Chat met een apotheker!

Methoden

Er is veel meer dan alleen de pil. Sterker nog, er zijn een hoop verschillende anticonceptiemethoden. Zo heb je anticonceptie met of zonder hormonen. Anticonceptie die je dagelijks slikt of verder niet over hoeft na te denken. Anticonceptie is er om je te beschermen tegen zwangerschap. Maar welke anticonceptie mogelijkheden zijn er allemaal? En welke past het beste bij jou? Lees meer over de verschillende opties!

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil slik je dagelijks en is een veelgebruikte methode in Nederland. Elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip neem je deze pil om zwangerschap te voorkomen. De pil is er zonder oestrogeen en met synthetische of lichaamseigen hormonen.

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister plak je op je huid en verwissel je één keer per week. De pleister is een uitkomst als je niet elke dag aan je anticonceptie wilt denken, maar wél je menstruatie wilt uitstellen als dat je beter uitkomt.

Anticonceptiering

Met de anticonceptiering hoef je maar één keer per maand aan je anticonceptie te denken. Je houd zelf de controle over jouw menstruatie. Het is een zachte en flexibele ring die in je vagina plaatst. Net zoals een tampon. Dankzij het slimme ontwerp kan de ring er niet zomaar uitvallen.

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje beschermt je 3 jaar tegen zwangerschap. Het staafje wordt door een arts in je bovenarm geplaatst. Daar zie je verder niks van. Het staafje geeft steeds een lage dosis hormonen af, zonder pieken of dalen. Je kunt je menstruatie zelf niet meer beïnvloeden

Barrièremethode

De meest bekende barrièremethode is het condoom. Dit is de enige anticonceptiemethode die je ook beschermt tegen SOA’s. Ook kennen we het vrouwencondoom of pessarium. Of je een barrièremethode kan vertrouwen, hangt sterk af van het juiste gebruik.

Periodieke onthouding

Let op! Dit is geen officiële anticonceptiemethode. Wat is periodieke onthouding, hoe werkt deze vorm van anticonceptie en waarom kan je nog steeds zwanger worden? We geven graag antwoord op al je vragen. Lees alles wat je moet weten over deze vorm van anticonceptie.

Prikpil

De prikpil is een prik die je arts om de 12 weken geeft. Met toestemming kun je dit later zelf doen. Je kan kiezen uit een prik in je spieren of een prik onder je huid. In beide gevallen heb je geen invloed meer op je menstruatie. Goed om te weten, het terugkeren van je vruchtbaarheid kan na het gebruik van de prikpil een 6 tot 12 maanden duren.

Spiraaltje

Een spiraaltje beschermt je jarenlang tegen zwangerschap. Je hebt het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Het koperspiraaltje kan 5 tot 10 jaar in je lijf blijven. Het hormoonspiraaltje zorgt voor 5 tot 8 jaar bescherming.

Sterilisatie

Sterilisatie is een definitievere vorm van anticonceptie en pas je meestal alleen toe als je geen kinderen (meer) wilt. Na het steriliseren ben je in principe blijvend onvruchtbaar. Een anticonceptie waar je dan ook goed over moet nadenken, voordat je een beslissing neemt. We geven je graag meer informatie.

Anticonceptie zonder hormonen

Denk je na over een methode zonder hormonen? Omdat je liever geen onnatuurlijke producten wilt gebruiken. Of last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.