Chat met een apotheker!

Implanon NXT

Het anticonceptiestaafje helpt je 3 jaar te beschermen tegen zwangerschap. Deze vorm van anticonceptie is in Nederland verkrijgbaar onder de naam Implanon NXT. Lees hier alles over Implanon NXT anticonceptiestaafje.

Wat is Implanon NXT?

Implanon NXT is een anticonceptiestaafje dat je 3 jaar helpt te beschermen tegen zwangerschap. Het staafje zit onzichtbaar in je bovenarm en geeft beetje bij beetje hormonen aan je bloedbaan af. De hormonen per staafje zijn:

Hoe gebruik ik Implanon NXT?

Implanon NXT wordt door je eigen huisarts of getrainde arts in je bovenarm geplaatst. Na een plaatselijke verdoving wordt het hormoonstaafje met een wegwerpspuit met holle naald onder de huid geplaatst. Als je rechtshandig bent, wordt het staafje in de linkerarm geplaatst en andersom. Door de verdoving voel je hier niks van.
Je krijgt een drukverband tegen zwelling en bloeduitstorting. Het staafje is vanaf het moment van inbrengen niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Vanaf dan helpt het je 3 jaar te beschermen tegen zwangerschap. Je hebt geen stopweek en kan je menstruatie niet overslaan of verplaatsen. Wel kan je ongesteldheid veranderen of helemaal wegblijven wanneer je een anticonceptiestaafje hebt. Na 3 jaar wordt het anticonceptiestaafje weer door je arts verwijderd. Of eerder natuurlijk, wanneer jij dat wilt. Na het verwijderen keert je vruchtbaarheid terug na je eerste menstruatie. Je kan er ook voor kiezen direct een nieuw hormoonstaafje te plaatsen.

Hoe werkt Implanon NXT

Implanon NXT is zo ontworpen dat het continu een lage dosis hormonen aan je lichaam afgeeft. Een geleidelijke hormoonafgifte zonder pieken en dalen dus. Goed om te weten is dat het hormoonstaafje geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie. Een andere eigenschap is dat het anticonceptiestaafje in je arm zit, waardoor je partner er geen last van heeft tijdens het vrijen.

Is Implanon NXT geschikt voor mij?

Voordat je start met Implanon NXT is het goed om met je eigen huisarts te overleggen of het anticonceptiestaafje iets voor jou is. Er zijn namelijk een hoop soorten anticonceptie. Samen met je arts bepaal je welke soort het beste is voor jou.

Bijwerkingen Implanon NXT

Net als iedere andere soort anticonceptie kan het zijn dat Implanon NXT bijwerkingen heeft. De bijwerkingen van Implanon NXT die vaak voorkomen zijn gewichtstoename, hoofdpijn, gevoelige of pijnlijke borsten en onregelmatige bloedingen. Lees meer over de bijwerkingen in de bijsluiter.

Eigenschappen

Eens per 3 jaar

Continu lage afgifte van hormonen en geen schommelingen

Een keer in de 3 jaar laten vervangen door een arts

Wanneer sprake van mensturatie, kun je deze niet zelf plannen

Bijsluiter

Implanon NXT

Stofnaam: etonogestrel

Download bijsluiter

Veelgestelde
vragen
Implanon NXT

Heb je een vraag over Implanon NXT? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Implanon NXT is een effectieve “Long Acting Reversibel Contraception” methode.(meer dan 99% werkzaam)

Nadat het staafje verwijderd is, zijn de hormonen binnen een aantal dagen volledig uit het lichaam verdwenen.2 In principe kan een vrouw weer zwanger raken vanaf de dag dat het staafje verwijderd wordt. Meestal treedt 3 weken na verwijdering de eerste ovulatie op.2 

Belangrijk1
·       Zwangerschap moet uitgesloten worden voordat het implantaat ingebracht wordt.
·       Als het implantaat ingebracht wordt, zijn aanvullende anticonceptieve maatregelen niet nodig. Als van het aanbevolen tijdstip van inbrengen wordt afgeweken, moet de vrouw het advies krijgen om tot zeven dagen na het inbrengen van het implantaat ook een niet-hormonale anticonceptiemethode (bijvoorbeeld condooms) te gebruiken.

Vorig voorbehoedsmiddelTijdstip van inbrengen
GeenDag 1-5 van de cyclus
Combinatiemethode (gecombineerd oraal voorbehoedsmiddel, pleister, ring)In de tabletvrije week
Pil met alleen progestageenOp ieder tijdstip
Implanon (NXT)®/IUDOp de dag van verwijdering
Depotpreparaat met alleen progestageen (prikpil)Op de dag waarop de volgende injectie gepland is
Afbreken zwangerschap eerste trimesterBinnen 5 dagen
Afbreken zwangerschap tweede trimester/bevallingDag 21-28
Na zwangerschap, wel borstvoedingDirect na bevalling*

* Daarnaast moet de vrouw het advies krijgen om tot zeven dagen na het plaatsen van het implantaat ook een niet-hormonale anticonceptiemethode te gebruiken. Als ze al geslachtsgemeenschap heeft gehad, moet worden gecontroleerd of ze niet zwanger is. Implanon NXT mag tijdens de borstvoeding worden gebruikt. Een kleine hoeveelheid van de werkzame stof komt in de moedermelk terecht, maar dit heeft geen invloed op de productie of kwaliteit van de moedermelk, noch op de groei en ontwikkeling van het kind.