik ik de Marvelon pil?

In de strip zitten 21 pillen. Elke dag rond hetzelfde tijdstip neem je een pilletje. Op de strip staan de dagen van de week zodat je altijd weet waar je bent gebleven. Na drie weken slik je 7 dagen geen pil. Dit heet de stopweek. In de loop van deze 7 dagen krijg je een onttrekkingsbloeding. Dit is vergelijkbaar met je menstruatie. Na de stopweek, dus op de achtste dag, begin je weer met een nieuwe strip.

Invloed op ongesteldheid

Wil jij de controle hebben over je onttrekkingsbloeding? Met de Marvelon combinatiepil is het mogelijk om deze over te slaan of te verschuiven. Wanneer je je onttrekkingsbloeding over wilt slaan begin je direct met het slikken van de pillen uit een nieuwe strip als je huidige op is. Je slaat dan dus je stopweek over.

Als je liever een ander moment kies voor je onttrekkingsbloeding kun je zelf een moment kiezen voor je stopweek. Let er wel goed op dat je altijd op dag 8 na het stoppen met Marvelon weer begint met slikken. Anders is Marvelon niet effectief in het beschermen tegen een zwangerschap.

Is de Marvelon pil geschikt voor mij?

Er zijn veel verschillende anticonceptiemethoden, maar ook combinatiepillen beschikbaar. Overleg daarom met je huisarts of bekwame verloskundige wat voor jou de beste keuze is. Je kunt in het gesprek je medische historie bespreken en je wensen doornemen. Zo kunnen jullie samen kijken welke methode het beste bij je past.

Blijkt Marvelon voor jou de beste methode? Dan kan je huisarts of bekwame verloskundige hier een recept voor uitschrijven.

Bijwerkingen Marvelon

Als je besluit om Marvelon te gaan gebruiken als anticonceptiemethode is het handig om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen die je kan krijgen. Zo zijn de meest voorkomende verandering van je bloedingspatroon, depressieve stemmingen of stemmingsveranderingen, hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, gevoelige borsten of gewichtstoename.

Ook heb je bij het gebruik van de combinatiepil een verhoogde kans op trombose (bloedpropjes). Lees voor alle mogelijke bijwerkingen de bijsluiter.

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Lovette is een éénfasepil

Je kunt je bloeding overslaan of verplaatsen

Bijsluiter Marvelon

Marvelon

Stofnaam: desogestrel, ethinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Marvelon

Heb je een vraag over Marvelon? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Marvelon een effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier inneemt. Alle hormonale anticonceptiemiddelen zijn betrouwbaar. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Je gebruikt Marvelon door 3 weken lang elke dag een pil te slikken. Daarna heb je een stopweek en word je ongesteld. Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Met dit type pil kun je incidenteel de stopweek en dus je menstruatie overslaan. Dit doe je door na de vorige pilstrip meteen met de volgende strip te beginnen. Ook is het met dit type anticonceptiepil mogelijk om de stopweek te verschuiven. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je op vakantie gaat.

Als je alle tabletten correct hebt ingenomen, geen last hebt gehad van overgeven of diarree en ook geen andere geneesmiddelen hebt gebruikt, kun je gerust met de volgende strip verdergaan. Het is dan onwaarschijnlijk dat je zwanger bent.

Als de verwachte bloeding echter twee keer achter elkaar uitblijft kun je zwanger zijn. Neem meteen contact op met je arts. Ga niet verder met de volgende strip Marvelon voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.