Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
hormonen

Het hormoon oestrogeen zorgt er voornamelijk voor dat je een regelmatige, voorspelbare cyclus hebt. Progestageen heeft als belangrijkste functie dat het je beschermt tegen zwangerschap. Samen zorgen deze hormonen ervoor dat je natuurlijke cyclus onderdrukt wordt, waardoor je niet zwanger raakt. Dit gebeurt op de volgende manier:

  • Er vindt geen eisprong plaats.
  • Het slijmvlies in de baarmoederhals wordt taaier, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen en het moeilijker is om bij een eicel te komen.
  • Innesteling van een bevruchte eicel is niet mogelijk omdat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd.

Progestageen is een vrouwelijk geslachtshormoon dat afgeleid is van het mannelijke hormoon testosteron. Het hormoon maakt het slijm van de baarmoedermond minder toegankelijk voor zaadcellen en het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Zo zorgt progestageen ervoor dat je niet zwanger raakt. Het hormoon zit in de meeste anticonceptiemiddelen.

Ja, als je anticonceptie met natuurlijke hormonen wilt kun je kiezen voor een pil met het deels lichaamseigen estradiolvaleraat (Qlaira) of een pil met daarin het lichaamseigen estradiol (Zoely). Kijk voor meer informatie over deze hormonen op de productpagina van Qlaira of Zoely.

Ja, je kunt anticonceptie met lage hormoondosering gebruiken. In een combinatiemethode zitten twee hormonen: progestageen en oestrogeen. De meest voorkomende bijwerkingen door oestrogenen zijn hoofdpijn, gespannen borsten en misselijkheid. Als je last hebt van die bijwerkingen, kan het de moeite waard zijn om te weten wat de anticonceptiemethoden zijn met alleen progestageen. Bij deze methoden kun je je menstruatie niet regelen. Wil je je menstruatie kunnen regelen, dan kun je een anticonceptiemethode kiezen met het meer lichaamseigen estradiolvaleraat (Qlaira), met het lichaamseigen estradiol (Zoely) of naar een methode zonder het hormoon oestrogeen. Anticonceptiemethoden zonder oestrogeen zijn er in diverse vormen: de pil zonder oestrogeen, de prikpil, het anticonceptiestaafje, het hormoonspiraal. Ook zijn er methoden zonder hormonen: het koperspiraaltje, sterilisatie.

Als je geen dagelijkse hormoonpieken en -dalen wilt, kun je kiezen voor één van de volgende opties:

De meest voorkomende bijwerkingen door oestrogenen zijn hoofdpijn, gespannen borsten en misselijkheid. Als je last hebt van die bijwerkingen, kan het de moeite waard zijn om te weten wat de anticonceptiemethoden zijn met alleen progestageen, zoals Cerazette, Depo-Provera, Sayana, Delamonie, Zarelle, Implanon NXT, Mirena of Kyleena. Bij deze methoden kun je je menstruatie niet regelen. Wil je je menstruatie kunnen regelen, dan kun je een anticonceptiemethode kiezen met het meer lichaamseigen estradiolvaleraat (Qlaira), met het lichaamseigen estradiol (Zoely) of met een lage dosering oestrogeen zoals Lovette, Mercilon, Microgynon 20, Yaz, Daylette, Ornibel of NuvaRing. Qlaira en Zoely zijn qua samenstelling anders dan de meeste combinatiepillen. Bij Zoely is één van de hormonen (estradiol) gelijk aan het hormoon dat je zelf van nature produceert in jouw lichaam. Bij Qlaira is één van de hormonen (estradiolvaleraat) na verwerking in je lichaam gelijk aan het hormoon dat je zelf produceert in jouw lichaam.

Als je het hormoon oestrogeen slecht of helemaal niet kunt verdragen, of liever niet gebruikt, kan het zinvol zijn om te switchen naar een methode met een meer lichaamseigen oestrogeen of een methode zonder het hormoon oestrogeen. Ook zijn er methoden zonder hormonen: het koperspiraaltje, sterilisatie of een van de barrièremethoden.

Anticonceptie zonder hormonen

Denk je na over een methode zonder hormonen? Omdat je liever geen onnatuurlijke producten wilt gebruiken. Of last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.