Kosteloos advies over je anticonceptie? Laat je online adviseren door een apotheekmedewerker
  • Deze website pagina betreft een pilot voor de periode van april 2023 tot 31 december 2023, Mocht u als potentiële leverancier interesse hebben in de nadere invulling en/of om eventueel te participeren, neem dan contact op met ons.
  • Je wordt verwezen naar een externe website welke buiten de controle en verantwoordelijkheid ligt van Organon. Via deze link is het niet mogelijk om een recept te ontvangen, het is altijd noodzakelijk om eerst een huisarts te consulteren.

Pil vergeten

Ben je de pil vergeten? Dan ben je waarschijnlijk bezorgd of je anticonceptie nog wel goed werkt. Ook kan het zo zijn dat je diarree hebt gehad of hebt overgegeven, omdat ook dit de betrouwbaarheid van de pil kan verminderen. Wat moet je dan doen? Dat is allereerst afhankelijk van het soort pil dat je slikt. Daarnaast is het advies afhankelijk van de week waarin je de pil vergeten bent en de hoeveelheid pillen die je vergeten bent te slikken. Op deze pagina geven we je graag meer informatie.

Pil vergeten? Doe de check

Vul de anticonceptie vergeten check in en ontdek makkelijk en snel wat je moet doen wanneer je jouw anticonceptie bent vergeten.

Wat voor pil slik je?

Afhankelijk van de samenstelling van een pillenstrip wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende anticonceptiepillen, te weten: combinatiepillen en de pil zonder oestrogeen.

De combinatiepil bevat twee soorten hormonen: oestrogeen en progestageen. Ook combinatiepillen kunnen weer onderverdeeld worden in verschillende soorten pillen, namelijk: éénfasepillen en meerfasepillen. De éénfasepil is de meest gebruikte pil.

De pillen in deze strip hebben dezelfde hormoonsamenstelling: alle 21 pillen bevatten dezelfde hoeveelheid oestrogeen en progestageen. Bij meerfasenpillen verschilt die samenstelling per week. In veel gevallen hebben deze pillen per week een verschillende kleur.

Naast de combinatiepil bestaat er de pil zonder oestrogeen (Cerazette en Delamonie). Deze bevat uitsluitend het hormoon progestageen. Deze pil neem je dagelijks, zonder stopweek.

Omdat de éénfasepil veruit de meest gebruikte vorm is van anticonceptie, is onderstaand advies gebaseerd op het gebruik van deze anticonceptiepil. Dit advies geldt dus niet voor het vergeten van de meerfasenpil of de pil zonder oestrogeen! Ben je je meerfasenpil of de pil zonder oestrogeen vergeten te slikken? Raadpleeg dan je apotheek of huisarts voor meer informatie of selecteer jouw pil in het anticonceptie-vergeten schema.

Ben je er niet zeker van welke soort pil jij slikt? Op deze pagina vind je meer informatie.

Wanneer en hoeveel pillen ben je vergeten?

Wanneer je je anticonceptie bent vergeten te slikken is het van belang dat je je bedenkt hoeveel pillen je bent vergeten en wanneer je deze pil(len) eigenlijk had moeten innemen.

Eén pil vergeten

Minder dan 12 uur geleden

Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema. De werkzaamheid van je pil is niet verminderd. Kortom, je bent voldoende beschermd en loopt geen risico om zwanger te worden.

Meer dan 12 uur geleden

Ben je één pil vergeten en had je deze eigenlijk meer dan 12 uur geleden moeten innemen? Dan kan de werking van de pil verminderd zijn. Kijk in onderstaande tekst wat je moet doen om toch beschermd te zijn tegen een zwangerschap.

Eén pil vergeten in week 1

  • Neem de laatst vergeten pil alsnog in zodra je er aan denkt. Ook als dit op het zelfde tijdstip als je volgende pil is: het is niet erg dat je nu 2 pillen op een dag moet innemen.
  • Gebruik de komende zeven dagen aanvullende anticonceptie, bijvoorbeeld een condoom.
  • Indien je in de zeven dagen voor je vergeten tablet gemeenschap hebt gehad, kan het zijn dat je toch zwanger wordt. Neem dan contact op met je huisarts.

Eén pil vergeten in week 2

  • Neem de laatst vergeten pil alsnog in zodra je er aan denkt. Ook als dit op het zelfde tijdstip als je volgende pil is: het is niet erg dat je nu 2 pillen op een dag moet innemen.
  • Neem verder de tabletten weer op de gebruikelijke tijd in. De werking van de pil is niet verminderd, je hoeft geen extra voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

Eén pil vergeten in week 3

Wanneer je een pil bent vergeten in week 3, kun je twee dingen doen:

  • Neem de laatst vergeten pil alsnog in zodra je er aan denkt. Ook als dit op hetzelfde tijdstip als je volgende pil is: het is niet erg dat je nu 2 pillen op een dag moet innemen.
  • Aan het einde van de strip sla je de stopweek over en ga je meteen verder met de volgende strip. Je gebruikelijke bloeding zal hierdoor niet plaatsvinden. Tijdens de volgende strip kun je zo nu en dan een beetje bloed verliezen.

Óf:

  • Maak je strip niet af en las een stopweek in van maximaal 7 dagen. De dag waarop je de eerste pil bent vergeten telt als de eerste dag van deze stopweek.
  • Begin na de stopweek met een nieuwe strip. Je schema is nu wel veranderd. Je kunt eventueel op je ‘normale’ eerste stopdag met een nieuwe strip beginnen. Voorbeeld: als je altijd op woensdag met een nieuwe strip begint en je bent op zondag een tablet vergeten, stop dan met het innemen en begin weer op de eerstvolgende woensdag.

Meerdere pillen vergeten

Ben je meer dan 12 uur te laat en ben je meerdere pillen van een strip vergeten? Neem dan contact op met je huisarts voor advies.

Belangrijk

Nadat je de pil bent vergeten kan je menstruatie, ongeacht of je maatregelen hebt genomen, eerder of later komen. Als er in de eerstvolgende stopweek geen bloeding plaatsvindt, kan het zijn dat je zwanger bent. Neem dan contact op met je huisarts. Je kunt daarnaast zelf een zwangerschapstest doen.

Vergeet je de pil vaker?

Merk je op dat je steeds vaker de pil vergeet? Dan is een andere anticonceptiemethode wellicht meer geschikt voor je. Er zijn verschillende methoden die betrouwbaar zijn, zonder dat je er elke dag aan hoeft te denken. Je huisarts kan je hier meer informatie over geven.

Last van braken of diarree?

Heb je je pil geslikt maar ben je ziek geworden? Ook in het geval van braken of diarree kan het zo zijn dat je aanvullende maatregelen moet nemen. Moet je binnen vier uur na het innemen van de pil overgeven of krijg je last van waterdunne diarree? Dan is de anticonceptiepil mogelijk nog niet opgenomen door het lichaam. Neem in dat geval de extra nieuwe pil(len) uit een reservestrip. Blijf je braken of houdt de diarree langer dan 12 uur aan en lukt het niet om een pil binnen te houden? Gebruik dan de eerstvolgende 7 dagen een aanvullend voorbehoedsmiddel, zoals een condoom. Vraag je huisarts om hulp.

Meer informatie of onduidelijkheden?

Neem altijd het zekere voor het onzekere. Raadpleeg de bijsluiter van je anticonceptiepil of neem contact op met je apotheker of huisarts.