Chat met een apotheker!

Qlaira

Er zijn veel verschillende anticonceptiepillen. Qlaira is een combinatiepil met lichaamseigen hormonen. Lees op deze pagina alle informatie.

Wat is de Qlaira pil?

Qlaira bevat 2 verschillende hormonen en wordt daarom een combinatiepil genoemd. Ook is het een meerfasenpil omdat de samenstelling van de verschillende Qlaira pillen anders is per kleur pil. Wanneer je Qlaira gebruikt heb je geen stopweek. Elke dag slik je een pil, als de strip leeg is begin je direct aan een nieuwe.

In Qlaira zit het hormoon estradiolvaleraat wat in het lichaam wordt omgezet in edstradiol. Een hormoon wat je eigen eierstokken ook aanmaakt.

Daarnaast bevat het dienogest wat heel dicht staat bij het natuurlijke progesteron. Als je Qlaira gebruikt neem je dus geen synthetische hormonen.

 

Qlaira heeft verschillende pillen in de strip met de volgende hoeveelheid hormonen:

Donkergele pilletjes

  • 3000 microgram estradiolvaleraat (een lichaamseigen oestrogeen)

Middelrode pilletjes

  • 2000 microgram dienogest (een progestageen)
  • 2000 microgram estradiolvaleraat (een lichaamseigen oestrogeen)

Lichtgele pilletjes

  • 3000 microgram dienogest (een progestageen)
  • 2000 microgram estradiolvaleraat (een lichaamseigen oestrogeen)

Donkerrode pilletjes

  • 1000 microgram estradiolvaleraat (een lichaamseigen oestrogeen)

Witte pilletjes

Dit zijn zogenaamde placebopillen zonder werkzame stoffen.

Hoe gebruik ik de Qlaira pil?

Elke pilstrip bevat 28 kleine pillen. 26 hebben een kleur en 2 pillen zijn witte placebopillen. Elke dag neem je op ongeveer hetzelfde moment je pil met een beetje water. Je krijgt weekstickers zodat je zelf op de strip aan kunt geven wanneer je bent begonnen. Zo kun je goed bijhouden of je elke dag je pil hebt genomen. Volg de richting van de pijl tot je alle pillen hebt ingenomen. Als je de 2 donkerrode of witte pilletjes slikt krijg je een onttrekkingsbloeding, wat lijkt op een menstruatie.

Als je strip leeg is begin je weer aan een nieuwe. Je slikt dus elke dag altijd een pil. Slik je netjes de pillen volgens de instructie in de bijsluiter? Dan kan Qlaira je ook beschermen tegen een zwangerschap tijdens de 2 dagen dat je een placebopil slikt.

Invloed op ongesteldheid

Met de Qlaira pil krijg je een onttrekkingsbloeding wanneer je de donkerrode of witte pilletjes slikt.

Het is niet mogelijk om je menstruatie te verplaatsen of uit te stellen met Qlaira.

Is de Qlaira pil geschikt voor mij?

Net als andere anticonceptiemethoden komt Qlaira met eigen kenmerken. Maak een afspraak met je huisarts of bekwame verloskundige om je wensen en medische historie te bespreken. Samen kijk je welke vorm van anticonceptie het beste past.
Voor Qlaira kan je huisarts of bekwame verloskundige een recept voorschrijven waarmee je naar de apotheek kan.

Bijwerkingen Qlaira

Je vraagt je misschien af of Qlaira bijwerkingen heeft. Net als bij andere anticonceptiemethoden is het mogelijk dat je last krijgt van bijwerkingen. De meest voorkomende bij Qlaira zijn hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, acne, verandering in je bloedingspatroon, pijnlijke borsten en toename van het lichaamsgewicht.

Bij het gebruik van Qlaira (en alle andere combinatiepillen) is er een verhoogde kans op trombose (bloedpropjes). Bekijk de bijsluiter voor alle informatie.

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Een meerfasenpil

Deze pil heeft geen stopweek

Je kunt je bloeding niet overslaan of verplaatsen

Bijsluiter Qlaira

Qlaira

Stofnaam: dienogest, estradiolvaleraat

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Qlaira

Heb je een vraag over Qlaira? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Nee, dat is niet mogelijk.

Een strip Qlaira bevat 28 tabletten. Bij iedere tablet staat aangegeven op welke dag die moet worden ingenomen. Neem de tabletten elke dag op dezelfde tijd in, zonodig met wat water.

Haal de tabletten niet door elkaar
Neem de eerste 26 dagen elke dag een gekleurde tablet in en de laatste 2 dagen elke dag een witte tablet. Daarna moet je direct met een nieuwe strip beginnen. Er is dus geen stopperiode tussen twee strips. Vanwege de verschillende samenstelling van de tabletten is het noodzakelijk om met de eerste tablet links bovenaan te beginnen én om de tabletten elke dag in te nemen. Volg de richting van de pijlen op de strip voor de juiste volgorde van inname.

Voorbereiding van de strip
Om bij te kunnen houden of je je pil die dag hebt ingenomen, krijg je bij elke strip Qlaira 7 stickers, elk met de 7 dagen van de week erop. Kies de weeksticker die begint met de dag waarop je begint met het innemen van de tabletten. Bijvoorbeeld: als je op woensdag begint, gebruik je de weeksticker die met ‘woe’ begint. Zorg ervoor dat de eerste dag boven de tablet met ‘1’ zit.
Boven elke tablet staat nu een dag aangegeven. Je kunt daardoor zien of je die dag je pil hebt ingenomen. Volg de richting van de pijl op de strip totdat alle 28 tabletten zijn ingenomen.

Gewoonlijk krijg je je zogenaamde onttrekkingsbloeding op de dagen dat je de laatste 2 werkzame (donkerrode) of de 2 niet-werkzame (witte) tabletten (placebotabletten) inneemt. Begin zonder pauze met een volgende strip, dus direct de dag nadat je de laatste tablet hebt ingenomen van de vorige verpakking, ook als je bloeding nog niet voorbij is. Dit betekent dat je met de volgende strip moet beginnen op dezelfde dag van de week als je huidige strip en dat de onttrekkingsbloeding elke maand op dezelfde dagen van de week zal vallen.

Als je Qlaira op deze manier gebruikt, ben je ook tegen zwangerschap beschermd tijdens de 2 dagen dat je een niet-werkzame tablet gebruikt.
Je kunt met Qlaira je menstruatie niet overslaan als je niet ongesteld wilt worden. Ook kun je de stopweek niet verplaatsen.

Als je alle tabletten correct hebt ingenomen, geen last hebt gehad van overgeven en ook geen andere geneesmiddelen hebt gebruikt, kun je gerust met de volgende strip verdergaan. Het is dan onwaarschijnlijk dat je zwanger bent. Uit dagboeken die vrouwen tijdens een klinisch onderzoek met Qlaira hebben bijgehouden, blijkt dat het niet ongewoon is dat je na dag 26 geen bloeding krijgt (waargenomen bij 15% van de pilcyclussen).

Als de verwachte bloeding echter twee keer achter elkaar uitblijft, kun je zwanger zijn. Neem meteen contact op met je arts. Ga niet verder met de volgende strip Qlaira voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.