Kosteloos advies over je anticonceptie? Laat je online adviseren door een apotheekmedewerker
  • Deze website pagina betreft een pilot voor de periode van april 2023 tot 31 december 2023, Mocht u als potentiële leverancier interesse hebben in de nadere invulling en/of om eventueel te participeren, neem dan contact op met ons.
  • Je wordt verwezen naar een externe website welke buiten de controle en verantwoordelijkheid ligt van Organon. Via deze link is het niet mogelijk om een recept te ontvangen, het is altijd noodzakelijk om eerst een huisarts te consulteren.

Anticonceptiemethoden

Welke anticonceptie past bij jou?

In Nederland zijn er verschillende anticonceptie methoden beschikbaar. Anticonceptie beschermt je tegen zwangerschap. Daarom worden ze ook wel voorbehoedsmiddelen genoemd. De meeste anticonceptiemiddelen zijn vrouw georiënteerd. Maar welke anticonceptie past dan het beste bij jou? Anticonceptie is er in alle soorten en maten. Zo zijn er anticonceptiemethoden met of zonder hormonen. Aan sommige methoden moet je elke dag denken en aan anderen maar één keer in de 10 jaar. Bepaalde anticonceptiemiddelen kunnen jouw menstruatie beïnvloeden, andere juist helemaal niet.

De verschillende anticonceptie soorten

Er zijn verschillende anticonceptiesoorten, in te delen in 8 categorieën: de pil, de pleister, de ring, de prikpil, het staafje, het spiraaltje, barrièremethodes en sterilisatie. Hieronder leggen we kort uit wat elke methode inhoudt. Wil je graag meer informatie over een bepaalde anticonceptiemethode? Klik dan door voor uitgebreide informatie.

De anticonceptiepil

De dagelijkse anticonceptiepil is de meest gebruikte methode in Nederland. Je neemt elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip een pil om zwangerschap te voorkomen. Binnen deze categorie heb je de pil zonder oestrogeen en de combinatiepil met synthetische of lichaamseigen hormonen.

Alles over de anticonceptiepil

De anticonceptiepleister

Een minder gebruikte methode is de anticonceptiepleister. Deze plak je op je huid en verwissel je één keer in de week. Hierdoor is de pleister een uitkomst voor vrouwen die niet elke dag aan hun anticonceptie willen denken, maar wél hun menstruatie willen uitstellen als dat beter uitkomt.

Alles over de anticonceptiepleister

De anticonceptiering

Gebruik je de anticonceptiering, dan hoef je maar één keer in de maand aan anticonceptie te denken. Je behoudt hierdoor wel de controle over jouw menstruatie. De zachte en flexibele ring plaats je in je vagina, vergelijkbaar met een tampon. Door het ontwerp kan de ring er niet zomaar uitvallen.

Alles over de anticonceptiering

De prikpil

De prikpil is een injectie die je arts om de 12 weken toedient. Hij is er in twee soorten: een injectie in de spier of een injectie onder de huid. Je hebt geen invloed meer op je menstruatie en het terugkeren van de vruchtbaarheid kan na het gebruik van de prikpil een jaar of langer duren.

Alles over de prikpil

Het anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje geeft je 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Een arts plaatst het staafje in je bovenarm. Hij is zo ontworpen dat je hem niet ziet. Het staafje geeft continu een lage dosis hormonen af, zonder pieken of dalen. Je kunt je menstruatie zelf niet meer beïnvloeden.

Alles over het anticonceptiestaafje

Het spiraaltje

Met een spiraaltje ben je jarenlang beschermt tegen zwangerschap. Binnen deze categorie vallen twee methodes: het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Het koperspiraaltje kan 5 tot 10 jaar in je lijf blijven. Het hormoonspiraaltje zorgt voor 5 (Kyleena)  6 (Levosert) of 8 jaar (Mirena) bescherming.

Alles over het spiraaltje

De barrièremethodes

De betrouwbaarheid van een barrièremethode hangt sterk af van het juiste gebruik. De meest bekende barrièremethode is het condoom. Dit is de enige anticonceptiemethode die ook beschermt tegen SOA’s. Daarnaast zijn er nog het vrouwencondoom of pessarium.

Alles over de barrièremethodes

Sterilisatie

Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. Steriliseren zorgt namelijk voor een blijvende onvruchtbaarheid. Deze methode wordt doorgaans toegepast wanneer je geen kinderen (meer) wilt. Er is zowel sterilisatie voor mannen als sterilisatie voor vrouwen mogelijk.

Alles over sterilisatie

Anticonceptie zonder hormonen

Sommige vrouwen willen graag een methode gebruiken zonder hormonen. Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.