Chat met een apotheker!

Yaz

Wil jij meer weten over de verschillen tussen alle anticonceptiepillen? Hier vertellen we je meer over de Yaz pil. Een combinatiepil zonder stopweek.

Wat is de Yaz pil?

Yaz is een van de anticonceptiepillen die je kan beschermen tegen een zwangerschap. In deze pil zitten 2 soorten hormonen. Daarom spreken we ook wel van een combinatiepil. Yaz heeft geen stopweek, dit betekent dat je de pil elke dag blijft slikken.

In de pilstrip van Yaz zitten lichtroze en witte pillen met de volgende hormonen:

Lichtroze pillen

  • 3000 microgram drospirenon (een progestageen)
  • 20 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Witte pillen

Deze pillen zijn zogenaamde placebopillen en bevatten daarom geen werkzame stoffen.

Hoe gebruik ik de Yaz pil?

Een pilstrip bevat 28 tabletten: 24 lichtroze anticonceptiepillen en 4 witte placebopillen. Elke dag neem je een pil in, op ongeveer hetzelfde tijdstip. Om bij te houden of je de pil die dag hebt ingenomen, krijg je bij elke strip 7 stickers met daarop de dagen van de week.

Je begint met het slikken van de 24 lichtroze pillen, daarna slik je de 4 witte placebopillen. Ze zitten op de juiste volgorde in de pilstrip. Tijdens het slikken van de 4 witte placebopillen krijg je een onttrekkingsbloeding, wat lijkt op een menstruatie. Als je klaar bent met het slikken van de witte pillen is je strip leeg en begin je direct aan een nieuwe strip.

Als je op deze manier de Yaz pillen slikt kan deze je gedurende de volledige 28 dagen van de strip beschermen tegen een zwangerschap.

Invloed op ongesteldheid

Misschien wil je je onttrekkingsbloeding overslaan. Dit kun je met Yaz doen door de witte placebopillen niet te slikken, maar direct aan een nieuwe strip te beginnen als de lichtroze pillen op zijn.

Wil je de dag van je bloeding veranderen? Plan dan het moment waarop je je witte placebopillen slikt. Je bloeding start meestal op de 2e of 3e dag dat je deze slikt.

Is de Yaz pil geschikt voor mij?

Er zijn veel verschillende anticonceptiemethoden. Samen met je huisarts of bekwame verloskundige bespreek je jouw wensen en je medische historie. Samen bepaal je of Yaz het beste bij je past. Is dit het geval? Dan kan je huisarts of bekwame verloskundige een recept voor je uitschrijven waarmee je Yaz kunt ophalen bij de apotheek.

Bijwerkingen Yaz

Is Yaz voor jou de beste vorm van anticonceptie? Dan kan het zijn dat je bijwerkingen ervaart bij het gebruik. Dit is mogelijk bij elke anticonceptiemethode. De meest voorkomende bijwerkingen bij Yaz zijn stemmingswisselingen, hoofdpijn, misselijkheid, pijnlijke borsten en het wegblijven of krijgen van onregelmatige bloedingen.

Combinatiepillen brengen altijd een verhoogd risico op trombose (bloedpropjes) met zich mee. Bekijk de bijsluiter voor meer uitleg en alle bijwerkingen.

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Deze pil heeft geen stopweek

Je kunt je bloeding overslaan of verplaatsen

Bijsluiter Yaz

Yaz 24+4

Stofnaam: drospirenon, thinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Yaz

Heb je een vraag over Yaz? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Yaz een effectieve anticonceptiemethode is. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Neem Yaz elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in, zo nodig met wat water. De gebruikelijke dosering is 1 tablet per dag. Je mag de tabletten met of zonder voedsel innemen. Een strip bevat 28 tabletten: 24 lichtroze met werkzame stof en 4 witte zonder werkzame stof (placebo).

Haal de tabletten niet door elkaar

Neem de eerste 24 dagen elke dag een lichtroze tablet en de laatste 4 dagen elke dag een witte tablet. Begin daarna direct met een nieuwe strip. Er is dus geen stopperiode tussen twee strips. Vanwege de verschillende samenstelling van de tabletten is het noodzakelijk om met de eerste tablet links bovenaan te beginnen én om de tabletten elke dag in te nemen. Volg de richting van de pijlen op de strip voor de juiste volgorde van inname.

Voorbereiding van de strip

Om bij te kunnen houden of je je pil die dag hebt ingenomen, krijg je bij elke strip Yaz 7 stickers, elk met de 7 dagen van de week erop. Kies de weeksticker die begint met de dag waarop je begint met het innemen van de tabletten. Bijvoorbeeld: als je op woensdag begint, gebruik je de weeksticker die met ‘wo’ begint. Plak die weeksticker bovenaan de Yaz strip waar staat geschreven ‘Plaats hier de weeksticker’. Zorg ervoor dat de eerste dag boven de tablet met ‘1’ zit. Boven elke tablet staat nu een dag aangegeven. Je kunt daardoor zien of je die dag je pil hebt ingenomen. De pijlen geven de volgorde van innemen van de tabletten aan.

Tijdens de 4 dagen waarop je een witte placebotablet inneemt (de placebodagen), moet er een bloeding optreden (een zogenaamde onttrekkingsbloeding). Deze begint meestal op de 2e of 3e dag na de laatste lichtroze, werkzame tablet. Als je de laatste witte tablet hebt ingenomen, moet je de volgende dag direct met de volgende strip beginnen, of je bloeding voorbij is of niet. Dit betekent dat je steeds op dezelfde dag van de week met een strip moet beginnen en dat de onttrekkingsbloeding elke maand op dezelfde dagen zou moeten vallen.

Als je Yaz op deze manier gebruikt, ben je ook tijdens de 4 dagen waarop je een placebotablet gebruikt tegen zwangerschap beschermd.

Het is mogelijk om je menstruatie (onttrekkingsbloeding) uit te stellen, hoewel het niet wordt aangeraden. Uitstel is mogelijk door de witte placebotabletten van rij 4 niet in te nemen en direct verder te gaan met een nieuwe strip Yaz en deze helemaal te gebruiken. Tijdens het gebruik van de tweede strip kun je last krijgen van spotting (bloeddruppels of -vlekjes) of een doorbraakbloeding. Maak de tweede strip af door de 4 witte tabletten van de 4e rij in te nemen. Begin daarna met een nieuwe strip.