Chat met een apotheker!

Zarelle

Op zoek naar een anticonceptie zonder oestrogeen? De Zarelle minipil bevat enkel het hormoon desogestrel en kan je beschermen tegen zwangerschap. Vind hier alles over Zarelle.

Wat is Zarelle minipil?

De Zarelle minipil bevat slechts 1 hormoon en is oestrogeen vrij. Deze anticonceptiemethode kan je beschermen tegen zwangerschap.

In één minipil Zarelle zit:

Hoe gebruik ik Zarelle?

Zarelle is een minipil en heeft geen stopweek. Dit wil zeggen dat elke pilstrip 28 pillen bevat. Zodra de strip leeg is begin je direct aan een nieuwe strip. Zo slik je de hele maand door de minipil. Op de strip staan de dagen aangegeven zodat je makkelijk weet waar je bent gebleven. Je kunt Zarelle het best innemen met wat water.

Invloed op borstvoeding

De minipil is een van de weinige soorten anticonceptie die je kan gebruiken als je borstvoeding geeft. Daarom wordt Zarelle ook wel de ‘borstvoedingpil’ genoemd. Zarelle heeft geen invloed op de ontwikkeling van je baby of de kwaliteit van je moedermelk.

Invloed op ongesteldheid

Wanneer je begint met het slikken van de minipil kan je menstruatie (onttrekkingsbloeding) de eerste maanden onregelmatig worden. Bij de meeste mensen verdwijnt de onttrekkingsbloeding volledig. Wel kun je soms wat onregelmatig bloedverlies ervaren.

Blijft je onttrekkingbloeding terugkeren? Dan is het niet mogelijk om dat met de minipil uit te stellen of over te slaan.

Is Zarelle geschikt voor mij?

Elke anticonceptiemethode heeft andere eigenschappen. Daarom is het altijd goed om je wensen met je huisarts te bespreken. Met een aantal vragen kan die bepalen welke methode het beste bij je past.

Bijwerkingen Zarelle

Tijdens het slikken van Zarelle kan het voorkomen dat je last krijgt van bijwerkingen. Onregelmatig bloedverlies is de meest voorkomende bijwerking. Daarnaast kun je last krijgen van stemmingswisselingen, minder zin om te vrijen, hoofdpijn, gewichtstoename, misselijkheid of acne.

In de bijsluiter kun je alle mogelijke bijwerkingen en de kans dat dit voorkomt terugvinden.

Eigenschappen

Dagelijks

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Deze pil is geschikt voor mensen die borstvoeding geven

Je kunt je menstruatie niet plannen

Meestal krijg je bij het slikken van de minipil geen menstruatie. Toch kan het zo zijn dat je af en toe last hebt van bloedverlies.

Bijsluiter Zarelle

Zarelle

Stofnaam: desogestrel

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Zarelle

Heb je een vraag over Zarelle? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Zoals alle geneesmiddelen kan Zarelle bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

Nee, je kunt met Zarelle de begindag van je menstruatie niet verschuiven.

Neem Zarelle elke dag ongeveer op dezelfde tijd te worden ingenomen, zodat de periode tussen twee tabletten altijd 24 uur bedraagt. De eerste tablet dient op de eerste dag van de menstruatie te worden ingenomen. Vervolgens dient dagelijks steeds één tablet te worden ingenomen, ongeacht het mogelijk optreden van bloedingen. Na de laatste blister dient de volgende dag meteen met een nieuwe blister te worden begonnen.