Chat met een apotheker!

Kyleena

Kyleena is een hormoonspiraal. Deze anticonceptiemethode is 5 jaar werkzaam in het beschermen tegen zwangerschap.

Wat is een Kyleena spiraal?

Het Kyleena spiraal is een ankertje van kunststof dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Hier geeft het een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Kyleena beschermt je 5 jaar tegen zwangerschap.

Het Kyleena spiraal bevat:

  • 19.500 microgram levonorgestrel (een progestageen)

Hoe gebruik ik de Kyleena spiraal?

De hormoonspiraal Kyleena wordt door een getrainde arts, verloskundige of gynaecoloog ingebracht. Je kunt het dus niet zelf plaatsen of verwijderen. Dit is een snelle ingreep, maar kan wel pijn doen. Daarom is het belangrijk om de rest van de dag rustig aan te doen. Als het plaatsen binnen 7 dagen na de start van je ongesteldheid is gedaan, ben je meteen beschermd.

Aan de spiraal zitten 2 draadjes vast die uit de baarmoederhals hangen. Hier merk je niets van tijdens het vrijen. Deze draadjes worden gebruikt bij het verwijderen van de spiraal.

Na het verwijderen van de spiraal ben je direct vruchtbaar en kun je zwanger worden.

Invloed op ongesteldheid

Met het Kyleena spiraal kun je niet beïnvloeden wanneer je ongesteld wordt. Je ongesteldheid kan veranderen of zelfs helemaal wegblijven.

Bijwerkingen Kyleena

Het is mogelijk dat je van het Kyleena spiraal bijwerkingen krijgt. Voorbeelden zijn onregelmatig bloedverlies, rugpijn en/of buikpijn of infecties in de baarmoeder. In de bijsluiter lees je waar je op moet letten. In sommige situaties mag je het Kyleena spiraal niet gebruiken. Ook dit staat beschreven in de bijsluiter.

Eigenschappen

Om de 5 jaar vervangen

Geleidelijke hormoonafgifte

Je hoeft jarenlang niet te denken aan je anticonceptie

Je hebt geen invloed op je menstruatie

Kyleena

Stofnaam: levonorgestrel

Download bijsluiter

Veelgestelde
vragen
over Kyleena

Heb je een vraag over Kyleena? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Zoals alle geneesmiddelen kan Kyleena bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Kyleena een goed werkzame anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat het op de juiste manier gebruikt wordt. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Als Kyleena tijdens de menstruatie – of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie – wordt ingebracht, kan het je direct na het inbrengen beschermen tegen zwangerschap. Als Kyleena niet tijdens de menstruatie wordt ingebracht, moet je de eerste 7 dagen na het inbrengen een zogenaamde barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.