Chat met een apotheker!

Gynefix spiraal

GyneFix is een koperspiraal en bevat geen hormonen. Deze anticonceptie kan je 5 jaar beschermen tegen zwangerschap.

Wat is een GyneFix koperspiraal?

GyneFix bestaat uit 4 koperen hulsjes die aan een chirurgische draad zijn vastgemaakt. De spiraal wordt in de baarmoeder bevestigd door een klein knoopje aan het uiteinde van de draad. De koperen hulsjes geven geleidelijk koperionen af. Dit maakt zaadcellen inactief en voorkomt dat een eicel zich vastmaakt aan je baarmoeder. De GyneFix-koperspiraal is direct na plaatsing werkzaam tegen zwangerschap.

Varianten

Er is één variant van de GyneFix spiraal op de markt in Nederland:

GyneFix 220

Deze variant heeft een lengte van 20mm en een koperoppervlak van 220 mm2.

Deze spiraal is 5 jaar werkzaam.

Hoe gebruik ik het GyneFix spiraal?

Voor het plaatsen van GyneFix ga je naar een getrainde huisarts of gynaecoloog. Je kunt de spiraal niet zelf inbrengen of verwijderen. De GyneFix wordt ingebracht met een speciaal daarvoor ontworpen instrument. Hiermee wordt de spiraal met een knoopje verankerd aan je baarmoeder. Het inbrengen kan wat pijn met zich meebrengen. Ook is een beetje bloedverlies hierbij heel normaal.

4-8 weken na het plaatsen wordt er een controle gedaan om te kijken of de GyneFix goed op zijn plaats zit. Het verwijderen of vervangen van de spiraal wordt na 5 jaar gedaan door een getrainde huisarts of gynaecoloog. Na het verwijderen keert je vruchtbaarheid direct terug en kun je mogelijk zwanger raken.

Invloed op ongesteldheid

Met de GyneFix spiraal heb je zelf geen invloed op de timing van je ongesteldheid. Je kunt je ongesteldheid dus niet overslaan, verschuiven of uitstellen. Doordat de koperspiraal hormoonvrij is, blijf je jouw natuurlijke cyclus behouden. De eerste bloedingen na het plaatsen kunnen wel iets heviger zijn, maar worden meestal na een korte tijd weer als vanouds.

Bijwerkingen GyneFix

Als de GyneFix is geplaatst kan het zijn dat je wat bloedverlies hebt. Dit is normaal en stopt vanzelf. Daarnaast kun je lichte krampen ervaren in de 2 tot 3 dagen na de plaatsing. Deze pijn is vergelijkbaar met menstruatie krampen. De eerste menstruaties kunnen wat heviger zijn dan je gewend bent, maar dit zal na een korte tijd weer normaal worden.

Eigenschappen

Om de 5 jaar vervangen

Is hormoonvrij

Je hoeft jarenlang niet te denken aan je anticonceptie

Je hebt geen invloed op je menstruatie

Bijsluiter GyneFix 220

GyneFix 220

De bijsluiter van GyneFix 220 is niet beschikbaar gesteld. Voor meer informatie kun je terecht bij je huisarts.

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over GyneFix

Heb je een vraag over Gynefix? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

GyneFix is een koperspiraaltje waarmee je hoogstens 5 jaar bent beschermd tegen zwangerschap. Als je na 5 jaar bent vergeten om op tijd je koperspiraaltje te vervangen voor een nieuw koperspiraaltje of ander anticonceptiemiddel, raadpleeg dan je arts voor advies.

Met GyneFix kun je je menstruatie niet uitstellen en ook niet vervroegen. Dit in tegenstelling tot de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Reden hiervoor is dat het koperspiraal geen hormonen bevat, waardoor de natuurlijke cyclus behouden blijft.