Chat met een apotheker!

Trinordiol

Je bent op zoek naar meer informatie over anticonceptiepillen. Trinordiol is een driefasen- combinatiepil. Wil je meer weten hierover? Lees dan verder.

Wat is de Trinordiol pil?

Trinordiol is een combinatiepil die je kan beschermen tegen zwangerschap. De combinatie betekent dat er 2 verschillende hormonen in de pilletjes zit. De samenstelling per pilletje verschilt en is afhankelijk van de kleur van de pil. Er zijn 3 varianten in een strip wat Trinordiol een driefasenpil maakt.

In de Trinordiol pillen zitten de volgende hormonen:

Lichtbruine pilletjes

  • 50 microgram levonorgestrel (een progestageen)
  • 30 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Witte pilletjes

  • 75 microgram levonorgestrel (een progestageen)
  • 40 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Oker pilletjes

  • 125 microgram levonorgestrel (een progestageen)
  • 30 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Hoe gebruik ik de Trinordiol pil?

Je slikt de Trinordiol pil elke dag, op ongeveer hetzelfde tijdstip met een beetje water. Er zitten 21 pillen in de strip. Volg de richting van de pijl zodat je de juiste volgorde hebt. Als de strip leeg is slik je 7 dagen geen pillen. In deze stopweek krijg je op de 2e of 3e dag een onttrekkingsbloeding. Dit lijkt op een menstruatie. Op dag 8 begin je weer aan een nieuwe strip. Ook als je nog je bloeding nog niet over is.

Invloed op ongesteldheid

Wil je je onttrekkingsbloeding een keer overslaan?

Met Trinordiol doe je dit door geen stopweek te plannen. Als je strip leeg is begin je aan de okerkleurige pilletjes van een nieuwe strip. Je kunt deze 10 pilletjes allemaal slikken of je stopweek al eerder plaats laten vinden.

Het verplaatsen van je bloeding doe je door de stopweek korter te maken.

Is de Trinordiol pil geschikt voor mij?

Het kiezen van je anticonceptie doe je op basis van je wensen en je medische historie. Beiden bespreek je met je huisarts. Samen kijk je welke methode het beste bij je past. Als Trinordiol de beste keuze is kan je huisarts een recept voor je uitschrijven waarmee je de strips op kunt halen bij de apotheek.

Bijwerkingen Trinordiol

Bij het gebruik van anticonceptie kun je bijwerkingen krijgen. De meest voorkomende bijwerkingen van Trinordiol zijn doorbraakbloedingen, ontsteking van de vagina inclusief schimmelinfectie, stemmingswisselingen, depressie, hoofdpijn, nervositeit, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, puistjes, pijnlijke borsten, verandering in je menstruatie en gewichtstoename.

Een bijwerking van combinatiepillen is een verhoogde kans op trombose (bloedpropjes). Alle informatie kun je lezen in de bijsluiter.

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Een driefasenpil

Deze pil heeft een stopweek

Je kunt je bloeding overslaan of verplaatsen

Bijsluiter Trinordiol

Trinordiol

Stofnaam: levonorgestrel, ethinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Trinordiol

Heb je een vraag over Trinordiol? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt met Trinordiol de begindag van je menstruatie verschuiven. Als je je tabletten volgens de aanwijzingen inneemt, zal je menstruatie steeds op ongeveer dezelfde dag beginnen. Wil je deze dag veranderen, dan kun je dat doen door de stopweek tussen twee strips te verkorten (maar nooit door te verlengen!). Bijvoorbeeld: als je menstruatie normaal op vrijdag begint en je wilt dat in het vervolg verschuiven naar dinsdag (3 dagen eerder) dan moet je nu 3 dagen eerder dan gebruikelijk met de nieuwe strip beginnen. Als je de stoptijd erg kort maakt (bijvoorbeeld 3 dagen of minder) kan het gebeuren dat je tijdens deze dagen geen bloeding zult hebben. Je kunt dan tijdens de volgende strip last hebben van doorbraakbloeding of spotting.

Met alle pillen kan in de eerste paar maanden soms onverwacht bloedverlies optreden (spotting of doorbraakbloeding). Je kunt dan misschien niet zonder tampon of maandverband. Blijf in ieder geval je tabletten innemen. Het onregelmatige bloedverlies houdt meestal op als je lichaam eenmaal gewend geraakt is aan Trinordiol (na ongeveer 3 strips). Als het langer duurt, erger wordt of weer opnieuw begint, moet je contact opnemen met je arts.

Als je binnen 3-4 uur na het innemen van een Trinordiol-tablet moet overgeven, of ernstige diarree krijgt, is er een kans dat de werkzame stoffen niet volledig in het lichaam worden opgenomen. Deze situatie is vergelijkbaar met het vergeten van een tablet. Na overgeven of diarree moet je zo snel mogelijk een nieuwe tablet uit een reservestrip innemen. Indien mogelijk binnen 12 uur na het tijdstip waarop je normaal je pil inneemt. Als dit niet mogelijk is, of als de 12 uur al voorbij zijn, kun je het beste op de volgende link klikken en de instructies volgen: pil vergeten.

Als je vaker last hebt van overgeven of diarree, bedenk dan dat er anticonceptiemethoden zijn waarbij dit geen invloed heeft op de werking: