Chat met een apotheker!

NuvaRing

Je denkt erover na om te starten met de anticonceptiering. NuvaRing is één van de anticonceptieringen die we hebben in Nederland. De NuvaRing bevat twee vrouwelijke hormonen en helpt te beschermen tegen zwangerschap. Je leest hier alles over de NuvaRing anticonceptie.

Wat is NuvaRing?

NuvaRing is anticonceptie in de vorm van een ring. Deze anticonceptie is bedoeld om te beschermen tegen zwangerschap. NuvaRing bevat twee vrouwelijke hormonen. Door de lage dosering hormonen die de anticonceptiering afgeeft, wordt het ook wel een laag gedoseerd hormonaal voorbehoedsmiddel genoemd. De hormonen per ring zijn:

  • 11700 microgram etonogestrel (een progestageen)
  • 2700 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Eén ring geeft 120 microgram etonogestrel en 15 microgram ethinylestradiol per 24 uur vrij.

Hoe gebruik ik de NuvaRing?

Je kunt deze vorm van anticonceptie zelf inbrengen en verwijderen. Je kan het vergelijken met het inbrengen van een tampon. Controleer voor het inbrengen altijd de houdbaarheidsdatum van de NuvaRing. Was eerst je handen goed en plaats de ring in je vagina door de ring tussen duim en wijsvinger samen te drukken en in de vagina te brengen. Dit gaat het gemakkelijkst als je staat met een been omhoog op een stoel of krukje, gehurkt of liggend. De ring vormt zich naar de contouren van je vaginale wand. Controleer regelmatig of de ring nog goed op zijn plek zit, bijvoorbeeld voor en na de seks, om er zeker van te zijn dat je beschermd bent tegen zwangerschap. Elke maand breng je een nieuwe ring in. Na 3 weken verwijder je de NuvaRing, maar plaats je geen nieuwe. Zo zorg je voor een stopweek. Na een paar dagen begint meestal je onttrekkingsbloeding, wat lijkt op je menstruatie. Na 7 dagen zonder ring breng je een nieuwe ring in. Spoel de ring niet door het toilet, maar gooi het in het daarvoor bedoelde zakje weg bij het huisvuil.

Kenmerken NuvaRing

Omdat de hormonen in een anticonceptiering gelijkmatig in je bloed terechtkomen, krijgt je lichaam niet dagelijks te maken met hormoonpieken. Een ander bijkomend voordeel is dat je jouw menstruatie kunt overslaan, uitstellen of verschuiven. Zo bepaal je zelf wanneer je ongesteld wordt. Wanneer je stopt met het gebruik van de anticonceptiering, kun je direct zwanger worden.

Is NuvaRing geschikt voor mij?

Benieuwd of de anticonceptiering voor jou werkt? In sommige gevallen is de NuvaRing geen geschikte optie. Bijvoorbeeld als je allergisch bent voor een van de stoffen in deze anticonceptie of als je een ernstig verhoogde bloeddruk hebt. Bespreek het met je huisarts en kijk welke anticonceptiemethode het beste bij jouw situatie past.

Bijwerkingen NuvaRing

Zoals alle geneesmiddelen kan het zijn dat NuvaRing bijwerkingen veroorzaakt. Al betekent het niet dat iedereen hier last van krijgt. Het kan voorkomen dat je tijdens het gebruik van NuvaRing last krijgt van schimmelinfecties of vaginaal ongemak als gevolg van de ring, gewichtstoename en/of een neerslachtig gevoel. Ook heb je bij een combinatiemethode, zoals NuvaRing, een hoger risico op een bloedpropje in je aders (trombose). Alle mogelijke bijwerkingen van de NuvaRing anticonceptiering vind je in de bijsluiter.

Ik wil de methoden vergelijken

Eigenschappen

Maandelijks

Laag gedoseerd hormonale anticonceptie

Je hebt de mogelijkheid om je menstruatie over te slaan of te plannen

NuvaRing

Stofnaam: etonogestrel, ethinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde
vragen
NuvaRing

Heb je een vraag over NuvaRing? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

NuvaRing beschermt je op dezelfde manier tegen zwangerschap als de pil dat doet. In NuvaRing zitten twee hormonen: progestageen en oestrogeen. Je plaatst de ring in de vagina. NuvaRing draag je 3 weken, tijdens deze 3 weken geeft de ring continu een lage hoeveelheid van deze hormonen af aan je lichaam. Deze dosering is voldoende om een eisprong te remmen. Na de 3 weken haal je NuvaRing uit de vagina en start je een stopweek van maximaal 7 dagen waarin je je menstruatie krijgt.

NuvaRing beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Alleen een condoom kan tegen deze aandoeningen beschermen.

De overgrote meerderheid van de vrouwen die NuvaRing gebruikt (96%), voelt de ring na het inbrengen niet. Dankzij het ontwerp van de ring vormt deze zich naar de contouren van de vaginale wand wat zorgt voor een comfortabele ligging. Desondanks kan het gebeuren dat je in het begin aan NuvaRing moet wennen en dat je het idee hebt dat je de ring wél voelt zitten. Het kan dan helpen om de ring met je vinger wat hoger in je vagina te duwen waar deze comfortabeler zit en niet meer te voelen is.