Chat met een apotheker!

Prikpil

Je hebt gehoord over de prikpil en wilt graag meer informatie over deze anticonceptiemethode. De prikpil kan je tot drie maanden beschermen tegen zwangerschap. We kennen in Nederland 2 soorten: Depo-Provera en Sayana Press. Lees over hoe de prikpil werkt en wat de eigenschappen zijn.

Prikpil als anticonceptie

De prikpil is een van de vele vormen van anticonceptie die we in Nederland kennen. Deze pil wordt (voor de eerste keer) door je arts via een prik toegediend. Eén prik is bedoeld om je 12 tot 13 weken te beschermen tegen zwangerschap. Dit komt omdat er geen eisprong meer plaatsvindt en zaadcellen minder goed door het slijm van de baarmoederhals komen.

Voor wie?

Wil je af en toe maar bezig zijn met je anticonceptie? Met de prikpil hoef je maar één keer in de drie maanden aan je anticonceptie te denken. Dat betekent wel dat je geen invloed hebt op je menstruatie. Je hebt namelijk geen stopweek met de prikpil. Als je net begint met deze anticonceptie kan het zijn dat je last hebt van onregelmatig of langdurig bloedverlies tijdens de prikpil.

Soorten prikpil

In Nederland kennen we 2 soorten prikpillen, namelijk Depo-Provera en Sayana Press. Beide soorten worden met een prik ingebracht. Depo-Provera wordt in je bilspier of bovenarm gezet. Sayana Press wordt onder je huid gezet. Benieuwd naar de bijwerkingen van de prikpil, hoe het werkt en welke soort het beste bij jou past? Lees meer over de prikpil.

Depo-Provera

Depo-Provera is een oestrogeenvrije anticonceptiemethode die door een arts wordt toegediend met een prik in je bovenarm of bilspier. We noemen deze vorm van anticonceptie ook wel de prikpil. De prikpil is bedoeld om 12 weken te beschermen tegen zwangerschap. Lees alles over Depo-Provera.

Meer informatie

Sayana Press

De prikpil Sayana Press is een oestrogeenvrije anticonceptie die je arts middels een prik toedient in je dij of (onder)buik. Hierna is het 14 weken effectief in het beschermen tegen zwangerschap. Sayana Press is een oestrogeenvrije anticonceptie. Lees alles over Sayana Press

Meer informatie

De eigenschappen van de prikpil

Elke 12 of 13 weken

Pieken en dalen in de hormoonafgifte

Afhankelijk van de vorm is het mogelijk om na training en goedkeuring van een arts zelf toe te dienen

Je hebt geen invloed op je menstruatie

Vraag &
antwoord

Heb je een vraag over het gebruik van de prikpil of een andere vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

 

Geef je borstvoeding, dan is het aan te raden niet eerder dan 6 weken na de bevalling te starten. Geef je geen borstvoeding, dan hangt het advies af van het merk prikpil dat je gebruikt. Bij Sayana wordt geadviseerd om te starten binnen 5 dagen na de bevalling. Bij Depo-Provera moet de eerste injectie binnen vijf dagen worden gegeven.

 

Zodra het effect van de laatste injectie is uitgewerkt, zal je normale vruchtbaarheidsniveau terugkeren. Hoe lang dit duurt, verschilt per vrouw en wordt niet bepaald door hoe lang je de prikpil hebt gebruikt. Bij de meeste vrouwen is de prikpil 5 tot 6 maanden na de laatste injectie uitgewerkt. Meer dan 80% van de vrouwen wordt zwanger binnen een jaar nadat ze gestopt zijn met de prikpil. Het is mogelijk om zwanger te raken in de eerste maand na het missen van een injectie.

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat de prikpil een effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je deze op de juiste manier gebruikt. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Anticonceptie zonder hormonen

Denk je na over een methode zonder hormonen? Omdat je liever geen onnatuurlijke producten wilt gebruiken. Of last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.