Veelgestelde
vragen
koperspiraal
Er zijn verschillende typen spiraaltjes. Een koperspiraal bevat geen hormonen en kan daarom passender zijn wanneer je geen hormonen mag of wilt. Lees hier de veelgestelde vragen over de koperspiraal.
De belangrijkste werking van dit spiraal is dat het de zaadcellen van de man inactief maakt, waardoor deze niet meer in staat zijn een eicel van de vrouw binnen te dringen en te bevruchten. Door de plaatselijke reactie van het baarmoederslijmvlies op het koperspiraal wordt bovendien het innestelen van een eventueel toch bevruchte eicel tegengegaan.
Met Ballerine IUB kun je je menstruatie niet uitstellen en ook niet vervroegen. Dit in tegenstelling tot de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Reden hiervoor is dat het koperspiraal geen hormonen bevat, waardoor de natuurlijke cyclus behouden blijft.
Het koperspiraal is een spiraal zonder hormonen dat meerdere jaren bescherming biedt tegen zwangerschap. Je kunt een koperspiraal gebruiken als je borstvoeding geeft.
Ballerine IUB is een koperspiraaltje waarmee je hoogstens 5 jaar bent beschermd tegen zwangerschap. Als je na 5 jaar bent vergeten om op tijd je koperspiraaltje te vervangen voor een nieuw koperspiraaltje of ander anticonceptiemiddel, raadpleeg dan je arts voor advies.
In de hieronder genoemde situaties mag je Ballerine IUB niet gebruiken of laten plaatsen. Als één van deze situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen. Het is mogelijk dat je arts jou in dit geval een ander anticonceptiemiddel aanraadt.
- Je (mogelijk) zwanger bent.
- Je een afwijking van de baarmoeder hebt.
- Je een bekkeninfectie hebt.
- Je in de afgelopen 3 maanden een infectie in je baarmoeder had na een zwangerschap of abortus.
- Je baarmoeder- of baarmoederhals kanker hebt.
- Je last hebt van onverklaarbare vaginale bloedingen.
- Je de ziekte van Wilson hebt.
- Je allergisch bent voor een van de materialen van Ballerine.
- Je al een intra-uterien anticonceptiemiddel in je baarmoeder hebt.
Ballerine IUB is minder geschikt voor vrouwen die van nature hevig menstrueren en hier last van ondervinden.
Het koperspiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Alleen een condoom kan tegen deze aandoeningen beschermen.
Je kunt de koperspiraal niet gebruiken bij:
- Abortus gevolgd door een infectie als complicatie, gedurende de afgelopen 3 maanden
- Afwijkingen van de baarmoeder (= uterus) of baarmoederhals (= cervix)
- Buitenbaarmoederlijke (= ectopische) zwangerschap (nu of in het verleden)
- Infecties van het genitale stelsel (met uitzondering van candida, een onschuldige schimmelinfectie)
- Een overgevoeligheid voor koper (zeer zeldzaam)
- Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) gedurende de afgelopen 12 maanden, met uitzondering van bacteriële vagina-ontsteking, (recidiverende) genitale herpesinfectie, hepatitis B en cytomegalovirusinfectie
- Tumoren van de baarmoeder of baarmoederhals
- Vaginale bloedingen buiten de menstruatieperiode om
- Zwangerschap of wanneer zwangerschap is gewenst.
Ja, na het verwijderen van een koperspiraal keert de normale vruchtbaarheid van de vrouw direct terug.
Met het koperspiraaltje kun je je menstruatie niet uitstellen en ook niet vervroegen. Dit in tegenstelling tot de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Reden hiervoor is dat het koperspiraaltje continu werkzaam is en je daarom geen stopweek hebt.
Je kunt op elk gewenst moment stoppen met het koperspiraaltje. Nadat je bent gestopt kun je in principe direct weer zwanger worden. Als je niet zwanger wilt raken, vraag dan aan je arts om advies over andere betrouwbare methoden van anticonceptie. Je kunt je alvast voorbereiden op het gesprek met je arts door de informatie op deze website te lezen.
Aangezien het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kan de eerste en soms ook de tweede menstruatie iets pijnlijker zijn met mogelijk wat meer bloedverlies dan je gewend bent of langer duren. Na twee of drie maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Het verloop van je menstruatiepatroon heeft overigens geen effect op de betrouwbaarheid van het koperspiraal. Tot slot is goed om te weten dat je ook met het koperspiraal je menstruatie niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen.
Het koperspiraaltje is een zeer effectieve anticonceptiemethode, mede dankzij het feit dat je je anticonceptie niet kunt vergeten. Overigens is geen enkele vorm van anticonceptie 100% betrouwbaar en geldt voor alle anticonceptiemethoden dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.
Ja, het koperspiraaltje kan je ook na overgeven of diarree beschermen tegen zwangerschap. Wanneer je een anticonceptiepil gebruikt en je hebt overgegeven of je hebt diarree, kan dit inderdaad invloed hebben op de werking van je pil. Dit geldt echter niet voor het koperspiraaltje. De effectiviteit van het koperspiraaltje blijft behouden.
Het koperspiraaltje werkt direct na plaatsing.