Chat met een apotheker!

Sterilisatie

Sterilisatie is een definitievere vorm van anticonceptie en pas je meestal alleen toe als je geen kinderen (meer) wilt. Na het steriliseren ben je in principe blijvend onvruchtbaar. Een anticonceptie waar je dan ook goed over moet nadenken, voordat je een beslissing neemt. We geven je graag meer informatie.

Sterilisatie: hoe betrouwbaar is het?

Sterilisatie is een definitievere vorm van anticonceptie en pas je meestal alleen toe als je geen kinderen (meer) wilt. Na het steriliseren ben je in principe blijvend onvruchtbaar. Een anticonceptie waar je dan ook goed over moet nadenken, voordat je een beslissing neemt. We geven je graag meer informatie.

Naar de keuzehulp

Voor wie?

Als je geen kinderen (meer) wilt kan steriliseren een mogelijke anticonceptiemethode zijn. Je hoeft niet meer na te denken over je anticonceptie omdat je in principe onvruchtbaar bent. Iedereen kan zich laten steriliseren. Bij sterilisatie van de vrouw worden de eileiders afgesloten en bij sterilisatie van de man worden de zaadleiders afgesloten. Beide ingrepen vinden plaats in het ziekenhuis.

Tijdelijke sterilisatie

Hoewel sterilisatie eigenlijk een blijvende vorm van anticonceptie is, kunnen veranderende levensomstandigheden ervoor zorgen dat je spijt krijgt. In dat geval kan je geopereerd worden om de zaadleiders of eileiders te herstellen. Alleen een arts kan bepalen of het ongedaan maken van steriliseren uitgevoerd kan worden. De kans van slagen is afhankelijk van de tijd tussen sterilisatie en de hersteloperatie, maar ook andere factoren hebben hier invloed op. Na zo’n hersteloperatie is de kans op zwangerschap 40-85%.

Sterilisatie man

Sterilisatie wordt beschouwd als een definitieve vorm van anticonceptie. Na het steriliseren ben je als man onvruchtbaar en kan je geen kinderen (meer) krijgen. Benieuwd hoe het werkt? Lees alles over sterilisatie bij de man.

Meer informatie

Sterilisatie vrouw

Sterilisatie wordt beschouwd als een definitieve vorm van anticonceptie. Na het steriliseren ben je als vrouw onvruchtbaar en kan je geen kinderen (meer) krijgen. Benieuwd hoe het werkt? Lees alles over sterilisatie bij de vrouw.

Meer informatie

De eigenschappen van sterilisatie

Eenmalig

Deze vorm van anticonceptie heeft geen invloed op de hormoonhuishouding

Let op! Deze vorm is in principe definitief

Bekijk de verschillen tussen de behandelingen voor mannen en vrouwen

Vraag &
antwoord

Heb je een vraag over sterilisatie of een andere vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders onderbroken zodat er geen zaadcellen meer in de prostaat terecht kunnen komen. Sperma bestaat uit zaadvocht en zaadcellen. De zaadballen zijn verantwoordelijk voor het produceren van zaadcellen die vervolgens worden opgeslagen in de bijballen. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen samen met het zaadvocht via de zaadleiders en urinebuis naar buiten. Bij een sterilisatie worden de zaadleiders doorgesneden zodat er geen zaadcellen meer doorheen kunnen.

De operatie vindt in het ziekenhuis plaats en gebeurt onder een plaatselijke verdoving die in de balzak wordt geïnjecteerd. Vervolgens maakt de arts een sneetje van circa 1 centimeter in de balkzak. Via dit sneetje maakt de arts de zaadleider los, snijdt deze door, haalt een klein stukje zaadleider weg en bindt de uiteinden van de zaadleiders af. Met een oplosbare hechting wordt het wondje in de balzak gehecht. Hierna zal de arts de procedure aan de andere zijde herhalen. Na de ingreep van ongeveer 15 minuten mag je direct naar huis.

Bij de sterilisatie van een vrouw worden de eileiders afgesloten, zodat de zaadcellen van de man de eicel in de eierstok niet meer kunnen bereiken en bevruchten. De eierstokken zijn verantwoordelijk voor het aanmaken van eicellen. Twee weken voordat je ongesteld wordt komt er een eicel uit de eierstokken via de eileiders in de baarmoeder terecht. Wanneer er zaadcellen in de vagina komen, gaan deze via de baarmoeder naar de eileiders om vervolgens de eicel te bevruchten. Hierdoor kan er een zwangerschap ontstaan. Na het afsluiten van de eileiders kan het sperma de eicellen niet meer bereiken en bevruchten.

 

Sterilisatie van de vrouw wordt uitgevoerd door middel van een kijkoperatie via de buik. Voor deze operatie word je onder narcose gebracht. Vervolgens maakt de gynaecoloog twee kleine sneetjes: langs de rand van de schaamstreek en vlakbij de navel. Via het sneetje bij de navel wordt er lucht in de buikholte gepompt. De buikwand komt hierdoor bol te staan zodat de arts beter kan zien wat hij doet. Door het sneetje langs de rand van de schaamstreek schuift de gynaecoloog een ringetje of klemmetje over de eileiders. De eileiders kunnen ook dichtgebrand worden of geheel worden verwijderd. Zodra de eileiders zijn afgebonden wordt de lucht weer uit de buikholte gelaten en kunnen de sneetjes worden gehecht. Na de ingreep van ongeveer 30 minuten mag je meestal dezelfde dag weer naar huis. Wel moet je nog een keer terugkomen voor het verwijderen van de hechtingen.

Door het stoppen met je anticonceptie krijg je na een sterilisatie je eigen menstruatiecyclus terug. Veel vrouwen weten uit ervaring dat menstruatie bij gebruik van een hormonale anticonceptiemethode mogelijk korter duren, minder hevig, minder pijnlijk en regelmatiger zijn dan zonder gebruik van een hormonale anticonceptiemethode. Na een sterilisatie bestaat dus een kans dat je (weer) last krijgt van menstruatieproblemen.

Ga je binnenkort naar jouw zorgverlener om te praten over anticonceptie?

Ga voorbereid naar je zorgverlener

Help jezelf en jouw zorgverlener door je goed voor te bereiden. Anticonceptie is namelijk altijd maatwerk. Iedere vrouw is anders. Deze vragenlijst laat je alvast nadenken over zaken die belangrijk zijn voor het vinden van een anticonceptiemiddel dat bij jou past.