Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
Nuvaring

Je denkt erover na om te starten met de anticonceptiering. NuvaRing is één van de anticonceptieringen die we hebben in Nederland. De NuvaRing bevat twee vrouwelijke hormonen en helpt te beschermen tegen zwangerschap. Je leest hier alle veelgestelde vragen over de NuvaRing anticonceptiering.

Ja, dat kan. Wil je je menstruatie verschuiven, dan kun je de stopweek verkorten. Je begint dan dus eerder met een nieuwe ring. Let op dat je de stopweek nooit langer dan 7 dagen maakt, je bent dan niet meer beschermd tegen zwangerschap.

Ja,NuvaRing kun je inhouden tijdens het zwemmen, in bad of in de sauna.

Klik op deze link en volg de instructies: anticonceptie vergeten

Als je vaker je maandelijkse anticonceptiering vergeet, bedenk dan dat er ook anticonceptiemethodes voor meerdere jaren beschikbaar zijn.

De NuvaRing applicator is een hulpmiddel voor het inbrengen van de anticonceptiering. Het inbrengen kan uiteraard met je handen, maar ook eventueel met de applicator. Deze applicator is speciaal voor de anticonceptiering ontworpen.

Als je stopt met NuvaRing omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

 

NuvaRing beschermt je op dezelfde manier tegen zwangerschap als de pil dat doet. In NuvaRing zitten twee hormonen: progestageen en oestrogeen. Je plaatst de ring in de vagina. NuvaRing draag je 3 weken, tijdens deze 3 weken geeft de ring continu een lage hoeveelheid van deze hormonen af aan je lichaam. Deze dosering is voldoende om een eisprong te remmen. Na de 3 weken haal je NuvaRing uit de vagina en start je een stopweek van maximaal 7 dagen waarin je je menstruatie krijgt.

Je kunt met NuvaRing  stoppen wanneer je maar wilt. Als je niet zwanger wilt raken, vraag dan aan je arts om advies over andere betrouwbare methoden van anticonceptie. Je kunt je alvast voorbereiden op het gesprek met je arts door de informatie op deze website te lezen. Als je stopt omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Ja, NuvaRing mag afgespoeld worden met (lauwwarm) water. Water heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de ring. NuvaRing mag niet voor langere tijd in bijvoorbeeld een badje water bewaard worden.

Ja, tijdens het gebruik van NuvaRing kun je tampons gebruiken. Denk eraan dat je bij het verwijderen van een tampon niet gelijktijdig de ring verwijdert. Als dit toch gebeurt, spoel de ring dan af met koud water en breng hem direct weer in.

Ja, dat kan. Net als met de pil heb je met NuvaRing een stopweek. Je kunt een menstruatie overslaan door onmiddellijk na het verwijderen van een oude ring een nieuwe in te brengen. Je hebt dan dus geen ringvrije week van 7 dagen. De tweede ring kun je gedurende de volgende 3 weken gebruiken. Daarna verwijder je de ring en heb je alsnog een ringvrije week. De volgende ring breng je volgens schema een week later in.

De overgrote meerderheid van de vrouwen die NuvaRing gebruikt (96%), voelt de ring na het inbrengen niet. Dankzij het ontwerp van de ring vormt deze zich naar de contouren van de vaginale wand wat zorgt voor een comfortabele ligging. Desondanks kan het gebeuren dat je in het begin aan NuvaRing moet wennen en dat je het idee hebt dat je de ring wél voelt zitten. Het kan dan helpen om de ring met je vinger wat hoger in je vagina te duwen waar deze comfortabeler zit en niet meer te voelen is.

Op welk moment je precies met NuvaRing kunt beginnen, hangt af van je persoonlijke situatie:

Situatie 1Je hebt minimaal een maand geen andere vorm van hormonale anticonceptie gebruikt
Starten met NuvaRing kan op de eerste dag van de menstruatie, dan ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Als je tussen de 2e en de 5e dag van de menstruatie begint met NuvaRing dan moet je 7 dagen aanvullend een barrièremiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken. Op een ander moment beginnen met NuvaRing wordt afgeraden.

Situatie 2:  Je wilt overstappen van een combinatiepil of anticonceptiepleister
Keuze 1:
Je kan NuvaRing inbrengen tijdens de stopweek of uiterlijk op de dag dat je normaal met een nieuwe pilstrip of pleister zou beginnen. NuvaRing biedt dan onmiddellijk bescherming tegen zwangerschap en je hoeft geen aanvullende maatregelen te nemen.

Keuze 2:
Wanneer je de pil of pleister volledig volgens de voorschriften hebt gebruikt en je bent er zeker van dat je niet zwanger bent, kan je op elk gewenst moment stoppen met het nemen van de pil en meteen overschakelen op het gebruik van NuvaRing (je brengt NuvaRing binnen 24 uur na het slikken van de laatste pil in). Ook dan ben je meteen goed beschermd tegen zwangerschap

Situatie 3Je wilt overstappen van CERAZETTE
J
e kan op elke willekeurige dag stoppen en de dag erna met NuvaRing beginnen. Je bent niet meteen beschermd tegen zwangerschap. Gebruik daarom de eerste 7 dagen dat je NuvaRing draagt aanvullende anticonceptie, zoals een condoom.

Situatie 4Je wilt overstappen van de prikpil, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje
Begin met NuvaRing wanneer je anders je volgende injectie zou krijgen of op de dag waarop het hormoonhoudend spiraaltje of anticonceptiestaafje wordt verwijderd. Je bent niet meteen beschermd tegen zwangerschap. Gebruik daarom de eerste 7 dagen dat je NuvaRing draagt aanvullende anticonceptie, zoals een condoom.

