Chat met een apotheker!

Norgestimaat/Ethinylestradiol

Zoek je informatie over de Norgestimaat/Ethinylestradiol anticonceptiepil? Wij vertellen je graag meer over deze pil. Lees hieronder over de samenstelling, hoe je het gebruikt en de mogelijke bijwerkingen.

Wat is de Norgestimaat/ethinylestradiol pil?

Norgestimaat/ethinylestradiol is een van de vele soorten anticonceptiepillen die we in Nederland kennen. De anticonceptiepil is er om je te beschermen tegen een zwangerschap. Het kan je alleen beschermen als je de pil op de juiste manier gebruikt. In deze soort pil zitten twee verschillende hormonen. Het wordt daarom ook wel een combinatiepil genoemd. De Norgestimaat/ethinylestradiol pil is een éénfasepil en dus heeft elke pil in de strip dezelfde hoeveelheid hormonen. De hormonen in deze pil zijn:

Hoe gebruik ik de Norgestimaat/Ethinylestradiol pil?

Als je gaat starten met de Norgestimaat/ethinylestradiol pil, slik je 21 dagen lang een tabletje. Dit doe je elke dag op hetzelfde tijdstip. Slik de pil door met wat water zonder te kauwen. Op de pillenstrip staan de dagen van de week zodat je weet welke pil je op welke dag moet slikken. Als de strip leeg is, neem je 7 dagen geen pil. Dit is de stopweek en in deze week krijg je een onttrekkingsbloeding, wat lijkt op een menstruatie, maar minder heftig is. Dit gebeurt meestal op dag 2 of 3. Op de 8e dag begin je weer met een nieuwe strip, ook als je nog bloedverlies hebt.

Invloed op ongesteldheid

Met de Norgestimaat/ethinylestradiol pil kan je zelf bepalen wanneer je ongesteld wordt. Je kan zelfs de stopweek overslaan door direct weer met een nieuwe pillenstrip te beginnen als de andere leeg is. Op die manier krijg je geen onttrekkingsbloeding. Let er wel op dat je altijd op de 8e dag na het slikken van je laatste pil weer begint. Anders kan de Norgestimaat/ethinylestradiol pil niet helpen bij het beschermen tegen een zwangerschap.

Is de Norgestimaat/Ethinylestradiol pil geschikt voor mij?

Denk je erover na om te starten met een combinatiepil? Overleg dit altijd eerst met je huisarts. Ga samen het gesprek aan en bespreek waar jouw behoeften liggen. Als blijkt dat de anticonceptiepil een geschikte methode voor jou is, kan je huisarts een recept voorschrijven.

Bijwerkingen Norgestimaat/ethinylestradiol

De Norgestimaat/ethinylestradiol pil kan bijwerkingen veroorzaken, net als de andere combinatiepillen. De bijwerkingen die het meest voorkomen zijn hoofdpijn, migraine, misselijkheid, buikpijn, pijnlijke borsten, tussentijdse bloedingen en wisselende stemmingen. Daarnaast kun je last krijgen van een schimmelinfectie, gewichtstoename, vasthouden van vocht etc.

Ook heb je bij het gebruik van de combinatiepil een verhoogde kans op trombose (bloedpropjes). Het is daarom belangrijk dat je weet wat de symptomen hiervan zijn. Lees altijd goed de bijsluiter als je start met de pil.

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Deze pil is een éénfasepil

Je kunt je bloeding overslaan of verplaatsen

Bijsluiter Norgestimaat/Ethinylestradiol

Norgestimaat/ethinylestradiol

Stofnaam: norgestimaat/ethinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Norgestimaat / Ethinylestradiol

Heb je een vraag over Norgestimaat/Ethinylestradiol? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Een combinatiemethode is een anticonceptiemethode die twee hormonen bevat: ‘oestrogeen’ en ‘progestageen’. De beschikbare combinatiemethoden zijn de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Twee belangrijke kenmerken van een combinatiemethode zijn dat je over het algemeen een regelmatig menstruatiepatroon kunt verwachten en dat je je menstruatie (stopweek) kunt overslaan, uitstellen of verschuiven. Combinatiemethoden zijn er in diverse doseringen. De meest voorgeschreven methodes bevatten doseringen van 30 microgram oestrogeen of minder.

Een combinatiemethode wordt in enkele situaties afgeraden, bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft, oestrogeen intolerant bent of een risico loopt om trombose te krijgen. Je kunt in zo’n geval een methode zonder oestrogeen overwegen.

Nee, de combinatiepil is niet geschikt als je borstvoeding geeft. Gedurende de eerste 6 maanden na de bevalling vermindert het gebruik van de combinatiemethode (progestageen + oestrogeen) mogelijk de hoeveelheid en de kwaliteit van de moedermelk en daardoor zou de gezondheid van de baby schade kunnen ondervinden. Het effect op de gezondheid van de baby bij gebruik van een combinatiemethode indien na 6 maanden na de bevalling borstvoeding gegeven wordt, is nog niet geheel duidelijk.

Geef je geen borstvoeding, dan wordt aangeraden om te starten tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. Als je later dan dag 28 na de bevalling start met het slikken van de pil, wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen dat je de pil gebruikt een barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) te gebruiken. Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie. Het gebruik van de combinatiepil wordt over het algemeen niet aangeraden zolang je borstvoeding geeft.

De effectiviteit hangt af van het soort anticonceptie dat je gebruikt en of je het op de juiste manier gebruikt. Met effectiviteit wordt bedoeld dat de kans op zwanger worden zeer klein is. Er zijn tegenwoordig veel effectieve hormonale anticonceptiemethoden, zoals de pil, de pleister, de ring, de prikpil, het staafje en het spiraaltje.

De werking van je anticonceptiemiddel neemt sterk af als je het vergeet. Neem dit mee in je overweging. Naast de pil zijn er ook methoden waarbij je niet elke dag aan je anticonceptie hoeft te denken. De pleister en de ring zijn niet-dagelijkse methoden die je zelf kunt inbrengen. Er zijn ook methoden die door de arts worden ingebracht, zoals de prikpil, het anticonceptiestaafje en het spiraaltje.