Chat met een apotheker!

Barrièremethode

Een condoom en andere vormen van anticonceptie die je plaatst voordat je seks hebt, vallen onder de barrièremethode. Deze manier is bedoeld om te beschermen tegen zwangerschap én – als enige anticonceptie – tegen de meeste SOA’s. Maar of deze methode werkt, hangt sterk af van het juiste gebruik.

De barrièremethode als anticonceptie

De bekendste barrièremethode is het condoom; een dun rubberen hoesje dat om de penis wordt gedaan vóór het vrijen. Daarnaast zijn er het vrouwencondoom en het pessarium. Al deze middelen voorkomen dat de zaadcellen in de vagina terechtkomen. De barrièremethode kan minder betrouwbaar zijn dan anticonceptie die hormonen bevat. Een condoom kan bijvoorbeeld scheuren of afzakken. De barrièremethode is wél de enige anticonceptie die je beschermt tegen de meeste SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). Condooms beschermen namelijk tegen de meeste SOA’s.

Voor wie?

Wil je liever geen hormonen in je anticonceptie dan is de barrièremethode een optie. Zorgvuldig gebruik is wel heel belangrijk als je beschermt wilt zijn tegen zwangerschap. Handig is dat het condoom makkelijk verkrijgbaar is, zelfs in de supermarkt. Je hebt er geen recept van de huisarts voor nodig. Een nadeel is wel dat je het vrijen moet onderbreken om het (vrouwen)condoom of pessarium aan te brengen.

Condoom

Het condoom is een veelgebruikt anticonceptiemiddel. Het valt onder de barrièremethode en is bedoeld om je te beschermen tegen zwangerschap én - als enige anticonceptie - kan het je beschermen tegen SOA’s. Lees alles wat je moet weten over het condoom.

Meer informatie

Vrouwencondoom

Denk je dat het vrouwencondoom misschien geschikt is voor jou? Hier beantwoorden we al je vragen over het gebruik van deze vorm van anticonceptie. Zo kun je rustig alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

Meer informatie

Pessarium

Een pessarium is een barrièremethode om zwangerschap te voorkomen. Benieuwd wat een pessarium is en hoe het werkt? Hier vind je meer informatie over deze vorm van anticonceptie.

Meer informatie

De eigenschappen van de barrièremethode

Aan deze vorm van anticonceptie moet je denken voor je geslachtsgemeenschap hebt

Deze vorm bevat geen hormonen

Dit is de enige vorm van anticonceptie die ook kan beschermen tegen SOA's

Deze vorm heeft geen invloed op je menstruatie

Vraag &
antwoord

Heb je een vraag over het gebruik van de barrièremethode of een andere vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Voor gebruik check je altijd eerst op beschadigingen van de verpakking en controleer je de uiterste gebruiksdatum. Haal het vrouwencondoom vervolgens voorzichtig uit de verpakking en pas op dat je het niet beschadigt met bijvoorbeeld scherpe nagels. Het inbrengen van een vrouwencondoom lijkt een beetje op het inbrengen van een tampon en gaat het makkelijkst in een ontspannen houding, bijvoorbeeld wanneer je ligt, zit met je knieën uit elkaar of staand met een voet op een stoel. De flexibele (kleinere) binnenring moet zich aan het gesloten einde van het vrouwencondoom bevinden. Knijp de kleine binnenring samen en duw hem diep in de vagina. Wanneer je een vrouwencondoom met glijmiddel gebruikt moet dit vrij gemakkelijk gaan. Zorg ervoor dat de grote buitenring de schaamlippen bedekken. De grote binnering blijft dus aan de buitenkant van de vagina.

Het vrouwencondoom zit op de juiste plaats wanneer de binnenring net voorbij het schaambeen ligt. Je kan dit voelen door een vinger in de vagina in te brengen en deze te bewegen in de richting van de buik. Je voelt dan als het goed is het schaambeen.

Een vrouwencondoom kan op ieder gewenst moment voor de gemeenschap worden ingebracht. Zo heb je geen last van hinderlijke onderbreking tijdens het vrijen. Je kunt het condoom al maximaal 24 uur van tevoren indoen.

Bewaar een condoom bij kamertemperatuur en gebruik het niet na de datum die op de verpakking staat. Je mag het condoom ook niet vooraf eventjes testen, daardoor kan het condoom beschadigen.

Een pessarium wordt kort voor het vrijen ingebracht. Maar nooit langer dan 2 uur van tevoren. Breng de pessarium gel aan in het midden van het siliconenmembraan en eventueel aan de randen. Je brengt het pessarium hetzelfde in als een tampon zodat het tussen de achterwand van de vagina en het schaambeen komt te liggen. Zo bedekt het pessarium de hele baarmoedermond. Pas 6 uur na het vrijen mag je het kapje verwijderen. Dan weet je zeker dat alle zaadcellen dood zijn. Na elk gebruik moet je het pessarium met water en zeep schoonmaken, hierna moet het met een zachte schone doek worden gedroogd. Synthetische reinigingsmiddelen of organische oplosmiddelen mogen hiervoor niet worden gebruikt. Je kunt het pessarium na het eerste gebruik 2 jaar lang opnieuw gebruiken. Oefen het inbrengen een paar keer voordat je het pessarium bij de geslachtsgemeenschap gebruikt.

Ontdek hier de verschillen tussen alle anticonceptiemethoden

Vergelijk
anticonceptie
methoden

Iedereen is anders. De keuze voor een anticonceptiemethode is daarom ook per persoon verschillend. Wil je weten welke methode het beste bij jou past?

Vergelijk de methoden en ontdek het binnen een paar stappen.