Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
Ornibel

Je hebt gehoord over de anticonceptiering en bent benieuwd of deze anticonceptiemethode bij je past. Ornibel is een anticonceptiering die in Nederland verkrijgbaar is. De Ornibel ring bevat twee vrouwelijke hormonen: etonogestrel en ethinylestradiol. Op deze pagina vind je alle veelgestelde vragen over Ornibel.

Ornibel is anticonceptie in de vorm van een ring. Deze flexibele, zachte ring is voor vaginaal gebruik. Deze anticonceptiering geeft langzaam een kleine hoeveelheid van 2 vrouwelijke hormonen af aan het bloed: etonogestrel en ethinylestradiol. Dit middel werkt op dezelfde manier als de combinatie-anticonceptiepil, maar in plaats van elke dag een pil te nemen, gebruik je deze ring 3 weken aaneengesloten. Hierdoor hoef je maar 1 keer per maand aan je anticonceptie te denken. Door de lage dosering hormonen die deze vorm van anticonceptie afgeeft, wordt het ook wel een laag gedoseerd hormonaal voorbehoedsmiddel genoemd

Ornibel beschermt je op dezelfde manier tegen zwangerschap als de pil dat doet. In Ornibel zitten twee hormonen: etonogestrel en ethinylestradiol. Je plaatst de ring in de vagina. Ornibel draag je 3 weken. Tijdens deze 3 weken geeft de ring continu een lage hoeveelheid van deze hormonen af aan je lichaam. Deze dosering is voldoende om een eisprong te remmen. Na de 3 weken haal je Ornibel uit de vagina en start je een stopweek van maximaal 7 dagen waarin je je menstruatie krijgt.

Je kunt Ornibel zelf inbrengen en verwijderen. Je arts zal je vertellen wanneer je met Ornibel kunt beginnen. De vaginale ring moet op de juiste dag van de menstruatiecyclus worden ingebracht en blijft vervolgens 3 weken onafgebroken in de vagina. Controleer regelmatig de aanwezigheid van Ornibel in de vagina (bijvoorbeeld voor en na geslachtsgemeenschap) om er zeker van te zijn dat je beschermd bent tegen zwangerschap. Nadat je de ring 3 weken hebt gedragen, verwijder je de ring en gebruik je gedurende 1 week geen ring. In de loop van deze ringvrije week begint meestal je maandelijkse bloeding. Aan het eind van de ringvrije week breng je een nieuwe Ornibel in die je opnieuw 3 weken draagt.

Als je Ornibel gebruikt en tijdelijk een extra barrière- voorbehoedsmiddel moet gebruiken, gebruik dan geen vrouwencondoom of pessarium. Door de aanwezigheid van Ornibel in de vagina kan het vrouwencondoom of pessarium niet goed worden ingebracht. Je kunt echter wel een mannencondoom gebruiken als extra barrière- voorbehoedsmiddel.

Wanneer je begint met Ornibel, hangt af van je persoonlijke situatie:

Situatie 1: Je hebt minimaal een maand geen andere vorm van hormonale anticonceptie gebruikt
Starten met Ornibel kan op de eerste dag van de menstruatie. Je bent dan meteen beschermd tegen zwangerschap. Als je tussen de 2e en de 5e dag van de menstruatie begint met Ornibel dan moet je 7 dagen aanvullend een barrièremiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken. Op een ander moment beginnen met Ornibel wordt afgeraden.

Situatie 2:  Je wilt overstappen van een combinatiepil of anticonceptiepleister
Keuze 1:
Je kan Ornibel inbrengen tijdens de stopweek of uiterlijk op de dag dat je normaal met een nieuwe pilstrip of pleister zou beginnen. Ornibel biedt dan onmiddellijk bescherming tegen zwangerschap en je hoeft geen aanvullende maatregelen te nemen.

Keuze 2:
Wanneer je de pil of pleister volledig volgens de voorschriften hebt gebruikt en je bent er zeker van dat je niet zwanger bent, kan je op elk gewenst moment stoppen met het nemen van de pil en meteen overschakelen op het gebruik van Ornibel (je brengt Ornibel binnen 24 uur na het slikken van de laatste pil in). Ook dan ben je meteen goed beschermd tegen zwangerschap.

