Chat met een apotheker!

Levosert

Levosert is een nieuw soort spiraaltje op de Nederlandse markt. Het spiraaltje bevat de werkzame stof levonorgestrel en beschermt je 6 jaar tegen zwangerschap.

Wat is een Levosert spiraaltje?

Deze spiraal bevat het vrouwelijke hormoon progestageen levonorgestrel. Dit hormoon beschermt je tegen zwangerschap. Net als de andere spiraaltjes wordt Levosert in je baarmoeder geplaatst. Dit doet een arts. Vanaf dan geeft het spiraaltje hormonen af waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden. Je bent direct na plaatsing van Levosert 6 jaar beschermd tegen zwangerschap. Ook wordt deze spiraal gebruikt bij overgangsklachten. Het kan dan als aanvulling op de behandeling met oestrogenen dienen.

Levosert spiraal bevat:

  • 52.000 microgram levonorgestrel (een progestageen)

Het spiraaltje geeft gemiddeld 20 microgram levonorgestrel per 24 uur vrij.

Hoe gebruik ik het Levosert spiraaltje?

Een arts, verloskundige of gynaecoloog brengt Levosert in je baarmoeder. Na het plaatsen ben je meteen beschermd tegen een zwangerschap. Het plaatsen van de spiraal kan pijn doen, daarom is het belangrijk om het die dag daarna rustig aan te doen.

Na 6 jaar wordt de spiraal verwijderd met de twee draadjes die vast zitten aan de spiraal en uit je baarmoedermond komen. Doe dit nooit zelf.

Na het verwijderen van de spiraal ben je direct vruchtbaar en kun je zwanger worden.

Ongesteldheid

Omdat het Levosert spiraaltje hormonen bevat, kan dit invloed hebben op je menstruatie. Zo kan het zijn dat je menstruatie onregelmatig wordt of helemaal wegblijft. Belangrijk om te weten is dat je met dit spiraaltje geen invloed hebt op de timing van je ongesteldheid.

Bijwerkingen

In de eerste 3 maanden na het plaatsen van het Levosert spiraaltje kun je last krijgen van bijwerkingen. Denk aan onregelmatig bloedverlies, rugpijn en/of buikpijn of infecties in de baarmoeder. Daarna raakt je lichaam meestal gewend aan het spiraaltje Wil je meer weten over de bijwerkingen? Kijk dan in de bijsluiter. Overleg met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige welke spiraal het beste bij je past.

Eigenschappen

Om de 6 jaar vervangen

Geleidelijke hormoonafgifte

Je hoeft jarenlang niet te denken aan je anticonceptie

Je hebt geen invloed op je menstruatie

Bijsluiter

Levosert

Stofnaam: levonorgestrel

Download bijsluiter

Veelgestelde
vragen
over Levosert

Heb je een vraag over Levosert? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Zoals alle geneesmiddelen kan een hormoonspiraal bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen vind je op de pagina’s over Kyleena en Mirena, of in de bijsluiter van deze spiraaltjes.

Ja, het hormoonspiraal kan je ook na overgeven of diarree beschermen tegen zwangerschap. Wanneer je een anticonceptiepil gebruikt en je hebt overgegeven of je hebt diarree, kan dit inderdaad invloed hebben op de werking van je pil. Dit geldt echter niet voor het hormoonspiraaltje. De werking van het spiraal blijft behouden.

Als het spiraaltje tijdens de menstruatie – of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie – wordt ingebracht, ben je direct na het inbrengen beschermd tegen zwangerschap. Als het spiraaltje niet tijdens de menstruatie wordt ingebracht, moet je de eerste 7 dagen na het inbrengen een zogenaamde barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.