Situatie 5: Na de bevalling
Het gebruik wordt in het algemeen niet aangeraden zolang je borstvoeding geeft. Geef je geen borstvoeding, dan wordt aangeraden om te starten tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. Wanneer je later start wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen een condoom te gebruiken. Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie.

Situatie 6: Na een (spontane) abortus of miskraam
Volg het advies van je arts.

Je draagt NuvaRing in je vagina, zoals bijvoorbeeld een tampon, en het inbrengen en verwijderen ervan gaat vergelijkbaar. Kies voor het inbrengen of verwijderen een houding die je prettig vindt, bijvoorbeeld staand met één voet op het toilet of een stoel, of hurkend of liggend. Welke houding je ook kiest, de manier van inbrengen is altijd hetzelfde. Voor het verwijderen haak je je vinger onder de anticonceptiering en trek je deze voorzichtig naar buiten. Je kunt de anticonceptiering ook tussen de toppen van je wijsvinger en je middelvinger klemmen.

Eén NuvaRing beschermt je een maand lang tegen zwangerschap. Nadat je NuvaRing hebt ingebracht, blijft deze 3 weken onafgebroken op zijn plaats en hoef je in feite niet meer aan je anticonceptie te denken. Na die 3 weken verwijder je NuvaRing en gooi je de ring weg. Er volgt nu een ringvrije periode van maximaal 7 dagen, waarin je geen ring gebruikt en waarin je menstruatie optreedt. Ook in deze week ben je nog gewoon beschermd tegen zwangerschap. Aan het eind van de ringvrije week breng je een nieuwe NuvaRing in die je opnieuw 3 weken draagt.

Zoals alle geneesmiddelen kan NuvaRing bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

NuvaRing beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Alleen een condoom kan tegen deze aandoeningen beschermen.

Ja, het gebruik van wasemulsies, vaginale douches of gels (onder andere: Bioclin Multi-gyn, Biodermal, Gynofit waslotion, Intiem, Lactacyd & Revamil Fem) beïnvloedt de werking van NuvaRing niet. Je kunt NuvaRing laten zitten, maar let wel op dat bij gebruik van de applicator van de vaginale douche, de NuvaRing er niet per ongeluk mee uit komt.

In sommige situaties mag je geen gecombineerde hormonale anticonceptiemethode, zoals NuvaRing, gebruiken. Als één van de onderstaande situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen. Jouw arts raadt je dan misschien een andere (niet-hormonale) methode van anticonceptie aan.

 • Je hebt een bloedstolsel in een bloedvat van de benen (diepe veneuze trombose, DVT), de longen (longembolie, PE), of een ander orgaan, of je hebt dit in het verleden gehad.
 • Je weet dat je een stoornis hebt die je bloedstolling beïnvloedt – bijvoorbeeld proteïne C-deficiëntie, proteïne S-deficiëntie, antitrombine-III-deficiëntie, factor V-Leiden of antistoffen tegen fosfolipiden.
 • Je moet worden geopereerd of je bent gedurende lange tijd niet op de been.
 • Je hebt ooit een hartaanval of een beroerte gehad.
 • Je hebt angina pectoris (een aandoening die hevige pijn op de borst veroorzaakt en een eerste verschijnsel van een hartaanval kan zijn) of een transiënte ischemische aanval (TIA- voorbijgaande symptomen van een beroerte), of je hebt dit ooit gehad.
 • Je hebt een van de volgende ziektes, die het risico op een bloedstolsel in je slagaders kunnen verhogen:
  • ernstige diabetes met beschadiging van bloedvaten
  • ernstig verhoogde bloeddruk
  • een ernstig verhoogd vetgehalte in je bloed (cholesterol of triglyceriden)
  • een aandoening die hyperhomocysteïnemie wordt genoemd
 • Je hebt een type migraine dat ‘migraine met aura’ wordt genoemd, of je hebt dit gehad.
 • Je hebt een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) of hebt dit ooit gehad waarbij het gehalte van bepaalde vetten in je bloed te hoog is/was.
 • Je hebt een ernstige leveraandoening of hebt dit ooit gehad en je lever werkt nog niet helemaal goed.
 • Je hebt een goedaardig of kwaadaardig gezwel (tumor) in de lever of hebt dit ooit gehad.
 • Je hebt mogelijk borstkanker of kanker aan de geslachtsorganen of hebt dit ooit gehad.
 • Je hebt ongewone vaginale bloedingen, waarvan de oorzaak (nog) niet is vastgesteld.
 • Je bent allergisch voor één van de stoffen in dit geneesmiddel.
 • Als je hepatitis C hebt en hiervoor geneesmiddelen gebruikt met ombitasvir/paritaprevir/ritovanir en dasabuvir of glecaprevir/pibrentasvir gebruikt.

Mocht een van de genoemde situaties ontstaan terwijl je NuvaRing gebruikt, verwijder NuvaRing dan onmiddellijk en neem contact op met je arts. Gebruik in de tussentijd een ander, niet-hormonaal anticonceptiemiddel.

Ja, NuvaRing blijft je gewoon beschermen. Wanneer je een anticonceptiepil gebruikt en je hebt overgegeven of je hebt diarree, kan dit inderdaad invloed hebben op de werking van je pil. Dit geldt echter niet voor NuvaRing, de werking van de maandelijkse anticonceptiering blijft behouden.

Past je huidige anticonceptie nog bij je?

Niet zeker over je huidige methode?

Dan past een andere anticonceptiemethode misschien beter bij je. Zo zijn er verschillende methoden waarbij je niet elke dag aan je anticonceptie hoeft te denken. Dat scheelt weer stress. Je huisarts of bekwame verloskundige kan je hier meer over vertellen.