Situatie 3: Je wilt overstappen van de minipil
Je kan op elke willekeurige dag stoppen en de dag erna met Ornibel beginnen. Je bent niet meteen beschermd tegen zwangerschap. Gebruik daarom de eerste 7 dagen dat je Ornibel draagt aanvullende anticonceptie, zoals een condoom.

Situatie 4: Je wilt overstappen van de prikpil, het anticonceptiestaafje of hormoonspiraaltje
Begin met Ornibel wanneer je anders je volgende injectie zou krijgen of op de dag waarop het hormoonhoudend spiraaltje of anticonceptiestaafje wordt verwijderd. Je bent niet meteen beschermd tegen zwangerschap. Gebruik daarom de eerste 7 dagen dat je Ornibel draagt aanvullende anticonceptie, zoals een condoom.

Situatie 5: Na een bevalling
Als je net bevallen bent, zal je arts je waarschijnlijk aanraden te wachten tot je eerste spontane menstruatie voordat je met Ornibel begint. Soms is het mogelijk eerder met Ornibel te beginnen. Volg het advies van je arts.

Het gebruik wordt in het algemeen niet aangeraden zolang je borstvoeding geeft. Geef je geen borstvoeding, dan wordt aangeraden om te starten tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. Als je later dan dag 28 na de bevalling begint met Ornibel, moet je de eerste 7 dagen dat je de ring gebruikt een barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken. Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie.

Situatie 6: Na een (spontane) abortus of miskraam
Volg het advies van je arts.

Als je Ornibel bent vergeten, volg dan de instructies: anticonceptie vergeten. Als je vaker je maandelijkse anticonceptiering vergeet, bedenk dan dat er ook anticonceptiemethoden voor meerdere jaren beschikbaar zijn

Ja, je kunt met Ornibel je menstruatie verschuiven of uitstellen. Dit doe je door de stopweek te verkorten. Je begint dan dus eerder met een nieuwe ring. Let op dat je de stopweek nooit langer dan 7 dagen maakt, je bent dan niet meer beschermd tegen zwangerschap.

Ja, hoewel dit niet het voorgeschreven gebruik is, kun je met Ornibel je menstruatie overslaan. Net als met de pil heb je met Ornibel een stopweek. Je kunt een menstruatie overslaan door onmiddellijk na het verwijderen van een oude ring een nieuwe in te brengen. Je hebt dan dus geen ringvrije week van 7 dagen. De tweede ring kun je gedurende de volgende 3 weken gebruiken. Daarna verwijder je de ring en heb je alsnog een ringvrije week. De volgende ring breng je volgens schema een week later in.

Je kunt met Ornibel stoppen wanneer je maar wilt. Als je niet zwanger wilt raken, vraag dan aan je arts om advies over andere betrouwbare methoden van anticonceptie. Je kunt je alvast voorbereiden op het gesprek met je arts door de informatie op deze website te lezen. Als je stopt omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Als je stopt met Ornibel omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Zoals alle geneesmiddelen kan Ornibel bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

Ja, je kunt Ornibel inhouden tijdens het zwemmen, in bad of in de sauna.

Op de verpakking staat een houdbaarheidsdatum. Ornibel moet ten minste 1 maand voor de houdbaarheidsdatum worden ingebracht. Na de houdbaarheidsdatum is de beschermende werking van Ornibel niet meer gegarandeerd. Om deze reden mag een apotheek niet meer dan 3 ringen (1 verpakking) per keer meegeven.

Ja, het gebruik van wasemulsies, vaginale douches of gels (onder andere: Bioclin Multi-gyn, Biodermal, Gynofit waslotion, Intiem, Lactacyd & Revamil Fem) beïnvloedt de werking van Ornibel niet. Je kunt Ornibel laten zitten, maar let wel op dat bij gebruik van de applicator van de vaginale douche Ornibel er niet per ongeluk mee uit komt.

Ja, tijdens het gebruik van Ornibel kun je tampons gebruiken. Denk eraan dat je bij het verwijderen van een tampon niet gelijktijdig de ring verwijdert. Als dit toch gebeurt, spoel de ring dan af met koud tot handwarm water en breng deze direct weer in.

Nee, Ornibel  kan niet zoekraken in je lichaam. De ronde vorm en de buigzaamheid zorgen ervoor dat Ornibel goed in de vagina past en blijft zitten. Ornibel kan niet in de baarmoeder terechtkomen omdat de opening van de baarmoeder daarvoor veel te klein is.

