Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
anticonceptiering

Ben jij al bekend met de anticonceptiering? Deze hormonale ring is in Nederland in 2 soorten verkrijgbaar, namelijk de NuvaRing en Ornibel. Beide ringen kunnen je beschermen tegen een zwangerschap. Lees hier de veelgestelde vragen over deze vorm van anticonceptie.

Nee. Gedurende de eerste 6 maanden na de bevalling vermindert het gebruik van een combinatiemethode (progestageen + oestrogeen) mogelijk de hoeveelheid en de kwaliteit van de moedermelk en daardoor zou de gezondheid van de baby schade kunnen ondervinden. Het effect op de gezondheid van de baby bij gebruik van een combinatiemethode meer dan 6 maanden na de bevalling is nog niet geheel duidelijk.

De apotheker plaatst een leveringsdatum op de verpakking. Na afgifte door de apotheek gaat de houdbaarheid in van 4 maanden. Dit betekent dat NuvaRing niet later ingebracht mag worden dan 4 maanden na de leveringsdatum. Terugplaatsing in de koelkast verlengt de houdbaarheid niet! Na de houdbaarheidsdatum is de beschermende werking van NuvaRing niet meer gegarandeerd. Om deze reden mag een apotheek niet meer dan 3 ringen (1 verpakking) per keer meegeven.

Nee, dat kan niet. De ronde vorm en de buigzaamheid zorgen ervoor dat NuvaRing goed in de vagina past en blijft zitten. NuvaRing kan niet in de baarmoeder terechtkomen omdat de opening van de baarmoeder daarvoor veel te klein is.

De meeste vrouwen (80%) merken tijdens het vrijen niets van NuvaRing. Van hun partners merkt ook de ruime meerderheid (70%) niets van NuvaRing. Wanneer de ring wel gevoeld wordt, wordt dit in de meeste gevallen niet als een bezwaar gezien.

Als je NUVARING hebt ingebracht (duw de ring zo hoog mogelijk in je vagina totdat de ring comfortabel zit), hoef je 3 weken lang niets te doen. Desondanks vinden sommige vrouwen het in het begin geruststellend om af en toe te controleren of de ring nog aanwezig is. Dat is natuurlijk geen probleem.

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat NuvaRing een effectieve anticonceptiemethode is. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Ontdek hier de verschillen tussen alle anticonceptiemethoden

Vergelijk
anticonceptie
methoden

Iedereen is anders. De keuze voor een anticonceptiemethode is daarom ook per persoon verschillend. Wil je weten welke methode het beste bij jou past?

Vergelijk de methoden en ontdek het binnen een paar stappen.