Na bevalling

You and IAnnet is de trotse moeder van een prachtige dochter. Het is geweldig, maar heel erg druk. Hoewel Annet en haar man in het begin alleen maar oog hadden voor hun kindje, vroeg ze zich al snel af wanneer ze weer met de pil kon beginnen. Haar arts vertelde toen dat combinatiemethoden zoals de combinatiepil, anticonceptiepleister of anticonceptiering niet geschikt zijn tijdens het geven van borstvoeding.
Een oestrogeenvrije pil, prikpilanticonceptiestaafje of spiraaltje kunnen tijdens de borstvoeding wel worden gebruikt. Dit vond Annet belangrijk om te weten, ze geeft namelijk wel borstvoeding.

De vraag die Annet zich stelde was: past één van deze methoden bij mij? Stefan en Annet hadden voorlopig geen plannen voor een tweede kindje, dus een spiraaltje of een anticonceptiestaafje zou ook een mogelijkheid zijn. Daarmee ben je meteen een paar jaar beschermd tegen zwangerschap, zonder dat je er elke dag aan hoeft te denken.

Maar de pil heeft natuurlijk ook voordelen. Wat Annet bijvoorbeeld fijn vindt, is dat ze zelf de controle houdt over het innemen van haar anticonceptie. Ze vond het geen prettig idee om een arts een injectie, een staafje of een spiraaltje te laten inbrengen. Daarom heeft ze uiteindelijk toch voor een pil zonder oestrogeen gekozen. Annet vond dit het beste bij haar passen.

Heb je vragen over anticonceptie? Bekijk de veelgestelde vragen hier.