Chat met een apotheker!

Anticonceptiestaafje

Een staafje als anticonceptie in je bovenarm. Het is één van de vele anticonceptiemethoden in Nederland. Dit staafje is in Nederland ook wel bekend onder de naam: Implanon NXT. Dit staafje is bedoeld om gedurende drie jaar te beschermen tegen zwangerschap. Lees over deze vorm van anticonceptie.

Een staafje als anticonceptie

Het anticonceptiestaafje noemen we ook wel een hormoonstaafje. Het staafje wordt door een arts onder de huid van je bovenarm geplaatst. Hier voel je verder niks van omdat je plaatselijk wordt verdoofd. Het staafje zal naar verwachting niet zichtbaar zijn omdat deze aan de binnenkant zit en geeft vanaf nu continu een lage dosis hormonen af aan je lichaam.

Voor wie?

Het anticonceptiestaafje is er voor als je lange tijd niet wilt nadenken over je anticonceptie. Het voordeel is dat je je anticonceptie dan ook niet kunt vergeten. Ook blijft het staafje werkzaam als je moet overgeven of diarree hebt. Daarnaast geeft deze vorm van anticonceptie continu een lage dosis hormonen af, waardoor je geen last hebt van hormoonschommelingen. Het hormoonstaafje heeft geen stopweek. Je hebt zelf dan ook geen invloed op je menstruatie. Wel kan je ongesteldheid veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Zodra de Implanon eenmaal is geplaatst, zul je zelf ervaren hoe jij reageert op het anticonceptiestaafje.

Implanon NXT

Je hebt gelezen over het hormoonstaafje en wilt graag meer te weten komen over deze vorm van anticonceptie. Bijvoorbeeld: hoe het anticonceptiestaafje wordt geplaatst, wat de bijwerkingen zijn en wat Implanon NXT precies is. We vertellen je er graag meer over!

Meer informatie

De eigenschappen van het anticonceptiestaafje

Eens per 3 jaar

Continu lage afgifte van hormonen en geen schommelingen

Een keer in de 3 jaar laten vervangen door een arts

Wanneer sprake van mensturatie, kun je deze niet zelf plannen

Vraag &
antwoord

Heb je een vraag over het gebruik van het anticonceptiestaafje of een andere vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Wanneer je na de bevalling kunt starten met Implanon NXT, is niet afhankelijk van het feit of je borstvoeding geeft of niet. Onderzoek heeft laten zien dat het anticonceptiestaafje geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit en hoeveelheid van de borstvoeding. Ook is aangetoond dat het gebruik geen invloed heeft op de groei en ontwikkeling van de baby.

Zowel bij het geven van borstvoeding als bij het niet geven van borstvoeding mag het staafje direct na de bevalling worden ingebracht. Het wordt aangeraden om tot 7 dagen na het inbrengen van het staafje ook een niet-hormonale anticonceptiemethode te gebruiken, bijvoorbeeld een condoom. Als je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op je eerste menstruatie.

Welke methode past bij jou?

Ga voorbereid naar je huisarts

Bereid je goed voor op het gesprek. Vergelijk methoden met elkaar of vul de handige keuzehulp in en zet de belangrijkste dingen alvast op een rijtje voor jezelf.