Chat met een apotheker!

Met of zonder hormonen

Je wilt veilige seks en niet zwanger worden. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie. Sommige werken op basis van hormonen, andere zijn hormoonvrij of bevatten een lage dosering. Wat past bij jou? Ontdek het hier.

De rol van hormonen

Hormonen spelen een belangrijke rol bij jouw vruchtbaarheid. Daarom bevatten veel vormen van anticonceptie hormonen. Het gaat dan om oestrogeen en progestageen. Oestrogeen zorgt er met name voor dat je een regelmatige, voorspelbare cyclus hebt.  Progestageen heeft als belangrijkste functie dat het beschermt tegen zwangerschap. Samen zorgen deze hormonen ervoor dat je natuurlijke cyclus onderdrukt wordt, waardoor je niet zwanger raakt.

Anticonceptie zonder hormonen

Misschien wil jij liever hormoonvrije anticonceptie gebruiken. Omdat je bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat je liever geen variaties op natuurlijke hormonen wil gebruiken. De anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Anticonceptie met natuurlijke hormonen

Vind je het prettiger om in plaats van synthetische hormonen natuurlijke hormonen te gebruiken? Dan kun je kiezen voor een pil met het deels lichaamseigen estradiolvaleraat (Qlaira) of een pil met daarin het lichaamseigen estradiol (Zoely).

Anticonceptie zonder oestrogeen

In veel anticonceptie zit een combinatie van de hormonen progestageen en oestrogeen. Het oestrogeen zorgt soms voor bijwerkingen, zoals hoofdpijn, gespannen borsten en misselijkheid. Als je last hebt van die bijwerkingen, kan het de moeite waard zijn om te kijken naar anticonceptiemethoden met alleen progestageen. Dit zijn: de pil zonder oestrogeen (minipil), de prikpil, het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraal.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Ja, als je anticonceptie met natuurlijke hormonen wilt kun je kiezen voor een pil met het deels lichaamseigen estradiolvaleraat (Qlaira) of een pil met daarin het lichaamseigen estradiol (Zoely). Kijk voor meer informatie over deze hormonen op de productpagina van Qlaira of Zoely.

Het hormoon oestrogeen zorgt er voornamelijk voor dat je een regelmatige, voorspelbare cyclus hebt. Progestageen heeft als belangrijkste functie dat het je beschermt tegen zwangerschap. Samen zorgen deze hormonen ervoor dat je natuurlijke cyclus onderdrukt wordt, waardoor je niet zwanger raakt. Dit gebeurt op de volgende manier:

  • Er vindt geen eisprong plaats.
  • Het slijmvlies in de baarmoederhals wordt taaier, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen en het moeilijker is om bij een eicel te komen.
  • Innesteling van een bevruchte eicel is niet mogelijk omdat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd.
Ga je binnenkort naar jouw zorgverlener om te praten over anticonceptie?

Ga voorbereid naar je zorgverlener

Help jezelf en jouw zorgverlener door je goed voor te bereiden. Anticonceptie is namelijk altijd maatwerk. Iedere vrouw is anders. Deze vragenlijst laat je alvast nadenken over zaken die belangrijk zijn voor het vinden van een anticonceptiemiddel dat bij jou past.