Chat met een apotheker!

Stediril

Ben je op zoek naar de juiste anticonceptie? Dan is het goed om jezelf te informeren over de verschillende mogelijkheden. De Stediril pil is een combinatiepil die werkt op basis van twee verschillende hormonen. Je leest hier alles over deze pil.

Wat is de Stediril pil?

De Stediril pil wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. In de Stediril pil zitten twee verschillende hormonen. Daarom wordt deze pil ook wel een combinatiepil genoemd. Daarnaast is Stediril een éénfasepil. Dat betekent dat elk tablet in de strip dezelfde hoeveelheid hormonen bevat.

De hormonen in deze pil zijn:

  • 150 microgram levonorgestrel (een progestageen)
  • 30 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Hoe gebruik ik de Stediril pil?

In het doosje van de Stediril anticonceptiepil vind je strips met 21 tabletten. Je slikt elke dag op hetzelfde tijdstip een pil. Je kunt makkelijk de richting van de pijl op de strip volgen. Als de strip op is, neem je 7 dagen geen pil. Dit is de stopweek. In de stopweek krijg je, meestal op dag 2 of 3, een onttrekkingsbloeding. Dit lijkt op een menstruatie. Op de 8e dag begin je weer met een nieuwe strip.

Invloed op ongesteldheid

Met de combinatiepil heb je de mogelijkheid om je onttrekkingsbloeding over te slaan of op een ander moment te plannen.

Je bloeding zal plaatsvinden tijdens je stopweek. Als je Stediril strip leeg is, kun je direct beginnen aan een nieuwe strip om zo de stopweek en je bloeding over te slaan. Komt een ander moment je beter uit? Kies zelf het moment van je stopweek. Maar zorg er altijd voor dat je op de 8e dag weer opnieuw begint met je pillen.

Is de Stediril pil geschikt voor mij?

De huisarts kan samen met jou bepalen of Stediril voor jou de best passende anticonceptiemethode is. Dit doe je samen door een gesprek te hebben waarin je je wensen en je medische historie doorneemt.

Als Stediril de beste optie is, dan kan de huisarts je een recept voorschrijven waarmee je deze op kunt halen bij de apotheek.

Bijwerkingen Stediril

Het komt wel eens voor dat de Stediril pil, net als andere anticonceptiemethoden, bijwerkingen veroorzaakt. De meest voorkomende zijn doorbraakbloedingen, ontstekingen van de vagina inclusief schimmelinfecties, stemmingswisselingen, hoofdpijn, nervositeit, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, puistjes, gevoelige borsten, verandering in je bloedingspatroon en gewichtstoename.

Als je een combinatiepil gebruikt, heb je een verhoogde kans op trombose (bloedpropjes). Lees voor alle informatie de bijsluiter.

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Stediril is een éénfasepil

Je kunt je bloeding overslaan of verplaatsen

Bijsluiter Stediril

Stediril

Stofnaam: levonorgestrel, ethinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Stediril

Heb je een vraag over Stediril? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Als je alle tabletten correct hebt ingenomen, geen last hebt gehad van overgeven of diarree en ook geen andere geneesmiddelen hebt gebruikt, kun je gerust met de volgende strip verdergaan. Het is dan onwaarschijnlijk dat je zwanger bent.

 

Als de verwachte bloeding echter twee keer achter elkaar uitblijft kun je zwanger zijn. Neem meteen contact op met je arts. Ga niet verder met de volgende strip Stediril voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.

Als je Stediril bent vergeten, volg dan de instructies: pil vergeten.

 

Als je vaker je pil vergeet omdat je hier dagelijks aan moet denken, bedenk dan dat er ook niet-dagelijkse anticonceptiemethoden beschikbaar zijn.

Stediril heeft de volgende eigenschappen:

  • Dagelijks
  • Je kunt je menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven
  • Je moet elke dag aan je anticonceptie denken
  • Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte
  • Zelf innemen