Chat met een apotheker!

Minulet

De anticonceptiepil is een methode waarbij hormonen je kunnen helpen om een zwangerschap te voorkomen. Er zijn veel verschillende varianten. Op deze pagina lees je alles over de Minulet pil.

Wat is de Minulet pil?

Minulet is een pil met 2 verschillende hormonen waardoor het valt in de categorie combinatiepillen. Daarnaast is Minulet ook een éénfasepil omdat elk pilletje dezelfde hoeveelheid hormonen bevat. Deze hormonen kunnen je beschermen tegen een zwangerschap.

Elke Minulet pil bevat:

 • 75 microgram gestodeen (een progestageen)
 • 30 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Hoe gebruik ik de Minulet pil?

Minulet is een anticonceptiemethode die je dagelijks inneemt. Het pilletje slik je met een beetje water en altijd op hetzelfde tijdstip.

In de strip zitten 21 pilletjes waar de dag van de week bij staat aangegeven. Hierdoor weet je precies waar je bent gebleven.

Als de strip leeg is slik je 7 dagen geen pil. Deze periode noemen we daarom de stopweek. Op dag 2 of 3 krijg je een onttrekkingsbloeding wat vergelijkbaar is met je menstruatie. Op de 8e dag begin je met het slikken van de pillen van een nieuwe strip en begint het proces opnieuw.

Invloed op ongesteldheid

Anticonceptie kan invloed hebben op je ongesteldheid. Wanneer je de Minulet pil gaat gebruiken krijg je een onttrekkingsbloeding, wat lijkt op ongesteld worden.

Met deze methode is het mogelijk om de bloeding over te slaan. Je hebt dan geen stopweek, maar begint nadat je strip leeg is direct met het slikken van een nieuwe strip. Wil je liever de dag waarop je onttrekkingsbloeding komt verzetten? Slik dan de pillen van een nieuwe strip en kies zelf het moment van je stopweek.

Is de Minulet pil geschikt voor mij?

Of de Minulet pil voor jou een geschikte anticonceptiemethode is, hangt af van je eigen wensen en je medische historie. Deze bespreek je beiden in een gesprek met je huisarts of bekwame verloskundige. Is Minulet voor jou de juiste keuze? Dan kan de huisarts of bekwame verloskundige een recept voor je uitschrijven waarmee je deze pil op kunt halen bij de apotheek.

Bijwerkingen Minulet

Je vraagt je misschien af of de Minulet pil bijwerkingen heeft. Zoals bij andere anticonceptiemethoden, kan het zijn dat je bij gebruik last krijgt van bijwerkingen. De meest voorkomende zijn een doorbraakbloeding, een ontsteking van de vagina inclusief schimmelinfectie, stemmingswisselingen, hoofdpijn, nervositeit, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, puistjes, gevoelige borsten, verandering in menstruatie of gewichtstoename.

Ook is het goed om te weten dat je bij het gebruik van een combinatiepil een verhoogde kans hebt op trombose (bloedpropjes). In de bijsluiter van Minulet kun je alles lezen over mogelijke bijwerkingen.

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Minulet is een éénfasepil

Je kunt je bloeding overslaan of verplaatsen

Bijsluiter Minulet

Minulet

Stofnaam: gestodeen, ethinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Minulet

Heb je een vraag over Minulet? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Minulet een effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier inneemt. Alle hormonale anticonceptiemiddelen zijn betrouwbaar. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Wanneer je begint met de eerste strip Minulet, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zie onderstaande mogelijkheden.

Situatie 1: Je hebt de afgelopen maand geen anticonceptiepil gebruikt

Begin met Minulet op de eerste dag van de cyclus (de eerste dag van je menstruatie). Neem een tablet bij de betreffende dagaanduiding op de strip. Je mag ook op dag 2-5 van de cyclus beginnen maar dan moet je in de eerste 7 dagen wel een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Situatie 2: Overschakeling van een andere combinatiepil, anticonceptiepleister of anticonceptiering

Je kunt met Minulet beginnen op de dag nadat je de laatste tablet van je vorige strip hebt genomen (dus zonder pauze). Als er bij je vorige pil ook niet-werkzame tabletten in de strip zitten, moet je meteen doorgaan na de laatste werkzame tablet van je vorige pil (als je niet weet welke dat is, vraag het dan aan je arts of apotheker). Je mag ook later beginnen, maar nooit later dan op de dag na afloop van de stopweek van je vorige pil (of na de laatste niet-werkzame (placebo) tablet van je vorige pil).

Als je een anticonceptiering of een anticonceptiepleister  hebt gebruikt, moet je bij voorkeur beginnen met Minulet op de dag van verwijdering, maar niet later dan op de dag waarop je een nieuwe ring zou moeten inbrengen of een nieuwe pleister zou moeten plakken.