Nee, de Ornibel  is niet geschikt als je borstvoeding geeft. Gedurende de eerste 6 maanden na de bevalling vermindert het gebruik van een combinatiemethode (progestageen + oestrogeen) mogelijk de hoeveelheid en de kwaliteit van de moedermelk en daardoor zou de gezondheid van de baby schade kunnen ondervinden. Het effect op de gezondheid van de baby bij gebruik van een combinatiemethode meer dan 6 maanden na de bevalling is nog niet geheel duidelijk.

Als je Ornibel  hebt ingebracht, wordt je aangeraden om regelmatig te controleren of de ring nog in de vagina zit. Dit kun je bijvoorbeeld doen voor of na geslachtsgemeenschap.

In sommige situaties mag je geen gecombineerde hormonale anticonceptiemethode, zoals Ornibel gebruiken. Als één van de onderstaande situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen. Jouw arts raadt je dan misschien een andere (niet-hormonale) methode van anticonceptie aan.

 • Je hebt een bloedstolsel in een bloedvat van de benen (diepe veneuze trombose, DVT), de longen (longembolie, PE) of een ander orgaan of je hebt dit in het verleden gehad.
 • Je weet dat je een stoornis hebt die je bloedstolling beïnvloedt – bijvoorbeeld proteïne C-deficiëntie, proteïne S-deficiëntie, antitrombine-III-deficiëntie, factor V-Leiden of antistoffen tegen fosfolipiden.
 • Je moet worden geopereerd of je bent gedurende lange tijd niet op de been.
 • Je hebt ooit een hartaanval of een beroerte gehad.
 • Je hebt angina pectoris (een aandoening die hevige pijn op de borst veroorzaakt en een eerste verschijnsel van een hartaanval kan zijn) of een transiënte ischemische aanval (TIA; voorbijgaande verschijnselen van een beroerte), of je hebt dit ooit gehad.
 • Je hebt een van de volgende ziektes, die het risico op een bloedstolsel in je slagaders kunnen verhogen:
  • ernstige diabetes met beschadiging van bloedvaten;
  • ernstig verhoogde bloeddruk;
  • een ernstig verhoogd vetgehalte in je bloed (cholesterol of triglyceriden);
  • een aandoening die hyperhomocysteïnemie (een erfelijke stofwisselingsziekte) wordt genoemd;
 • Je hebt een type migraine dat ‘migraine met aura’ wordt genoemd, of je hebt dit gehad.
 • Je hebt een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) of je hebt dit ooit gehad waarbij het gehalte van bepaalde vetten in je bloed te hoog is/was.
 • Je hebt een ernstige leveraandoening of hebt dit ooit gehad en je lever werkt nog niet helemaal goed.
 • Je hebt een goedaardig of kwaadaardig gezwel (tumor) in de lever of je hebt dit ooit gehad.
 • Je hebt mogelijk borstkanker of kanker aan de geslachtsorganen of je hebt dit ooit gehad.
 • Je hebt ongewone vaginale bloedingen, waarvan de oorzaak (nog) niet is vastgesteld.
 • Je bent allergisch voor een van de stoffen in dit geneesmiddel.
 • Als je hepatitis C hebt en hiervoor geneesmiddelen gebruikt met ombitasvir/paritaprevir/ritovanir en dasabuvir of glecaprevir/pibrentasvir gebruikt.

Mocht een van de genoemde situaties ontstaan terwijl je Ornibel gebruikt, verwijder de ring dan onmiddellijk en neem contact op met je arts. Gebruik in de tussentijd een ander, niet-hormonaal anticonceptiemiddel.

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Ornibel een effectieve anticonceptiemethode is. Overigens is geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Ja, ook na overgeven of diarree blijft Ornibel je gewoon beschermen.

Ja, Ornibel mag afgespoeld worden met (lauwwarm) water. Water heeft geen invloed op de werking van de ring. Ornibel mag niet voor langere tijd in bijvoorbeeld een badje water bewaard worden.

Welke methode past bij jou?

Ga voorbereid naar je huisarts

Bereid je goed voor op het gesprek. Vergelijk methoden met elkaar of vul de handige keuzehulp in en zet de belangrijkste dingen alvast op een rijtje voor jezelf.