Chat met een apotheker!

Seasonique

Zoek je informatie over de Seasonique pil? Wij vertellen je hier alles over deze anticonceptiepil zonder stopweek, zoals hoe je deze pil gebruikt en de mogelijke bijwerkingen. Ontdek of deze methode van anticonceptie bij jou past.

Wat is de Seasonique pil?

Seasonique is een anticonceptiepil waarmee je zwangerschap kunt voorkomen. Het is een zogenaamde combinatiepil, omdat er 2 verschillende hormonen in zitten. In een verpakking zitten 84 roze pillen en 7 witte pillen verpakt in drie strips. Seasonique heeft geen stopweek wat betekent dat je constant de pilletjes blijft slikken.

De werkzame hormonen in deze pil zijn:

Roze pillen

  • 150 microgram levonorgestrel (een progestageen)
  • 30 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Witte pillen

  • 10 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Hoe gebruik ik de Seasonique pil?

Je neemt de pilletjes van Seasonique elke dag in op hetzelfde tijdstip met wat water.

De eerste 84 dagen slik je de roze pillen in de strip. Daarna slik je 7 dagen de witte pillen. Als de strips leeg zijn begin je direct weer aan een nieuwe verpakking.

De samenstelling van de roze en witte pillen is anders, daarom is het belangrijk dat je linksboven begint met de eerste strip in de verpakking. Volg vervolgens de richting van de pijlen voor de juiste volgorde. Je krijgt ook stickers met de dagen van de week erop bij je verpakking om het nog makkelijker te maken.

In de dagen dat je de 7 witte pillen slikt krijg je een onttrekkingsbloeding, wat lijkt op een menstruatie. Omdat je eerst 84 dagen de roze pillen slikt krijg je dus één keer in de 3 maanden een bloeding.

Als je Seasonique op de juiste manier gebruikt kan deze je gedurende 91 dagen (tijdens de roze én witte pillen) beschermen tegen een zwangerschap.

Invloed op ongesteldheid

De Seasonique pil heeft een verlengde cyclus. Omdat je 84 dagen de roze pillen slikt en alleen een onttrekkingsbloeding krijgt tijdens het slikken van de witte pillen, is dit één keer in de drie maanden.

Is de Seasonique pil geschikt voor mij?

Er zijn veel verschillende anticonceptiemethoden. Mogelijk is Seasonique wel de geschikte methode voor jou. Maak een afspraak met je huisarts of bekwame verloskundige om je wensen en je medische historie te bespreken. Samen kunnen jullie kijken of Seasonique de juiste keuze is. Mocht dit zo zijn, kan de huisarts of bekwame verloskundige je een recept voorschrijven waarmee je bij de apotheek Seasonique op kunt halen.

Bijwerkingen Seasonique

Als je anticonceptie gebruikt kan het zijn dat je last krijgt van bijwerkingen. Wanneer je Seasonique gebruikt is de meest voorkomende bijwerking tussentijdse bloedingen. Verder kun je last krijgen van stemmingswisselingen, minder zin in seks, depressie, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, maagpijn, puistjes, gevoelige borsten, gewichtstoename en hevig en langdurig ongesteld zijn.

Combinatiepillen brengen een verhoogd risico op trombose (bloedpropjes) met zich mee. Wil je meer weten? Bekijk dan de bijsluiter.

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Door de verlenge cyclus heb je 1 keer in de 3 maanden een bloeding

Je kunt je bloeding niet overslaan of verplaatsen

Bijsluiter Seasonique

Seasonique

Stofnaam: levonorgestrel, ethinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Seasonique

Heb je een vraag over Seasonique? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Je gebruikt Seasonique door elke dag een pil te slikken. Je slikt telkens 84 dagen een roze pil, gevolgd door 7 dagen waarop je een witte pil slikt. Tijdens deze 7 dagen word je ongesteld. Dit is maar één keer in de 3 maanden. Je bent tijdens deze dagen ook nog steeds beschermd tegen zwangerschap. In één pilstrip zitten verschillend gekleurde tabletten met elk een andere samenstelling. Het is daarom belangrijk dat je de juiste kleur tablet op de juiste dag inneemt:

  • 84 roze pillen met 0,03 mg ethinylestradiol en 0,15 mg levonorgestrel
  • 7 witte pillen met 0,01 mg ethinylestradiol

Met alle pillen kan in de eerste paar maanden soms onverwacht bloedverlies optreden (spotting of doorbraakbloeding). Je kunt dan misschien niet zonder tampon of maandverband. Blijf in ieder geval je tabletten innemen. Het onregelmatige bloedverlies houdt meestal op als je lichaam eenmaal gewend geraakt is aan Seasonique (na ongeveer 1 verpakking). Als het langer duurt, erger wordt of weer opnieuw begint, moet je contact opnemen met je arts.

Als je stopt met Seasonique omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.