Chat met een apotheker!

Rosal

Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen op de markt. De Rosal combinatiepil is één van de opties die misschien goed bij je past. We zetten hier alle informatie voor je op een rijtje.

Wat is de Rosal pil?

De Rosal pil kan je beschermen tegen een zwangerschap. De pilletjes bevatten een combinatie van 2 hormonen en noemen we daarom een combinatiepil. Omdat elk pilletje dezelfde hoeveelheid hormonen bevat valt Rosal onder de éénfase pillen.

De precieze samenstelling van de hormonen in de Rosal anticonceptiepil is:

Hoe gebruik ik de Rosal pil?

De Rosal pil zit in een strip met 21 tabletjes. Je slikt drie weken lang elke dag een pil. Die neem je op een vast tijdstip in met een beetje water. Daarna neem je 7 dagen geen pil. In deze zogenaamde stopweek krijg je een onttrekkingsbloeding, wat lijkt op een menstruatie. Begin op de 8e dag weer met een nieuwe strip. Bij elk pilletje staat de dag van de week zodat je makkelijk kunt onthouden of je die dag je pil al hebt genomen.

Als je Rosal op deze manier gebruikt kan deze ook tijdens je stopweek effectief zijn in het beschermen tegen een zwangerschap.

Invloed op ongesteldheid

Misschien ben je op zoek naar een vorm van anticonceptie waarmee je zelf kunt plannen wanneer je bloeding plaats zal vinden. Met Rosal heb je de mogelijkheid om je onttrekkingsbloeding over te slaan of zelf te plannen.

Het overslaan doe je door je stopweek over te slaan. Je begint meteen als je strip leeg is weer aan een nieuwe. Overleg dit wel even met je huisarts. Wil je liever de dag van je bloeding veranderen? Stop dan eerder met het slikken, of begin direct aan een nieuwe strip. Je kunt zelf je stopweek plannen. Zorg ervoor dat je nooit langer dan 7 dagen geen pil slikt.

Is de Rosal pil geschikt voor mij?

Er zijn veel verschillende opties om uit te kiezen voor je anticonceptie. Voor de Rosal pil heb je sowieso een recept nodig van je huisarts of bekwame verloskundige. In een gesprek met je huisarts of bekwame verloskundige kun je je wensen en medische historie bespreken, zodat je kunt bepalen welke methode het beste bij je past.

Bijwerkingen Rosal

Mogelijk krijg je bijwerkingen bij het gebruik van Rosal, zoals dat bij elke anticonceptievorm kan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een verstoring van je bloedingspatroon, hoofdpijn, neerslachtigheid, migraine, misselijkheid, dikke witte afscheiding uit de vagina of een schimmelinfectie.

Bij het slikken van een combinatiepil is er een verhoogde kans op trombose (bloedpropjes). Lees de bijsluiter voor alle mogelijke bijwerkingen.

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Rosal is een éénfasepil

Je kunt je bloeding overslaan of verplaatsen

Bijsluiter Rosal

Rosal

Stofnaam: drospirenon, ethinylestrdiol

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Rosal

Heb je een vraag over Rosal? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Neem de Rosal-tabletten elke dag ongeveer op dezelfde tijd in, zo nodig met wat water. Je gebruikt Rosal door 3 weken lang elke dag een pil te slikken. Daarna heb je een stopweek en word je ongesteld. Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Met dit type pil kun je incidenteel de stopweek en dus je menstruatie overslaan. Dit doe je door na de vorige pilstrip meteen met de volgende strip te beginnen. Ook is het met dit type anticonceptiepil mogelijk om de stopweek te verschuiven. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je op vakantie gaat.

Ja, je kunt met Rosal incidenteel je menstruatie uitstellen door zonder stopweek verder te gaan met een nieuwe strip. Je kunt met deze strip doorgaan totdat alle tabletten op zijn of desgewenst eerder stoppen. Je kunt tijdens het gebruik van deze tweede strip wel last hebben van doorbraakbloeding of spotting. Na de gebruikelijke tabletvrije periode van 7 dagen begin je dan weer met de volgende strip.

Ja, je kunt me Rosal de begindag van je menstruatie verschuiven. Als je je tabletten volgens de aanwijzingen inneemt, zal je menstruatie steeds op ongeveer dezelfde dag beginnen. Wil je deze dag veranderen, dan kun je dat doen door de stopweek tussen twee strips te verkorten (maar nooit door te verlengen!). Bijvoorbeeld: als je menstruatie normaal op vrijdag begint en je wilt dat in het vervolg verschuiven naar dinsdag (3 dagen eerder) dan moet je nu 3 dagen eerder dan gebruikelijk met de nieuwe strip beginnen. Als je de stoptijd erg kort maakt (bijvoorbeeld 3 dagen of minder) kan het gebeuren dat je tijdens deze dagen geen bloeding zult hebben. Je kunt dan tijdens de volgende strip last hebben van doorbraakbloeding of spotting.