Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
anticonceptiestaafje

Een staafje als anticonceptie in je bovenarm. Het is één van de vele anticonceptiemethoden in Nederland. Dit staafje is in Nederland ook wel bekend onder de naam: Implanon NXT. Dit staafje is bedoeld om gedurende drie jaar te beschermen tegen zwangerschap. Lees de veelgestelde vragen over deze vorm van anticonceptie.

Belangrijk1
·       Zwangerschap moet uitgesloten worden voordat het implantaat ingebracht wordt.
·       Als het implantaat ingebracht wordt, zijn aanvullende anticonceptieve maatregelen niet nodig. Als van het aanbevolen tijdstip van inbrengen wordt afgeweken, moet de vrouw het advies krijgen om tot zeven dagen na het inbrengen van het implantaat ook een niet-hormonale anticonceptiemethode (bijvoorbeeld condooms) te gebruiken.

Vorig voorbehoedsmiddelTijdstip van inbrengen
GeenDag 1-5 van de cyclus
Combinatiemethode (gecombineerd oraal voorbehoedsmiddel, pleister, ring)In de tabletvrije week
Pil met alleen progestageenOp ieder tijdstip
Implanon (NXT)®/IUDOp de dag van verwijdering
Depotpreparaat met alleen progestageen (prikpil)Op de dag waarop de volgende injectie gepland is
Afbreken zwangerschap eerste trimesterBinnen 5 dagen
Afbreken zwangerschap tweede trimester/bevallingDag 21-28
Na zwangerschap, wel borstvoedingDirect na bevalling*

* Daarnaast moet de vrouw het advies krijgen om tot zeven dagen na het plaatsen van het implantaat ook een niet-hormonale anticonceptiemethode te gebruiken. Als ze al geslachtsgemeenschap heeft gehad, moet worden gecontroleerd of ze niet zwanger is. Implanon NXT mag tijdens de borstvoeding worden gebruikt. Een kleine hoeveelheid van de werkzame stof komt in de moedermelk terecht, maar dit heeft geen invloed op de productie of kwaliteit van de moedermelk, noch op de groei en ontwikkeling van het kind.

Tijdens het gebruik van Implanon NXT is het waarschijnlijk dat er veranderingen in het bloedingspatroon optreden (onregelmatig bloedingspatroon, verandering van intensiteit of duur van de bloedingen). Amenorroe werd gerapporteerd bij 1 op de 5 vrouwen, terwijl ook door 1 op de 5 vrouwen herhaald en/of langdurig optreden van bloedingen gerapporteerd werd. Het bloedingspatroon in de eerste drie maanden geeft bij veel vrouwen een goede indicatie voor het patroon in de tijd erna. 1

Nadat het staafje verwijderd is, zijn de hormonen binnen een aantal dagen volledig uit het lichaam verdwenen.2 In principe kan een vrouw weer zwanger raken vanaf de dag dat het staafje verwijderd wordt. Meestal treedt 3 weken na verwijdering de eerste ovulatie op.2 

Implanon NXT is een effectieve “Long Acting Reversibel Contraception” methode.(meer dan 99% werkzaam)

Ontdek hier de verschillen tussen alle anticonceptiemethoden

Vergelijk
anticonceptie
methoden

Iedereen is anders. De keuze voor een anticonceptiemethode is daarom ook per persoon verschillend. Wil je weten welke methode het beste bij jou past?

Vergelijk de methoden en ontdek het binnen een paar stappen.