Chat met een apotheker!

Cerazette

De minipil kent een drietal soorten. De Cerazette minipil is daar één van. Cerazette is een oestrogeenvrije pil en kan je beschermen tegen zwangerschap. Lees alles over deze variant minipil.

Wat is Cerazette minipil?

Cerazette is een minipil, wat betekent dat het een anticonceptiepil zonder oestrogeen is. De minipil heeft geen stopweek en meestal word je niet ongesteld wanneer je Cerazette gebruikt. In één pil van Cerazette zit:

Hoe gebruik ik Cerazette?

Cerazette is een minipil zonder stopweek. Dat wil zeggen dat je iedere dag van de maand een pil slikt. In totaal slik je 28 pillen. Als je pilstrip op is, begin je gewoon weer aan een nieuwe strip.

Invloed op borstvoeding

Cerazette wordt ook wel de ‘borstvoedingpil’ genoemd, omdat je deze minipil kan slikken als je borstvoeding geeft. Cerazette heeft namelijk geen invloed op de kwaliteit of hoeveelheid van je moedermelk. Daarnaast heeft het ook geen invloed op de groei en ontwikkeling van je baby.

Invloed op ongesteldheid

De eerste maanden kan je menstruatie (onttrekkingsbloeding) onregelmatig worden. Daarna verdwijnt deze vaak volledig. Wel kan het zo zijn dat je onregelmatig een beetje bloedverlies hebt.

Als je wel onttrekkingsbloedingen krijgt, kun je dit niet plannen of uitstellen met de Cerazette minipil. Dit komt doordat het een pil is zonder oestrogeen.

Is Cerazette geschikt voor mij?

Deze oestrogeenvrije pil kan een passende vorm zijn wanneer je geen oestrogenen mag gebruiken, als je graag een pil wilt slikken zonder stopweek of als je de pil wilt gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Overleg altijd eerst met je eigen huisarts of de minipil een passende methode kan zijn.

Bijwerkingen Cerazette

Zoals bij alle anticonceptiemethoden kan het zijn dat Cerazette bijwerkingen veroorzaakt. De meest voorkomende bijwerking van Cerazette is onregelmatig bloedverlies.

Daarnaast kun je last krijgen van acne, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten, misselijkheid en gewichtstoename. Alle mogelijke bijwerkingen van de Cerazette minipil en de kans op de bijwerking vind je in de bijsluiter.

Eigenschappen

Dagelijks

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Deze pil is geschikt voor mensen die borstvoeding geven

Je kunt je menstruatie niet plannen

Meestal krijg je bij het slikken van de minipil geen menstruatie. Toch kan het zo zijn dat je af en toe last hebt van bloedverlies.

Bijsluiter Cerazette

Cerazette

Stofnaam: desogestrel

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Cerazette

Heb je een vraag over Cerazette? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Cerazette een effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier inneemt. Alle hormonale anticonceptiemiddelen zijn betrouwbaar. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Zoals alle geneesmiddelen kan Cerazette bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

Je gebruikt Cerazette door elke dag een pil te slikken. Als de pilstrip op is, begin je gewoon weer aan een nieuwe strip. Je hebt dus geen stopweek.