Chat met een apotheker!

Hoefijzervormige koperspiralen

De hoefijzervormige koperspiraal is er in vier varianten. Deze kunnen je allemaal voor 5 jaar beschermen tegen zwangerschap en bevatten geen hormonen.

Wat is een hoefijzervormige koperspiraal?

Zoals de naam al zegt, heeft de hoefijzervormige koperspiraal de vorm van een hoefijzer. Het is gemaakt van kunststof en koper. Het spiraaltje wordt geplaatst in je baarmoeder. Daar geeft het geleidelijk een beetje koperionen af, waardoor zaadcellen inactief worden. Ook verandert tijdelijk je baarmoederslijmvlies waardoor een eitje zich niet vast kan maken aan je baarmoeder. De hoefijzervormige koperspiraal is direct na plaatsing werkzaam tegen zwangerschap.

Varianten

Er zijn 4 varianten van de hoefijzervormige koperspiraal. Deze zijn allemaal vrij van hormonen:

 

Multi-Safe CU 375

Deze variant is 19,5 mm breed, 35,2 mm lang en heeft een koper oppervlakte van 375 mm².

  • Geschikt als je baarmoederhals tussen de 6 en 9 cm lang is.

Deze spiraal is 5 jaar werkzaam. 

 

Multi-Safe CU 375 short

Deze variant is 19,5 mm breed, 29,4 mm lang en heeft een koper oppervlakte van 375 mm².

  • Geschikt als je baarmoederhals tussen de 5 en 8 cm lang is.

Deze spiraal is 5 jaar werkzaam. 

 

Multi-arm Cu 375 Be Free

Deze variant is 19 mm breed, 35,5 mm lang en heeft een koper oppervlakte van 375 mm².

  • Geschikt als je baarmoederhals tussen de 6 en 9 cm lang is.

Deze spiraal is 5 jaar werkzaam.

 

Multi-arm Cu 375 Short Be Free

Deze variant is 19 mm breed, 29,5 mm lang en heeft een koper oppervlakte van 375 mm².

  • Geschikt als je baarmoederhals minder dan 6 cm lang is.

Deze spiraal is 5 jaar werkzaam. 

 

De keuze voor het spiraaltje maak je in overleg met je dokter of verloskundige.

Hoe gebruik ik de hoefijzervormige koperspiraal?

De hoefijzervormige koperspiraal wordt geplaatst door een getrainde huisarts of een gynaecoloog. Dit is in een paar minuutjes gedaan en werkt erg eenvoudig. Er wordt een eendenbek geplaatst in de vagina voor goed zicht op de baarmoedermond. Met een tang wordt deze uitgerekt zodat de spiraal geplaatst kan worden. De 2 dunne draadjes aan de spiraal worden afgeknipt op een korte lengte. Later worden deze draadjes gebruikt om de spiraal te verwijderen.
Je kunt wat kramp of pijn voelen bij het plaatsen. Maar dit gaat snel weg. Wel is het slim om op de dag zelf verder rust te houden. Je komt 6 weken na het plaatsen op controle om te kijken of de spiraal goed zit.

De hoefijzervormige koperspiraal kan je 5 jaar beschermen tegen zwangerschap. Hierna moet de spiraal verwijderd of vervangen worden. Dit wordt weer gedaan door een getrainde huisarts of een gynaecoloog.

Invloed op ongesteldheid

Met een koperspiraal heb je geen controle over wanneer je ongesteld wordt. De hoefijzervormige koperspiraal is hormoonvrij, waardoor je je natuurlijke cyclus behoudt. De eerste maanden na het plaatsen kan je ongesteldheid wel anders zijn dan je gewend bent. Zo kan je meer bloedverlies of pijn ervaren.

Bijwerkingen hoefijzervormige koperspiraal

Naast het effect op je ongesteldheid, de eerste maanden na het plaatsen, kan de hoefijzervormige spiraal nog andere bijwerkingen hebben. Zo is het mogelijk dat het spiraaltje loskomt uit je baarmoeder. Of dat het door je baarmoeder gaat en in je buik terechtkomt.

Eigenschappen

Om de 5 jaar vervangen

Is hormoonvrij

Je hoeft jarenlang niet te denken aan je anticonceptie

Je hebt geen invloed op je menstruatie

Bijsluiter Multi-Safe CU 375

Multi-Safe CU 375

Stofnaam: koper

Download bijsluiter

Bijsluiter Multi-Safe CU 375 short

Multi-Safe CU 375 Short

Stofnaam: koper

Download bijsluiter

Bijsluiter Multi-arm Cu 375 Be Free

Multi-arm Cu 375 Be Free

De bijsluiter van Multi-arm Cu 375 Be Free is niet beschikbaar gesteld. Voor meer informatie kun je terecht bij je huisarts.

Download bijsluiter

Bijsluiter Multi-arm Cu 375 Short Be Free

Multi-arm Cu 375 Short Be Free

De bijsluiter van Multi-arm Cu 375 Short Be Free is niet beschikbaar gesteld. Voor meer informatie kun je terecht bij je huisarts.

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over
hoef-
ijzervormige
koper-
spiraal

Heb je een vraag over de hoefijzervormige koperspiraal? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Multi-Safe is een koperspiraaltje waarmee je hoogstens 5 jaar bent beschermd tegen zwangerschap. Als je na 5 jaar bent vergeten om op tijd je koperspiraaltje te vervangen voor een nieuw koperspiraaltje of ander anticonceptiemiddel, raadpleeg dan je arts voor advies.

Met Multi-Safe kun je je menstruatie niet uitstellen en ook niet vervroegen. Dit in tegenstelling tot de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Reden hiervoor is dat het koperspiraal geen hormonen bevat, waardoor de natuurlijke cyclus behouden blijft.