Chat met een apotheker!

Flexi-T koperspiralen

Flexi-T is een koperspiraal die beschikbaar is in 3 varianten. Deze anticonceptie bevat geen hormonen en kan je 5 jaar beschermen tegen zwangerschap.

Illustratie Flexi-T koperspiraal Illustratie Flexi-T koperspiraal

Wat is een Flexi-T koperspiraal?

Het Flexi-T koperspiraal is een stukje kunststof in een T-vorm dat wordt geplaatst in je baarmoeder. Het koper op het spiraaltje geeft kopersporen af. Dit zorgt ervoor dat zaadcellen inactief worden. De bevruchting en innesteling van de eicel worden hierdoor verhinderd. Direct na plaatsing van het spiraaltje start de werkzaamheid tegen zwangerschap.

Varianten

Van de Flexi-T zijn er drie varianten beschikbaar. Deze zijn allemaal vrij van hormonen:

Flexi-T 300

Met een lengte van 29 mm en een breedte van 23 mm is dit de kleinste variant. Geschikt voor vrouwen met een kleinere baarmoeder zoals:

 • Vrouwen die nog geen kinderen hebben gebaard.
 • Vrouwen in de overgang die nog wel anticonceptie willen gebruiken.

Deze spiraal is 5 jaar werkzaam. 

Flexi-T + 300

Een iets grotere versie. Met een lengte van 32 mm en breedte van 28 mm.

 • Geschikt als je 1 of meerdere kinderen hebt gebaard.
 • Als je gevoelig bent voor tussentijds bloedverlies is deze spiraal erg geschikt.

Deze spiraal is 5 jaar werkzaam. 

Flexi-T + 380

Deze variant heeft een lengte van 32 mm en breedte van 28 mm. Het verschil is dat deze een grotere hoeveelheid koper bevat en een andere verdeling heeft vergeleken met de andere varianten.

 • Geschikt als je in je meest vruchtbare periode zit (20-35 jaar).
 • Geschikt als je 1 of meerdere kinderen hebt gebaard.

Omdat er meer koper in de Flexi-T +380 zit, kan dit invloed hebben op het bloedverlies. Als je gevoelig bent voor tussentijds bloedverlies is deze spiraal minder geschikt.

Deze spiraal is 5 jaar werkzaam. 

Hoe gebruik ik de Flexi-T koperspiraal?

Het inbrengen van de Flexi-T wordt gedaan door een getrainde huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Het plaatsen duurt maar een paar minuten. Nadat je vagina en baarmoedermond zijn gedesinfecteerd wordt er een eendenbek geplaatst om goed zicht te krijgen op je baarmoedermond. De baarmoeder wordt hierna met een tang een beetje opgerekt, zodat het koperspiraaltje kan worden ingebracht. Aan het uiteinde van de spiraal zitten 2 dunne draadjes. Na het inbrengen worden deze door de arts op juiste lengte afgeknipt. De draadjes zullen later gebruikt worden om de spiraal weer te verwijderen.

Het inbrengen van de spiraal kan pijn of kramp met zich meebrengen. Deze pijn gaat vaak snel weer weg. Wel is het belangrijk dat je de rest van de dag rustig aan doet. 6 weken na het plaatsen kom je op controle om te kijken of je spiraal goed zit. Na 5 jaar moet de spiraal verwijderd of vervangen worden.

Invloed op ongesteldheid

Omdat de koperspiraal een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke ongesteldheid patroon. Wel kunnen de eerste bloedingen wat eerder komen dan gebruikelijk, pijnlijker zijn of wat langer duren. Na 2 of 3 maanden is je ongesteldheid meestal weer zoals het was. Het is goed om te weten dat je met de koperspiraal je ongesteldheid niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen.

Bijwerkingen Flexi-T koperspiraal

De eerste maanden na het plaatsen kan het zijn dat je ongesteldheid anders is dan gewend. Zo kan je meer bloedverlies of pijn ervaren, of kan het langer duren. Ook is er een kleine kans dat de spiraal loskomt of door je baarmoeder heen gaat en in je buik terechtkomt.

Eigenschappen

Om de 5 jaar vervangen

Is hormoonvrij

Je hoeft jarenlang niet te denken aan je anticonceptie

Je hebt geen invloed op je menstruatie

Bijsluiter Flexi-T300

Flexi-T 300

Stofnaam: koper

Download bijsluiter

Bijsluiter Flexi-T Plus 300

Flexi-T + 300

Stofnaam: koper

Download bijsluiter

Bijsluiter Flexi-T Plus 380

Flexi-T + 380

Stofnaam: koper

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over
Flexi-T
koper-
spiraal

Heb je een vraag over Flexi-T? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Flexi-T is een koperspiraaltje waarmee je hoogstens 5 jaar bent beschermd tegen zwangerschap. Als je na 5 jaar bent vergeten om op tijd je koperspiraaltje te vervangen voor een nieuw koperspiraaltje of ander anticonceptiemiddel, raadpleeg dan je arts voor advies.

Met Flexi-T kun je je menstruatie niet uitstellen en ook niet vervroegen. Dit in tegenstelling tot de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Reden hiervoor is dat het koperspiraal geen hormonen bevat, waardoor de natuurlijke cyclus behouden blijft.

In de hieronder genoemde situaties mag je Flexi-T niet gebruiken of laten plaatsen. Als één van deze situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen. Het is mogelijk dat je arts jou in dit geval een ander anticonceptiemiddel aanraadt.

 • Je bent zwanger of zou zwanger kunnen zijn.
 • Je hebt een ontsteking van de geslachtsorganen.
 • Je hebt abnormale bloedingen uit de vagina waarvan de oorzaak niet bekend is.
 • Je hebt baarmoeder poliepen of fibromen (myomen).
 • Je hebt subacute, acute en chronische pelvic inflammatory disease (PID)
 • Anamnese met ectopische zwangerschap of predisponerende factoren (beschadiging van de eileiders).
 • Je hebt een afwijkende baarmoeder of baarmoederhals.
 • Je hebt kanker of vermoedelijk kanker van de voorplantingsorganen.
 • Je hebt een koperallergie.
 • Je hebt bloedarmoede (anemie).