Chat met een apotheker!

Anticonceptiering

Ben jij al bekend met de anticonceptiering? Deze hormonale ring is in Nederland in 2 soorten verkrijgbaar, namelijk de NuvaRing en Ornibel. Beide ringen kunnen je beschermen tegen een zwangerschap. Lees meer over deze vorm van anticonceptie.

Anticonceptie in ringvorm

De anticonceptiering is een zachte, flexibele, kunstof ring van zo’n 5 cm groot. Je brengt de ring zelf in de vagina in. Vergelijk het met het inbrengen van een tampon. Het ontwerp is zo ontworpen dat je er niks van voelt en deze er niet zomaar uit kan vallen. Hierdoor kun je gewoon gaan zwemmen of sporten.

Voor wie?

De anticonceptiering is er voor als je niet elke dag wilt nadenken over je anticonceptie, maar wel zelf controle wilt hebben over wanneer je de ring inbrengt. Elke maand breng je een nieuwe ring in. Na 3 weken verwijder je de anticonceptiering. Plaats je geen nieuwe? Dan zorg je voor een stopweek waarin je jouw menstruatie kunt verwachten. Na de ringvrije week breng je een nieuwe hormonale ring in. Wanneer je stopt met het gebruik van de anticonceptie in ringvorm kun je direct zwanger worden.

Wat doet het?

In de anticonceptiering zitten de hormonen etonogestrel en ethinylestradiol. Dagelijks geeft de ring een beetje hormonen af. Via het slijmvlies van je vagina komen de stoffen in je bloed. Door de gelijkmatige hormoonafgifte krijg je niet te maken met hormoonpieken. Wanneer je stopt met het gebruik van de anticonceptie in ringvorm kun je direct zwanger worden.

Ornibel

Je hebt gehoord over de anticonceptiering en bent benieuwd of deze anticonceptiemethode bij je past. Ornibel is een anticonceptiering die in Nederland verkrijgbaar is. De Ornibel ring bevat twee vrouwelijke hormonen: etonogestrel en ethinylestradiol. Op deze pagina vind je alle informatie over Ornibel.

Meer informatie

NuvaRing

Je denkt erover na om te starten met de anticonceptiering. NuvaRing is één van de anticonceptieringen die we hebben in Nederland. De NuvaRing bevat twee vrouwelijke hormonen en helpt te beschermen tegen zwangerschap. Je leest hier alles over de NuvaRing anticonceptie.

Meer informatie

De eigenschappen van de anticonceptiering

Maandelijks

Dagelijks afgifte, maar geen pieken door geleidelijke afgifte

Je moet maandelijks aan je anticonceptie denken

Je kunt je menstruatie zelf plannen

Vraag &
antwoord

Heb je een vraag over het gebruik van de anticonceptiering of een andere vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Als u net bevallen bent, zal uw arts u waarschijnlijk aanraden te wachten tot uw eerste spontane menstruatie. Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie. Het gebruik van de anticonceptiering wordt in het algemeen niet aangeraden zolang je borstvoeding geeft.

Nee. Gedurende de eerste 6 maanden na de bevalling vermindert het gebruik van een combinatiemethode (progestageen + oestrogeen) mogelijk de hoeveelheid en de kwaliteit van de moedermelk en daardoor zou de gezondheid van de baby schade kunnen ondervinden. Het effect op de gezondheid van de baby bij gebruik van een combinatiemethode meer dan 6 maanden na de bevalling is nog niet geheel duidelijk.

Anticonceptie zonder hormonen

Denk je na over een methode zonder hormonen? Omdat je liever geen onnatuurlijke producten wilt gebruiken. Of last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.