Chat met een apotheker!

Desogestrel

Desogestrel is een vorm van anticonceptie zonder oestrogeen. Deze minipil bevat enkel het gelijknamige hormoon en kan beschermen tegen een zwangerschap. Lees hier alle informatie over Desogestrel.

Wat is Desogestrel minipil?

Desogestrel is een minipil zonder stopweek. Dit betekent dat deze vorm van anticonceptie oestrogeen vrij is en je deze altijd slikt.

In één minipil Desogestrel zit:

Hoe gebruik ik Desogestrel?

Je slikt Desogestrel dagelijks op hetzelfde tijdstip met water. De pilstrip bevat 28 pillen, als de strip leeg is begin je weer aan een nieuwe. Desogestrel heeft dus geen stopweek. Je slikt de hele maand door de pil. Op de strip staan de dagen van de week zodat je makkelijk bij kunt houden waar je bent gebleven.

Invloed op borstvoeding

De minipil is een anticonceptiemethode die je kan gebruiken als je borstvoeding geeft. De minipil wordt daarom ook wel ‘borstvoedingpil’ genoemd. Het gebruik van Desogestrel heeft geen invloed op de aanmaak of kwaliteit van je moedermelk, of de ontwikkeling van je baby.

Invloed op ongesteldheid

In de eerste maanden van het gebruik van Desogestrel kan je menstruatie (onttrekkingsbloeding) onregelmatig worden. Hierna verdwijnt bij de meeste mensen de onttrekkingsbloeding volledig. Het is niet vreemd als je onregelmatig wat bloedverlies hebt.

Als de onttrekkingsbloeding bij jou wel blijft terugkeren is het met Desogestrel niet mogelijk om deze uit te stellen of over te slaan.

Is Desogestrel geschikt voor mij?

De Desogestrel minipil kan voor jou mogelijk een passende methode zijn. Je kunt dit het beste met je huisarts overleggen. Samen bespreken jullie je wensen zodat er bepaald kan worden welke methode het beste past.

Bijwerkingen Desogestrel

Bij het gebruik van Desogestrel is het mogelijk dat je bijwerkingen ervaart. De meest voorkomende bijwerking is onregelmatig bloedverlies. Daarnaast krijg je mogelijk last van stemmingswisselingen, verminderde zin om te vrijen, hoofdpijn, acne, pijnlijke borsten of gewichtstoename.

Bekijk de bijsluiter voor alle mogelijke bijwerkingen en de kans dat dit voorkomt.

Eigenschappen

Dagelijks

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Deze pil is geschikt voor mensen die borstvoeding geven

Je kunt je menstruatie niet plannen

Meestal krijg je bij het slikken van de minipil geen menstruatie. Toch kan het zo zijn dat je af en toe last hebt van bloedverlies.

Bijsluiter Desogestrel

Desogestrel

Stofnaam: desogestrel

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Desogestrel

Heb je een vraag over Desogestrel? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Je kunt starten met een pil zonder oestrogeen, namelijk Cerazette, Delamonie of Zarelle, tussen de 21e  en 28e dag na de bevalling. Dit geldt ook als je borstvoeding geeft. Onderzoek heeft aangetoond dat deze pil geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit en de hoeveelheid van de borstvoeding. Ook is bewezen dat deze pil geen invloed heeft op de groei en ontwikkeling van de baby.

Als je later dan dag 28 na de bevalling start met het slikken van de pil, wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen dat je de pil gebruikt een barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) te gebruiken. Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie.

Het hormoon oestrogeen zorgt er voornamelijk voor dat je een regelmatige, voorspelbare cyclus hebt. Progestageen heeft als belangrijkste functie dat het je beschermt tegen zwangerschap. Samen zorgen deze hormonen ervoor dat je natuurlijke cyclus onderdrukt wordt, waardoor je niet zwanger raakt. Dit gebeurt op de volgende manier:

  • Er vindt geen eisprong plaats.
  • Het slijmvlies in de baarmoederhals wordt taaier, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen en het moeilijker is om bij een eicel te komen.
  • Innesteling van een bevruchte eicel is niet mogelijk omdat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd.