Chat met een apotheker!

Microgynon

Om een goede keuze te maken voor jouw anticonceptie is het fijn om te weten welke soorten er allemaal zijn. Van de Microgynon combinatiepil zijn 2 verschillende varianten. Op deze pagina lees je er alles over.

Wat is de Microgynon pil?

Microgynon komt in twee verschillende doseringen. De Microgynon 30 en 50. Dit zijn combinatiepillen, omdat elk pilletje een combinatie van 2 hormonen bevat. Daarnaast zijn het ook éénfasepillen wat betekent dat elk pilletje dezelfde hoeveelheid hormonen bevat.

De hormonen in Microgynon 30 zijn:

  • 150 microgram levonorgestrel (een progestageen)
  • 30 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

De hormonen in Microgynon 50 zijn:

  • 125 microgram levonorgestrel (een progestageen)
  • 50 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Hoe gebruik ik de Microgynon pil?

Zowel de Microgynon 30 als 50 zijn hetzelfde in gebruik.

In het doosje zitten pilstrips met 21 pilletjes waar de dagen van de week bij zijn aangegeven. Je neemt dagelijks een pilletje in op hetzelfde tijdstip met wat water. Als de strip leeg is, komt er een stopweek waarin je 7 dagen geen pil slikt. In deze week krijg je een onttrekkingsbloeding, wat lijkt op je menstruatie. Op dag 8 begin je weer aan een nieuwe strip, ook als je op dat moment nog je bloeding hebt.

Als je op deze manier je pil slikt kan Microgynon je ook in de stopweek beschermen tegen een zwangerschap.

Invloed op ongesteldheid

Een kenmerk van een combinatiepil zoals Microgynon is dat je jouw onttrekkingsbloeding zelf kunt plannen.

Je kunt ervoor kiezen om deze over te slaan door geen stopweek in te lassen, maar direct te beginnen aan een nieuwe strip als je huidige leeg is. Als je je bloeding wilt verschuiven stop je op een moment naar keuze zodat je stopweek begint.

Zorg er wel voor dat je altijd weer op de 8e dag begint met het slikken van de pillen. Anders kan Microgynon je niet helpen in het beschermen tegen een zwangerschap.

Is de Microgynon pil geschikt voor mij?

Samen met je huisarts of bekwame verloskundige bepaal je of Microgynon 30 of 50 een geschikte methode voor jou is. Je bespreekt samen je medische historie en je wensen voor anticonceptie. Als Microgynon bij jou past, schrijft je huisarts of bekwame verloskundige een recept waarmee je deze bij de apotheek op kunt halen.

Bijwerkingen Microgynon

Net als bij andere vormen van anticonceptie kan het gebruik van Microgynon bijwerkingen met zich meebrengen. De meest voorkomende zijn een depressieve stemming of stemmingsveranderingen, hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, gevoelige borsten of gewichtstoename.

Ook heb je bij het gebruik van een combinatiepil een verhoogde kans op trombose (bloedpropjes). Ben je benieuwd naar alle informatie over bijwerkingen? Bekijk dan de bijsluiters.

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Microgynon is een éénfasepil

Je kunt je bloeding overslaan of verplaatsen

Bijsluiter Microgynon 30

Microgynon 30

Stofnaam: levonorgestrel, ethinylestradiol

Download bijsluiter

Bijsluiter Microgynon 50

Microgynon 50

Stofnaam: levonorgestrel, ethinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Microgynon

Heb je een vraag over Microgynon? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Microgynon een effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier inneemt. Alle hormonale anticonceptiemiddelen zijn betrouwbaar. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Als je alle tabletten correct hebt ingenomen, geen last hebt gehad van overgeven of diarree en ook geen andere geneesmiddelen hebt gebruikt, kun je gerust met de volgende strip verdergaan. Het is dan onwaarschijnlijk dat je zwanger bent.

 

Als de verwachte bloeding echter twee keer achter elkaar uitblijft, kun je zwanger zijn. Neem meteen contact op met je arts. Ga niet verder met de volgende strip Microgynon voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.

Zoals alle geneesmiddelen kan Microgynon bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.