Chat met een apotheker!

Hormoonspiraal

Ben je op zoek naar informatie over een spiraaltje met hormonen? Lees hier meer over de kenmerken van een hormoonspiraal, maar ook over mogelijke bijwerkingen van deze vorm van anticonceptie.

Wat is een hormoonspiraal?

Een hormoonspiraal is een kunststof ankertje van ongeveer 30 mm lang. Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst. Hier geeft het een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Zaadcellen komen moeilijker door het slijm van de baarmoedermond en een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies. Een hormoonspiraal is gedurende 5 , 6, of 8 jaar werkzaam tegen zwangerschap, afhankelijk van het merk.

Kenmerken hormoonspiraal

  • Je hoeft jarenlang niet aan anticonceptie te denken
  • Geleidelijke hormoonafgifte, zonder frequente pieken en dalen
  • Je moet het laten inbrengen en verwijderen door een getrainde arts
  • Je ongesteldheidspatroon kan veranderen nadat de spiraal is geplaatst
  • Je kunt de timing van je ongesteldheid niet regelen

Hoe gaat het plaatsen?

Het plaatsen van een hormoonspiraal duurt een paar minuten. Je gaat liggen met gespreide benen. De arts brengt vervolgens het spiraaltje in. Aan het uiteinde van het hormoonspiraal zitten 2 dunne draadjes. De draadjes zijn later nodig om het spiraaltje te laten verwijderen. Doe het de rest van de dag rustig aan, want je kunt je een beetje duizelig voelen. Als het plaatsen binnen 7 dagen na de start van je ongesteldheid is gedaan, ben je meteen beschermd. 6 weken na het plaatsen ga je nog eens op controle. Voor het verwijderen van het spiraaltje moet je altijd naar de dokter.

Welk hormoonspiraal past bij mij?

Er zijn drie soorten van het hormoonspiraal: Kyleena, Levosert en Mirena. Het verschil zit ‘m in de hormoonafgifte. Wil je een hormoonspiraal gaan gebruiken? Overleg dan met je huisarts welke het best bij jou past.

Kyleena

Kyleena is een hormoonspiraal. Deze anticonceptiemethode is 5 jaar werkzaam in het beschermen tegen zwangerschap.

Meer informatie

Levosert

Levosert is een nieuw soort spiraaltje op de Nederlandse markt. Het spiraaltje bevat de werkzame stof levonorgestrel en beschermt je 6 jaar tegen zwangerschap.

Meer informatie

Mirena

Mirena is een hormoonspiraal. Deze anticonceptiemethode is 8 jaar werkzaam in het beschermen tegen zwangerschap.

Meer informatie

De eigenschappen van de hormoonspiraal

Afhankelijk van het product om de 5, 6 of 8 jaar vervangen

Geleidelijke hormoonafgifte

Je hoeft jarenlang niet te denken aan je anticonceptie

Je hebt geen invloed op je menstruatie

Vraag &
antwoord

Heb je een vraag over het gebruik van het hormoonspiraal of een andere vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Ja, het hormoonspiraal kan je ook na overgeven of diarree beschermen tegen zwangerschap. Wanneer je een anticonceptiepil gebruikt en je hebt overgegeven of je hebt diarree, kan dit inderdaad invloed hebben op de werking van je pil. Dit geldt echter niet voor het hormoonspiraaltje. De werking van het spiraal blijft behouden.

Zoals alle geneesmiddelen kan een hormoonspiraal bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen vind je op de pagina’s over Kyleena en Mirena, of in de bijsluiter van deze spiraaltjes.

Een hormoonspiraal wordt door een getrainde arts of verloskundige ingebracht. Het spiraal moet om de 5 (Kyleena)  6 (Levosert) of 8 jaar (Mirena) vervangen of verwijderd worden. Dit kan natuurlijk ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel bijvoorbeeld.

Anticonceptie zonder hormonen

Denk je na over een methode zonder hormonen? Omdat je liever geen onnatuurlijke producten wilt gebruiken. Of last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.