Chat met een apotheker!

Koperspiraal

Er zijn verschillende typen spiraaltjes. Een koperspiraal bevat geen hormonen en kan daarom passender zijn wanneer je geen hormonen mag of wilt. Lees hier meer en kom erachter of deze anticonceptiemethode bij jou past.

Illustratie t-vormige koperspiraal Illustratie t-vormige koperspiraal

Wat is een koperspiraal?

Een koperspiraal is een stukje plastic in de vorm van een ‘T’ of hoefijzer, met daaromheen een koperdraadje. Het wordt in de baarmoeder geplaatst door een arts of verloskundige. Het koper maakt zaadcellen inactief, zodat er geen bevruchting plaatsvindt. Met een koperspiraal ben je 5 of 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Het koperspiraaltje zorgt er ook voor dat een eicel zich niet kan innestelen in de baarmoeder, mocht er toch een bevruchting optreden. Dit maakt dat de koperspiraal ook werkt als ‘morning after spiraal’ wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilige seks.

Kenmerken

  • Je hoeft jarenlang niet aan anticonceptie te denken
  • Het bevat geen hormonen
  • Je moet het laten inbrengen en verwijderen door een getrainde arts of verloskundige
  • Je hebt geen invloed op je menstruatie

Hoe gaat het plaatsen?

Het inbrengen van het koperspiraal duurt maar een paar minuten. Je gaat hiervoor naar de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Daarna wordt met een tang de baarmoedermond vastgepakt zodat ze de koperspiraal kunnen inbrengen. Aan het uiteinde van het koperspiraaltje zitten 1 of 2 dunne draadjes die na het inbrengen door je arts of verloskundige op de juiste lengte worden afgeknipt.

Vlak na het inbrengen van een koperspiraal kun je pijn of kramp in je buik krijgen. Dit is normaal gesproken van korte duur. Na ongeveer 6 weken ga je terug voor een controle. Voor het verwijderen van de spiraal ga je ook weer naar je arts of verloskundige.

Na het verwijderen van de koperspiraal keert je vruchtbaarheid direct terug en kun je mogelijk zwanger raken.

Welk koperspiraal past bij mij?

Er zijn verschillende soorten van de koperspiraal. Samen met je huisarts of verloskundige bepaal je welk spiraal het best bij jou past. De T-vormige spiraal helpt je 10 jaar te beschermen tegen zwangerschap. Alle andere soorten koperspiralen bieden 5 jaar bescherming.

Gynefix spiraal

GyneFix is een koperspiraal en bevat geen hormonen. Deze anticonceptie kan je 5 jaar beschermen tegen zwangerschap.

Meer informatie

Hoefijzervormige koperspiralen

De hoefijzervormige koperspiraal is er in vier varianten. Deze kunnen je allemaal voor 5 jaar beschermen tegen zwangerschap en bevatten geen hormonen.

Meer informatie

Koperballetjes

De koperspiraal van koperballetjes is in Nederland bekend als de Ballerine IUB. Deze koperspiraal kan je 5 jaar beschermen tegen een zwangerschap en is hormoonvrij.

Meer informatie

T-vormige koperspiralen

De T-vormige koperspiraal heeft, zoals de naam al doet vermoeden, de vorm van een T. Deze vorm van anticonceptie kan je 10 jaar beschermen tegen zwangerschap.

Meer informatie

Flexi-T koperspiralen

Flexi-T is een koperspiraal die beschikbaar is in 3 varianten. Deze anticonceptie bevat geen hormonen en kan je 5 jaar beschermen tegen zwangerschap.

Meer informatie

Eigenschappen

Afhankelijk van het product om de 5 of 10 jaar vervangen

Geleidelijke afgifte van koperionen

Je hoeft jarenlang niet te denken aan je anticonceptie

Je hebt geen invloed op je menstruatie

Vraag &
antwoord

Heb je een vraag over het gebruik van het koperspiraalt of een andere vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

De belangrijkste werking van dit spiraal is dat het de zaadcellen van de man inactief maakt, waardoor deze niet meer in staat zijn een eicel van de vrouw binnen te dringen en te bevruchten. Door de plaatselijke reactie van het baarmoederslijmvlies op het koperspiraal wordt bovendien het innestelen van een eventueel toch bevruchte eicel tegengegaan.

Ja, het koperspiraaltje kan je ook na overgeven of diarree beschermen tegen zwangerschap. Wanneer je een anticonceptiepil gebruikt en je hebt overgegeven of je hebt diarree, kan dit inderdaad invloed hebben op de werking van je pil. Dit geldt echter niet voor het koperspiraaltje. De effectiviteit van het koperspiraaltje blijft behouden.

Het koperspiraaltje werkt direct na plaatsing.

Welke methode past bij jou?

Ga voorbereid naar je huisarts

Bereid je goed voor op het gesprek. Vergelijk methoden met elkaar of vul de handige keuzehulp in en zet de belangrijkste dingen alvast op een rijtje voor jezelf.