Nadat je een kindje hebt gekregen komt na een tijdje het moment om weer te beginnen met anticonceptie. Maar waar moet je op letten bij anticonceptie na de zwangerschap? En kies je nu voor een andere anticonceptiemethode dan voorheen? Je leest alle informatie over anticonceptie na de bevalling op deze pagina.
De pil na je zwangerschap
Je start pas met de pil wanneer je stopt met borstvoeding geven, tenzij je een oestrogeenvrije pil gaat gebruiken. Het wordt aangeraden om tussen dag 21 en dag 28 na je bevalling te starten met de pil (behalve als je borstvoeding geeft). Start je later? Gebruik dan de eerste 7 dagen een condoom als extra voorbehoedsmiddel.
De anticonceptiepleister na de bevalling
Een anticonceptiepleister wordt afgeraden wanneer je borstvoeding geeft. Geef je geen borstvoeding? Dan kun je 4 weken na de bevalling de eerste pleister op je huid plakken. Wanneer je later start met de pleister, wordt het aangeraden om de eerste 7 dagen een condoom te gebruiken.
De anticonceptiering na de zwangerschap
Gebruik de anticonceptiering niet wanneer je borstvoeding geeft. Wanneer je geen borstvoeding geeft wordt het aangeraden om te starten wanneer je bevalling tussen de 21 en 28 dagen geleden is. Wanneer je later start met de anticonceptiering kun je het beste gedurende 7 dagen aanvullend een condoom gebruiken.
De prikpil na de bevalling
Wanneer je borstvoeding geeft, start je niet eerder dan 6 weken na de bevalling met de prikpil. Geef je geen borstvoeding? Dan hangt het advies af van het merk prikpil. Bij Sayana wordt geadviseerd om binnen 5 dagen na de bevalling te starten, terwijl je bij Depro-Provera wordt geadviseerd binnen 18 dagen te beginnen.
Het anticonceptiestaafje na de zwangerschap
Wanneer je start met een anticonceptiestaafje is afhankelijk van of je wel of geen borstvoeding geeft. Onderzoek heeft aangetoond dat het anticonceptiestaafje geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit en hoeveelheid borstvoeding. Geef je borstvoeding? Dan kun je het staafje het beste laten inbrengen na de 4e week na de bevalling. Geef je geen borstvoeding? Dan mag het staafje tussen de 21e en 28e dag na je bevalling geplaatst worden. Wanneer je later start, wordt geadviseerd om de eerste dagen een condoom te gebruiken.
Het spiraal na de bevalling
Of je nu voor een koperspiraal of hormoonspiraal kiest, het volgende geldt voor het plaatsen van een spiraaltje na de bevalling: de plaatsing wordt uitgesteld tot de baarmoeder haar gangbare grootte weer heeft aangenomen. Het plaatsen gebeurt niet eerder dan 6 weken na de bevalling. Wanneer het slinken van de baarmoeder langzamer gaat, kan er gewacht worden tot 12 weken na de bevalling. Onderzoek heeft laten zien dat het spiraaltje geen invloed heeft op de kwaliteit en hoeveelheid van je borstvoeding.
Anticonceptie tijdens het geven van borstvoeding
Sommige anticonceptiemethoden mag je wel gebruiken tijdens het geven van borstvoeding, maar anderen niet. Hieronder vatten we het advies nog even samen:
Anticonceptiemethoden die niet geschikt zijn tijdens het geven van borstvoeding:
Anticonceptiemethoden die wél geschikt zijn tijdens het geven van borstvoeding:
Nog een kindje, maar nu even niet?
Wil je over een tijdje graag nog een kindje, maar nu nog niet? Hoelang je wilt wachten tot je volgende zwangerschap is bepalend voor welk anticonceptiemiddel nu het beste bij jou past. Wil je bijvoorbeeld binnen een jaar weer zwanger worden? Of wacht je liever nog 3 jaar? Dit zijn de mogelijkheden:
- De dagelijkse anticonceptiepil
- De wekelijkse anticonceptiepleister
- De maandelijkse anticonceptiering
- De 3-maandelijkse prikpil
- Het 3-jaarlijkse anticonceptiestaafje
- Het 5-, 6- tot 10-jaarlijkse spiraaltje
De ervaring van Suus
Suus is de trotse moeder van een prachtige dochter. Het is geweldig, maar heel erg druk. Hoewel Suus en haar man in het begin alleen maar oog hadden voor hun kindje, vroeg ze zich al snel af wanneer ze weer met de pil kon beginnen. Haar arts vertelde haar dat sommige methoden, zoals de combinatiepil, niet geschikt zijn tijdens het geven van borstvoeding. Dit vond Suus belangrijk, want momenteel geeft ze borstvoeding. Jasper en Suus hebben voorlopig geen plannen voor een tweede kindje, dus een spiraaltje of anticonceptiestaafje behoren tot de mogelijkheden. Maar de pil heeft natuurlijk ook voordelen. Wat Suus bijvoorbeeld prettig vindt, is dat ze zelf de controle houdt over het innemen van haar anticonceptie. Daarom heeft ze uiteindelijk voor de pil zonder oestrogeen gekozen. Dit vindt Suus het beste bij haar passen.