Pil vergeten

Ben je de pil vergeten? Dan ben je waarschijnlijk bezorgd of je anticonceptie nog wel goed werkt. Ook kan het zo zijn dat je diarree hebt gehad of hebt overgegeven. Wat moet je dan doen? Dat is allereerst afhankelijk van het soort pil dat je slikt. Daarnaast is het advies afhankelijk van de week waarin je de pil vergeten bent en de hoeveelheid pillen die je vergeten bent te slikken. Op deze pagina geven we je graag meer informatie.

Pil vergeten? Doe de check

Vul de anticonceptie vergeten check in en ontdek makkelijk en snel wat je moet doen wanneer je jouw anticonceptie bent vergeten.

Wat voor pil slik je?

Afhankelijk van de samenstelling van een pillenstrip wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende anticonceptiepillen, te weten: combinatiepillen en de pil zonder oestrogeen.

De combinatiepil bevat twee soorten hormonen: oestrogeen en progestageen. Ook combinatiepillen kunnen weer onderverdeeld worden in verschillende soorten pillen, namelijk: éénfasepillen en meerfasepillen. De éénfasepil is de meest gebruikte pil. De pillen in deze strip hebben dezelfde hormoonsamenstelling: alle 21 pillen bevatten dezelfde hoeveelheid oestrogeen en progestageen. Bij meerfasenpillen verschilt die samenstelling per week. In veel gevallen hebben deze pillen per week een verschillende kleur.

Naast de combinatiepil bestaat er de pil zonder oestrogeen (Cerazette). Deze bevat uitsluitend het hormoon progestageen. Deze pil neem je dagelijks, zonder stopweek.

Omdat de éénfasepil veruit de meest gebruikte vorm is van anticonceptie, is onderstaand advies gebaseerd op het gebruik van deze anticonceptiepil. Dit advies geldt dus niet voor het vergeten van de meerfasenpil of de pil zonder oestrogeen! Ben je je meerfasenpil of de pil zonder oestrogeen vergeten te slikken? Raadpleeg dan je apotheek of huisarts voor meer informatie.

Ben je er niet zeker van welke soort pil jij slikt? Op deze pagina vind je meer informatie.

Wanneer en hoeveel pillen ben je vergeten?

Wanneer je je anticonceptie bent vergeten te slikken is het van belang dat je je bedenkt hoeveel pillen je bent vergeten en wanneer je deze pil(len) eigenlijk had moeten innemen.

Eén pil vergeten

Minder dan 12 uur geleden

Ben je één pil vergeten te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moetne slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. De werkzaamheid van je pil is niet verminderd. Kortom, je loopt geen risico om zwanger te worden.

Meer dan 12 uur geleden

Ben je één pil vergeten en had je deze eigenlijk meer dan 12 uur geleden moeten innemen? Ook in dit geval hoef je je geen zorgen te maken. Neem de pil alsnog in. Je bent beschermd tegen een zwangerschap en hoeft geen aanvullende maatregelen te nemen.

Meerdere pillen vergeten

Ben je meer dan 12 uur te laat en ben je meerdere pillen vergeten? Ga dan na in welke week je deze pillen bent vergeten

Twee of meer pillen vergeten in week 1

 • Neem de laatst vergeten pil alsnog in en maak je strip af
 • Heb je minder dan 72 uur geleden gemeenschap gehad? Neem dan een morning after pil. Je kunt de morning-after pil zonder recept kopen bij de apotheek of drogisterij. Lees hier meer over de morning-after pil
 • Indien je minder dan 120 uur geleden gemeenschap gehad kun je er ook voor kiezen om een koperspiraal te laten plaatsen
 • Gebruik de komende zeven dagen aanvullende anticonceptie

Twee of meer pillen vergeten in week 2

Wanneer je twee of drie pillen vergeten bent

 • Neem de laatst vergeten pil alsnog in en maak je strip af
 • Je hoeft geen extra maatregelen te nemen

Wanneer je vier of meer pillen vergeten bent

 • Neem de laatst vergeten pil alsnog in en maak je strip af
 • Gebruik de komende zeven dagen aanvullende anticonceptie

Twee of meer pillen vergeten in week 3

 • Neem de laatst vergeten pil alsnog in en maak de strip af
 • Sla de stopweek over en ga meteen verder met de volgende strip

Óf:

 • Begin meteen met je stopweek. De dag waarop je de eerste pil bent vergeten telt als de eerste dag van de stopweek.

Belangrijk

Nadat je de pil bent vergeten kan je menstruatie, ongeacht of je maatregelen hebt genomen, eerder of later komen. Ben je na twee weken nog steeds niet ongesteld? Doe dan een zwangerschapstest.

Vergeet je de pil vaker?

Merk je op dat het je vaker gebeurt dat je de pil vergeet? Dan is een andere anticonceptiemethode wellicht meer geschikt voor je. Er zijn verschillende methoden die betrouwbaar zijn, zonder dat je er elke dag aan hoeft te denken. Je huisarts kan je hier meer informatie over geven.

Last van braken of diarree?

Heb je je pil geslikt maar ben je ziek geworden? Ook in het geval van braken of diarree kan het zo zijn dat je aanvullende maatregelen moet nemen. Moet je binnen drie uur na het innemen van de pil overgeven? Of heb je binnen vier uur na inname last van waterdunne diarree? Dan is de anticonceptiepil mogelijk nog niet opgenomen door het lichaam. Neem in dat geval een nieuwe pil uit een reservestrip. Blijf je braken of diarree hebben en lukt het niet om een pil binnen te houden? Vraag dan je huisarts om hulp.

Meer informatie of onduidelijkheden?

Neem altijd het zekere voor het onzekere. Raadpleeg de bijsluiter van je anticonceptiepil of neem contact op met je apotheker of huisarts.