Chat met een apotheker!

Delamonie

Meer weten over Delamonie? Deze minipil is één van de anticonceptiepillen zonder oestrogeen en kan je beschermen tegen zwangerschap. Lees hier alles over Delamonie.

Wat is Delamonie minipil?

Delamonie is een anticonceptie met maar één hormoon en helpt je, net als alle andere anticonceptiepillen, beschermen tegen zwangerschap. In één Delamonie minipil zit:

Hoe gebruik ik Delamonie?

Delamonie minipil slik je dagelijks de hele maand door. Er is geen stopweek. Je slikt 28 pillen, zodra de stip leeg is begin je weer aan een nieuwe pilstrip. Als je Delamonie dagelijks op hetzelfde tijdstip slikt, bijvoorbeeld met water, kan deze je beschermen tegen zwangerschap.

Invloed op borstvoeding

Delamonie is één van de minipillen die je kan slikken als je borstvoeding geeft. Het wordt daarom ook wel de ‘borstvoedingpil’ genoemd. De Delamonie minipil heeft geen invloed op de ontwikkeling van je baby of de kwaliteit van je moedermelk.

Invloed op ongesteldheid

Als je begint met het slikken van Delamonie kan je menstruatie (onttrekkingsbloeding) onregelmatig worden. Meestal verdwijnt de onttrekkingsbloeding hierna volledig. Sommige mensen ervaren wel onregelmatig wat bloedverlies.

Omdat de minipil geen oestrogeen bevat is het niet mogelijk om je menstruatie te plannen of uit te stellen in het geval dat je nog wel onttrekkingsbloedingen krijgt.

Is Delamonie geschikt voor mij?

Benieuwd welke minipil het beste bij jou past? Vraag altijd je huisarts om advies. Je arts kan aan de hand van een aantal vragen bepalen of de minipil geschikt is voor jou.

Bijwerkingen Delamonie

Het is mogelijk dat je bijwerkingen krijgt bij het gebruik van de Delamonie minipil. De meest voorkomende bijwerking is (licht) tussentijds bloedverlies. Verder kun je last krijgen van stemmingswisselingen, verminderde zin om te vrijen, hoofdpijn, misselijkheid, gewichtstoename of acne.

In de bijsluiter kun je alle mogelijke bijwerkingen en de kans erop terugvinden.

Eigenschappen

Dagelijks

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Deze pil is geschikt voor mensen die borstvoeding geven

Je kunt je menstruatie niet plannen

Meestal krijg je bij het slikken van de minipil geen menstruatie. Toch kan het zo zijn dat je af en toe last hebt van bloedverlies.

Bijsluiter Delamonie

Delamonie

Stofnaam: desogestrel

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Delamonie

Heb je een vraag over Delamonie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Zoals alle geneesmiddelen kan Delamonie bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier

Als je onverwacht bloedverlies hebt, blijf dan in ieder geval je tabletten innemen. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 20-30% van de vrouwen die Delamonie gebruikten, tussentijds bloedverlies heeft. Met alle pillen kan in de eerste paar maanden soms onverwacht bloedverlies optreden (spotting of doorbraakbloeding). Je kunt dan misschien niet zonder tampon of maandverband. Het onregelmatige bloedverlies houdt meestal op als je lichaam eenmaal gewend geraakt is aan Delamonie (na enkele maanden). Als het langer duurt, erger wordt of weer opnieuw begint, moet je contact opnemen met je arts. 

Nee, je kunt met Delamonie je menstruatie niet uitstellen of overslaan als je niet ongesteld wilt worden. Ook kun je de stopweek niet verplaatsen.