Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
morning-afterpil

Heb je onbeschermde seks gehad of is er iets misgegaan met je anticonceptiemiddel? De morning-afterpil kun je in noodgevallen gebruiken om alsnog een zwangerschap te voorkomen. Bekijk hier de veelgestelde vragen over de morning-afterpil.

Je mag de morning-afterpil niet gebruiken als:

 • Je nog nooit ongesteld bent geweest.
 • Je allergisch bent voor een van de stoffen die in de morning-afterpil zitten.
 • Je al zwanger bent. De zwangerschap kan met deze pil niet afgebroken worden.

Verder wordt het gebruik van de morning-afterpil in sommige situaties afgeraden, afhankelijk van het type dat je gebruikt. Hierover lees je meer in de bijsluiter van de morning-afterpil NorLevo, Postinor, Isteranda of ellaOne. Wees in ieder geval voorzichtig met het innemen van deze vorm van noodanticonceptie wanneer:

 • Je zwanger bent.
 • Je last hebt van ernstige astma.
 • Je trombose hebt gehad of trombose in je familie voorkomt.
 • Je last hebt van een spijsverteringsziekte.
 • Je last hebt van een nierfunctiestoornis.
 • Je last hebt van leverproblemen of een ziekte aan de dunne darm (zoals de ziekte van Crohn).
 • Je een buitenbaarmoederlijke (ectopische) zwangerschap hebt gehad.
 • Je een ontsteking van je eileiders hebt gehad (salpingitis).
 • Je menstruatie meer dan 5 dagen overtijd is of als je een ongebruikelijke bloeding hebt gehad.
 • Je meer dan 72 uur geleden of sinds de vorige menstruatie onbeschermde seks hebt gehad.
 • Je medicijnen tegen schimmelinfecties, epilepsie, tuberculose of hiv gebruikt. Of geneesmiddelen die sint-janskruid bevatten. Lees waarom.

De morning-afterpil is een vorm van noodanticonceptie. Heb je onbeschermde geslachtsgemeenschap gehad of is er iets misgegaan met een voorbehoedsmiddel, dan is de morning-afterpil een methode om alsnog een zwangerschap te voorkomen. Deze noodanticonceptie is dus geen vervanger van een voorbehoedsmiddel.

Let op: de morning-afterpil is geen vervanging van gewone anticonceptiemethodes, omdat:

 • het niet in alle gevallen zwangerschap voorkomt;
 • het risico van een teveel aan hormonen een verstoring van de cyclus kan veroorzaken.

De morning-afterpil kun je zonder recept krijgen. Je kunt deze kopen bij de apotheek of drogisterij. Er zijn twee soorten morning-afterpillen. De ene (NorLevo, Postinor, of Isteranda) heeft het hormoon levonorgestrel (LNG) als belangrijkste bestanddeel. De andere (ellaOne) bevat ulipristalacetaat (UPA). Dit is geen hormoon, maar werkt wel in op je hormoonsysteem.

De morning-afterpil werkt eenmalig. Als je na het innemen van de pil onbeschermde seks hebt, kun je nog steeds zwanger raken.

Sommige hormonale anticonceptie werkt ook niet meer goed als je kortgeleden de ellaOne morning-after pil hebt ingenomen. Onder hormonale anticonceptie vallen de anticonceptiepil, de anticonceptiepleister, de anticonceptiering, de prikpil, het anticonceptiestaafje of het hormoonspiraaltje. Na gebruik van ellaOne wordt daarom aanbevolen om tot het begin van de volgende menstruatieperiode een aanvullende barrièremethode te gebruiken.

Als je onbeschermde seks hebt gehad, of als er iets misgegaan is met een voorbehoedmiddel, kun je een morning-afterpil slikken. Dit is een vorm van noodanticonceptie. Let op: er blijft altijd een kleine kans op zwangerschap aanwezig. Het is dus van belang om jezelf vooraf al zo goed mogelijk te beschermen tegen zwangerschap.

Een alternatief voor de morning-afterpil is een koperspiraal. Dit kan tot en met de 5e dag na de onbeschermde geslachtsgemeenschap. Het koperspiraaltje is de meest betrouwbare noodanticonceptie. Bovendien ben je ook daarna 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Je moet er wel voor naar een arts. Je hebt een recept nodig en het spiraal moet geplaatst worden.

De morning-afterpil werkt het best als je deze zo snel mogelijk inneemt nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Hoe eerder de inname, hoe kleiner de kans op zwangerschap. Je neemt deze vorm van noodanticonceptie binnen 3 of 5 dagen na de onbeschermde seks in, afhankelijk van het type dat je gebruikt. Gebruik de morning-afterpil precies zoals in de bijsluiter staat of zoals je arts, apotheker of drogist je heeft verteld.

Zoals alle geneesmiddelen kan de morning-afterpil bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze krijgt. Wil je meer informatie over de bijwerkingen? Lees dan de bijsluiter van de morning-afterpil NorLevo, Postinor, Isteranda of ellaOne.

Neem de morning-afterpil zo snel mogelijk in, bij voorkeur binnen 12 uur en in ieder geval binnen 3 of 5 dagen na de onbeschermde seks (afhankelijk van het type dat je gebruikt). Slik de tablet in zijn geheel door met water. Je kunt de tablet op elk tijdstip van de dag innemen.

Als je al een regelmatige anticonceptiemethode gebruikt zoals de anticonceptiepil, dan kun je die op het gebruikelijke tijdstip blijven innemen. Word je niet ongesteld in de volgende pilvrije periode? Dan moet je een zwangerschapstest uitvoeren om zwangerschap uit te sluiten.

Daarnaast geldt dat het gebruik van de ellaOne morning-afterpil de werking van hormonale anticonceptie kan verminderen. Onder hormonale anticonceptie vallen de anticonceptiepil, de anticonceptiepleister, de anticonceptiering, de prikpil, het anticonceptiestaafje of het hormoonspiraaltje. Daarom wordt aanbevolen om na het slikken van de ellaOne tot het begin van de volgende menstruatieperiode een aanvullende barrièremethode te gebruiken.

Ook als je de morning-afterpil genomen hebt, blijft er een kleine kans op zwangerschap aanwezig. Deze vorm van noodanticonceptie stop of vertraagt waarschijnlijk de eisprong of voorkomt de innesteling van een bevrucht eitje. De morning-afterpil is echter niet meer werkzaam als de innesteling van de bevruchte eicel al is begonnen. Het is dus van belang om jezelf vooraf al zo goed mogelijk te beschermen tegen zwangerschap.

Krijg je binnen 3 uur na inname van de morning-afterpil last van diarree of braken? Neem dan zo snel mogelijk een nieuwe tablet in. Je kunt eventueel bij de apotheek terecht voor een middel dat braken tegengaat.

Ga je binnenkort met jouw zorgverlener in gesprek over anticonceptie?

Ga voorbereid naar je arts

Ga voorbereid het gesprek in

Een goede voorbereiding is het halve werk. Help jezelf en jouw zorgverlener daarom door je goed in te lezen voordat je het gesprek aangaat. De wensen en behoeften rondom anticonceptie kunnen voor iedereen anders zijn. Deze vragenlijst laat je alvast nadenken over zaken die jij belangrijk vindt bij anticonceptie.