Situatie 3: Overschakeling een methode met alleen progestageen

Je kunt van de ene op de andere dag overschakelen van een methode met alleen progestageen op Minulet, maar je moet de eerste 7 dagen wél een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Situatie 4: Overschakeling van de prikpil, het anticonceptiestaafje of hormoonspiraaltje  

Begin met Minulet wanneer je anders de volgende injectie (prikpil) zou krijgen of op de dag waarop het staafje of spiraaltje wordt verwijderd. Je moet de eerste 7 dagen echter wél een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Situatie 5: Na een bevalling

Als je net bevallen bent wordt aangeraden tussen dag 21 en 28 na de bevalling te starten met Minulet. Indien je later begint, moet je tijdens de eerste 7 dagen een niet-hormonale anticonceptiemethode gebruiken (bijvoorbeeld een condoom). Als je toch geslachtsgemeenschap hebt gehad, moet er eerst worden uitgesloten dat je zwanger bent of moet je de eerste menstruatie afwachten voordat je met Minulet kunt beginnen. Volg het advies van je arts.

Dat geldt ook voor het geval dat je borstvoeding geeft en de pil wilt gebruiken. Als je een hormonale anticonceptiemethode wilt, wordt bij borstvoeding in principe een oestrogeenvrije anticonceptiemethode aanbevolen, zoals Cerazette, Delamonie, Depo-Provera, Sayana, Implanon NXT, Mirena of Kyleena. Deze middelen hebben namelijk geen negatieve invloed op de kwaliteit en hoeveelheid van de borstvoeding of de ontwikkeling van de baby.

Situatie 6: Na een miskraam of abortus

Als je een miskraam of abortus hebt gehad in de eerste 3 maanden van de zwangerschap mag je daarna direct met Minulet beginnen. Je hoeft dan geen aanvullende voorbehoedmiddelen te gebruiken. Als je een miskraam of abortus hebt gehad na 3-6 maanden zwangerschap, kun je het beste starten tussen de 21ste en 28ste dag na de bevalling of abortus. Als je later begint, gebruik dan de eerste 7 dagen van het gebruik van Minulet aanvullende voorbehoedmiddelen.

In de hierna genoemde situaties mag je geen Minulet gebruiken. Als één van deze situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen voordat je met Minulet begint. Je arts raadt je dan misschien een ander type pil aan of een heel andere (niet-hormonale) methode van anticonceptie.

 • Je bent allergisch voor één van de stoffen in dit geneesmiddel.
 • Je hebt een bloedstolsel in een bloedvat van de benen (diepe veneuze trombose, DVT), de longen (longembolie, PE) of een ander orgaan, of je hebt dit in het verleden gehad.
 • Je weet dat je een stoornis hebt die je bloedstolling beïnvloedt – bijvoorbeeld proteïne C-deficiëntie, proteïne S-deficiëntie, antitrombine-III-deficiëntie, factor V-Leiden of antistoffen tegen fosfolipiden.
 • Je moet worden geopereerd of je bent gedurende lange tijd niet op de been.
 • Je hebt ooit een hartaanval of beroerte gehad.
 • Je hebt angina pectoris (een aandoening die hevige pijn in de borst veroorzaakt en een eerste verschijnsel van een hartaanval kan zijn) of een transiënte ischemische aanval (TIA – voorbijgaande symptomen van een beroerte), of je hebt dit ooit gehad.
 • Je hebt een van de volgende ziektes, die het risico op een bloedstolsel in je slagaders kunnen verhogen:
  • ernstige diabetes met beschadiging van bloedvaten
  • ernstig verhoogde bloeddruk
  • een ernstig verhoogd vetgehalte in je bloed (cholesterol of triglyceriden)
  • een aandoening die hyperhomocysteïnemie wordt genoemd
 • Je hebt een type migraine dat “migraine met aura” wordt genoemd, of je hebt dit gehad.
 • Als je een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) hebt (of ooit hebt gehad).
 • Als je een ernstige leveraandoening hebt of hebt gehad en de werking van je lever nog niet normaal is.
 • Als je levertumoren (goed- of kwaadaardig) hebt of hebt gehad.
 • Als je borstkanker of kanker aan de geslachtsorganen hebt, of in het verleden hebt gehad of als er een vermoeden is dat je dat hebt.
 • Als je bloedverlies uit de vagina hebt en de oorzaak niet duidelijk is.
 • Als je hepatitis C hebt en hiervoor geneesmiddelen met ombitasvir/paritaprevir/ritovanir en dasabuvir of glecaprevir/pibrentasvir gebruikt.

Mocht een van de genoemde situaties ontstaan terwijl je Minulet al gebruikt, dan moet je onmiddellijk stoppen en contact opnemen met je arts. Gebruik in de tussentijd een andere, niet-hormonale anticonceptiemethode.