Chat met een apotheker!

Evra

Wil je beginnen met de anticonceptiepleister? Onder de naam ‘Evra’ is deze hormonale pleister verkrijgbaar in Nederland. De pleister bevat twee verschillende hormonen en is bedoeld voor bescherming tegen zwangerschap. Je leest hier alles over de Evra anticonceptiepleister.

Wat is de Evra anticonceptiepleister?

Evra is een anticonceptiepleister die je gebruikt om zwangerschap te voorkomen. In deze hormonale pleister zitten twee hormonen en wordt daarom ook wel een combinatiemethode genoemd. De hormonen per anticonceptiepleister zijn:

  • 60000 microgram norelgestromin (een progestageen)
  • 600 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Eén pleister geeft 203 microgram norelgestromin en 33,9 micgrogram ethinylestradiol, per 24 uur af.

Hoe gebruik ik de Evra pleister?

De Evra anticonceptiepleister is een huidkleurige pleister die je kan dragen onder je kleding. De dunne, flexibele pleister is ongeveer 4,5 cm bij 4,5 cm en ziet eruit als een normale pleister. Je gebruikt deze vorm van anticonceptie 3 weken. Daarna stop je 7 dagen en ervaar je een onttrekkingsbloeding, vergelijkbaar met een menstruatie. Dit noemen we ook wel een stopweek. De Evra anticonceptiepleister werkt 1 week. Iedere week van de cyclus vervang je de pleister op dezelfde dag. Je plakt dus 3 anticonceptiepleisters per cyclus.

Waar plak ik de Evra pleister?

Je kan de Evra anticonceptiepleister zelf plakken op een schoon, droog en gezond stukje huid van je billen, rug, bovenarmen of buik. Plak de pleister niet op je borsten of geïrriteerde huid. Om huidirritatie zoveel mogelijk te voorkomen, kun je de pleister het beste steeds op een andere plaats plakken. Druk de pleister stevig aan tot de randen goed vastzitten. Heb je de anticonceptiepleister verwijderd? Plak de pleister op het daarvoor bedoelde vlak op de verpakking en gooi hem dan pas weg. Goed om te weten: rondom de anticonceptiepleister mag je geen crème, olie, lotion, poeder of make-up gebruiken. Daardoor kan de pleister loslaten. Als de pleister los zit of helemaal loslaat moet je binnen 24 uur een nieuwe pleister plakken. Het wordt aangeraden om elke dag te kijken of de anticonceptiepleister nog goed vastzit.

Kenmerken

De Evra anticonceptiepleister is makkelijk in gebruik. Je mag er namelijk gewoon mee douchen, zwemmen en sporten. Ook hoef je je geen zorgen te maken over water en zweet.  Het voordeel van deze vorm van anticonceptie is dat je de controle hebt over je ongesteldheid. Je kunt je ongesteldheid (onttrekkingsbloeding) zelfs een keertje overslaan of verschuiven. Dit doe je door de stopweek te verkorten en eerder met een nieuwe pleister te beginnen. Zodra je stopt met anticonceptiepleisters plakken zal jouw natuurlijke ovulatiecyclus snel terugkeren.

Is de Evra pleister geschikt voor mij?

Vraag jij je af of de anticonceptiepleister iets voor jou is? Ga het gesprek aan met je huisarts en kijk of deze anticonceptie het beste bij je past. In sommige gevallen mag je de Evra anticonceptiepleister niet gebruiken. Bijvoorbeeld als je diabetes hebt met hoge bloedsuikers, migraine met aura of als je een bepaalde hartproblemen hebt gehad. Raadpleeg altijd de bijsluiter en de huisarts.

Bijwerkingen Evra

Net als andere anticonceptiemethoden kan de anticonceptiepleister bijwerkingen hebben. De vaakst voorkomende bijwerkingen van Evra zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid en gevoelige borsten. Daarnaast heb je bij een combinatiemethode een hogere kans om bloedpropjes (trombose) te krijgen. Alle mogelijke bijwerkingen van de Evra anticonceptiepleister vind je in de bijsluiter.

Eigenschappen

Wekelijks

Geleidelijke afgifte van hormonen

Werking wordt sterk beïnvloed door juist gebruik

Je hebt de mogelijkheid om je menstruatie over te slaan

Bijsluiter

Evra

Stofnaam: norelgestomin, ethinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Evra

Heb je een vraag over Evra? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Je plakt Evra op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid van de billen, rug, bovenarmen of buik. Je kunt de anticonceptiepleister beter niet op de borsten of bovenbenen plakken, omdat de vetlaag onder de huid daar te dik is. Om huidirritatie zoveel mogelijk te voorkomen, kun je het best steeds een andere plek op de huid kiezen. Druk de pleister stevig aan tot de randen goed hechten.

Je gebruikt één pleister per week gedurende 3 weken, géén pleister in de vierde week. De pleisters moeten altijd op dezelfde dag van de week worden aangebracht. De eerste pleister wordt aangebracht op dag 1 en wordt vervangen door een nieuwe, tweede pleister op dag 8. Deze tweede pleister wordt op dag 15 dan weer vervangen door een derde pleister. De pleistervrije periode begint op dag 22 en duurt 7 dagen. Deze pleistervrije periode mag niet langer dan 7 dagen duren, anders moet de behandeling worden aangevuld met een niet-hormonale anticonceptiemethode zoals een condoom.

Ja, zodra je met de Evra pleister stopt, kun je in principe zwanger worden. Het kan echter enige tijd duren voordat je zwanger raakt, vooral als je vóór het gebruik van de pleister een onregelmatige menstruatie had. In het algemeen wordt aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Evra beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Alleen een condoom kan tegen deze aandoeningen beschermen.