Chat met een apotheker!

Anticonceptiepleister

Ben jij al bekend met de anticonceptiepleister? Deze hormonale pleister is in Nederland ook wel bekend onder de naam Evra. Met deze pleister bescherm je jezelf tegen een zwangerschap. Lees over deze vorm van anticonceptie.

Een pleister als anticonceptie

We horen je denken: een pleister, als anticonceptiemiddel? Dat klopt. Het is een van de vele anticonceptiemethoden die we in Nederland kennen. De anticonceptiepleister is gemakkelijk in gebruik. Hij is dun, flexibel en je draagt hem gewoon onder je kleding. Deze huidkleurige pleister met hormonen is ongeveer 4,5 cm bij 4,5 cm en ziet eruit als een normale pleister. Geen zorgen over water en zweet. Je mag er gewoon mee douchen, zwemmen en sporten. Handig!

Voor wie?

De anticonceptiepleister is er voor als je niet dagelijks wilt nadenken over je anticonceptie, maar wel controle wilt hebben over je menstruatie. Een anticonceptiepleister werkt één week. Iedere week van de cyclus vervang je de pleister op dezelfde dag. Na 3 pleisters las je een stopweek in van 7 dagen en word je ongesteld. Is je gewicht 90 kg of meer? Dan kan de anticonceptiepleister minder goed werken.

Meer lezen over Evra

Je hebt gelezen over de hormonale pleister en wilt graag meer te weten komen over deze vorm van anticonceptie. Bijvoorbeeld: waar je de pleister plakt, wat de bijwerkingen kunnen zijn en hoe Evra anticonceptiepleister precies werkt. Lees meer over de anticonceptiepleister Evra.

Evra

Evra is een anticonceptiepleister die je gebruikt om zwangerschap te voorkomen. In deze hormonale pleister zitten twee hormonen en wordt daarom ook wel een combinatiemethode genoemd.

Meer informatie

De eigenschappen van de anticonceptiepleister

Wekelijks

Geleidelijke afgifte van hormonen gedurende de week

Wekelijks denken aan je anticonceptie

Je kunt zelf je menstruatie plannen

Vraag &
antwoord

Heb je een vraag over het gebruik van de anticonceptiepleister of een andere vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

De Evra pleister is ongeveer 4,5 bij 4,5 centimeter groot en heeft dus een oppervlak van 20cm2.

Als je de Evra pleister bent vergeten, volg dan de instructies: anticonceptie vergeten. Als je vaker je wekelijkse pleister vergeet, bedenk dan dat er ook maandelijkse anticonceptie of anticonceptie voor meerdere jaren beschikbaar zijn.

Wanneer je begint met de Evra pleister hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zie onderstaande mogelijkheden.

Situatie 1: Je hebt minimaal een maand geen andere vorm van hormonale anticonceptie gebruikt

Anticonceptie met Evra begint op de eerste dag van de menstruatie. Er wordt één enkele pleister aangebracht die gedurende een hele week (7 dagen) wordt gedragen. De dag waarop de eerste pleister wordt aangebracht (dag 1/dag van aanvang) bepaalt op welke volgende dagen de pleister moet worden aangebracht. De pleister wordt elke week op diezelfde dag vervangen (cyclusdag 8, 15, 22 en dag 1 van de volgende cyclus). In de vierde week wordt geen pleister gedragen, te beginnen op dag 22.

Wanneer je voor de eerste keer met Evra start en je begint de behandeling na de eerste dag van de menstruatiecyclus, dan moet tijdens de eerste 7 daaropvolgende dagen een niet-hormonaal anticonceptivum worden gebruikt, zoals een condoom. Dit is alleen nodig wanneer je voor het eerst start met Evra.

Situatie 2:  Je wilt overstappen van een combinatiepil of anticonceptiering

De behandeling met Evra moet beginnen op de eerste dag van de onttrekkingsbloeding. Als er binnen 5 dagen na het innemen van de laatste actieve (hormoonbevattende) combinatiepil of na het verwijderen van de anticonceptiering geen onttrekkingsbloeding is opgetreden, moet zwangerschap worden uitgesloten vóórdat begonnen kan worden met de behandeling met de anticonceptiepleister.

Wanneer de behandeling begint na de eerste dag van de onttrekkingsbloeding moet gedurende 7 dagen gelijktijdig een niet-hormonaal anticonceptivum worden gebruikt, zoals een condoom.

Wanneer er meer dan 7 dagen verstrijken na het innemen van de laatste actieve tablet of na het verwijderen van de anticonceptiering, is het mogelijk dat je hebt geovuleerd en daarom wordt aangeraden om een arts te raadplegen alvorens te beginnen met de behandeling met Evra. Wanneer er gemeenschap heeft plaatsgevonden tijdens een dergelijke lange pilvrije of ringvrije periode, moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid van zwangerschap.

Situatie 3: Je wilt overstappen van Cerazette, de prikpil, het anticonceptiestaafje of hormoonspiraaltje

Als je Cerazette gebruikt, kun je op elk moment overstappen op de anticonceptiepleister. Wanneer je de prikpil gebruikt, dien je over te stappen op de dag waarop je eigenlijk je volgende injectie zou krijgen. Gebruik je het anticonceptiestaafje of het hormoonspiraaltje, dan breng je Evra aan op de dag waarop het anticonceptiestaafje of het hormoonspiraal verwijderd wordt. Wel dien in alle gevallen je gedurende de eerste 7 dagen een extra anticonceptiemethode te gebruiken, bijvoorbeeld een condoom.

Situatie 4: Na de bevalling

Evra is niet geschikt als je borstvoeding geeft. Als je ervoor kiest om geen borstvoeding te geven, kun je niet eerder dan 4 weken na de bevalling beginnen met Evra. Wanneer je later start, moet je de eerste 7 dagen ook een barrièremethode (condoom) gebruiken. Wanneer je echter al gemeenschap hebt gehad, dient zwangerschap uitgesloten te worden alvorens werkelijk te starten met Evra of moet je wachten op de eerste menstruatie.

Situatie 5: Na een (spontane) abortus of miskraam

Na een abortus of miskraam die optreedt gedurende de eerste 20 weken van de zwangerschap, kun je onmiddellijk starten met Evra. Wanneer je dat doet hoef je geen extra anticonceptieve maatregelen te nemen. Wees erop bedacht dat de eisprong zich binnen 10 dagen na een abortus of miskraam kan voordoen. Na een abortus of miskraam die optreedt na een zwangerschap van 20 weken, kan op dag 21 na de abortus of op de eerste dag van de spontane menstruatie (afhankelijk van hetgeen zich het eerst voordoet) worden begonnen.

Anticonceptie zonder hormonen

Denk je na over een methode zonder hormonen? Omdat je liever geen onnatuurlijke producten wilt gebruiken. Of last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.