Chat met een apotheker!

Yasmin

Er zijn veel verschillende combinatiepillen om uit te kiezen. Mogelijk is de Yasmin pil een goede optie voor jou. Bekijk hier alle informatie om zo een goede keuze te maken.

Wat is de Yasmin pil?

De Yasmin pil kan je beschermen tegen zwangerschap. Omdat er twee verschillende hormonen in deze pil zitten noemen we dit een combinatiepil. Daarnaast is het een éénfasepil, wat inhoudt dat elke pil in de strip dezelfde samenstelling heeft.

De hormonen in de Yasmin pil zijn:

  • 3000 microgram drospirenon (een progestageen)
  • 30 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Hoe gebruik ik de Yasmin pil?

De Yasmin pil zit verpakt in een strip met 21 pilletjes. Je neemt elke dag, ongeveer op dezelfde tijd een pilletje in met wat water. Op de strip staan de dagen van de week, zodat je weet wanneer je welke pil moet slikken. Als de strip op is, neem je 7 dagen geen pil. Dit heet de stopweek. In de stopweek krijg je een onttrekkingsbloeding. Dit lijkt op een menstruatie. Op dag 8 begin je weer met een nieuwe strip. Als je op deze manier de Yasmin pil gebruikt kan deze je ook tijdens de stopweek beschermen tegen een zwangerschap.

Invloed op ongesteldheid

Met de Yasmin pil is het mogelijk om je onttrekkingsbloeding over te slaan. Als je strip leeg is begin je meteen aan een nieuwe. Je hebt dan geen stopweek. Wil je liever de begindag van je bloeding verplaatsen? Kies zelf het moment van je stopweek door te stoppen met het slikken van Yasmin. Zorg er altijd voor dat je op dag 8 weer begint met het slikken.

Is de Yasmin pil geschikt voor mij?

De Yasmin pil is mogelijk de best passende anticonceptie voor jou. Maak een afspraak met je huisarts of bekwame verloskundige en bespreek samen je wensen én je medische historie. Als Yasmin de beste optie voor jou is kan de huisarts of bekwame verloskundige een recept uitschrijven, zodat je deze kunt ophalen bij de apotheek.

Bijwerkingen Yasmin

Als je Yasmin gaat gebruiken kan het zijn dat je, net als bij andere anticonceptiemethoden, last krijg van bijwerkingen. De meest voorkomende bij Yasmin zijn een menstruatiestoornis, pijn in de borsten, hoofdpijn, neerslachtigheid, migraine, misselijkheid, dikke witte afscheiding uit de vagina en schimmelinfecties.

Als je een combinatiepil gaat slikken, heb je een verhoogde kans op trombose (bloedpropjes). Lees in de bijsluiter van Yasmin alles over de mogelijke bijwerkingen.

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Yasmin is een éénfasepil

Je kunt je bloeding overslaan of verplaatsen

Bijsluiter Yasmin

Yasmin

Stofnaam: drospirenon, ethinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Yasmin

Heb je een vraag over Yasmin? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Als je alle tabletten correct hebt ingenomen, geen last hebt gehad van overgeven of diarree en ook geen andere geneesmiddelen hebt gebruikt, kun je gerust met de volgende strip verdergaan. Het is dan onwaarschijnlijk dat je zwanger bent.

Als de verwachte bloeding echter twee keer achter elkaar uitblijft kun je zwanger zijn. Neem meteen contact op met je arts. Ga niet verder met de volgende strip Yasmin voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Yasmin een effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier inneemt. Alle hormonale anticonceptiemiddelen zijn betrouwbaar. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Als je stopt met Yasmin omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.