Chat met een apotheker!

Ornibel

Je hebt gehoord over de anticonceptiering en bent benieuwd of deze anticonceptiemethode bij je past. Ornibel is een anticonceptiering die in Nederland verkrijgbaar is. De Ornibel ring bevat twee vrouwelijke hormonen: etonogestrel en ethinylestradiol. Op deze pagina vind je alle informatie over Ornibel.

Wat is de Ornibel ring?

Ornibel is anticonceptie in de vorm van een ring. De ring is bedoeld om je – dankzij de twee vrouwelijke hormonen – te beschermen tegen zwangerschap. Door de lage dosis hormonen wordt het ook wel een laag gedoseerd hormonale anticonceptie genoemd. De hormonen per ring zijn:

  • 11000 microgram etonogestrel (een progestageen)
  • 3474 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)

Eén ring geeft 120 microgram etonogestrel en 15 microgram ethinylestradiol per 24 uur vrij.

Hoe gebruik ik de Ornibel ring?

Je kunt deze vorm van anticonceptie zelf inbrengen en verwijderen. Je kan het vergelijken met het inbrengen van een tampon. Controleer voor het inbrengen altijd de houdbaarheidsdatum van de Ornibel. Was eerst je handen goed en plaats de ring in je vagina door de ring tussen duim en wijsvinger samen te drukken en in de vagina te brengen. Dit gaat het gemakkelijkst als je staat met een been omhoog op een stoel of krukje, gehurkt of liggend. De ring vormt zich naar de contouren van je vaginale wand. Controleer regelmatig of de ring nog goed op zijn plek zit, bijvoorbeeld voor en na de seks, om er zeker van te zijn dat je beschermd bent tegen zwangerschap. Elke maand breng je een nieuwe ring in. Na 3 weken verwijder je Ornibel, maar plaats je geen nieuwe. Zo zorg je voor een stopweek. Na een paar dagen begint meestal je onttrekkingsbloeding, wat lijkt op je menstruatie. Na 7 dagen zonder ring breng je een nieuwe ring in. Spoel de ring niet door het toilet, maar gooi het in het daarvoor bedoelde zakje weg bij het huisvuil.

Kenmerken

Omdat de hormonen in een anticonceptiering gelijkmatig in je bloed terechtkomen, krijgt je lichaam niet dagelijks te maken met hormoonpieken. Dit komt doordat de ring gedurende meerdere weken gebruikt wordt. Een ander bijkomend voordeel is dat je jouw menstruatie kunt overslaan, uitstellen of verschuiven. Zo bepaal je zelf wanneer je ongesteld wordt. Wanneer je stopt met het gebruik van de anticonceptiering, kun je direct zwanger worden.

Is Ornibel geschikt voor mij?

Je hebt gelezen over de Ornibel anticonceptiering en bent benieuwd of deze vorm van anticonceptie bij je past. In sommige situaties is Ornibel geen goede optie. Bijvoorbeeld als je allergisch bent voor een van de stoffen in deze anticonceptie of als je een ernstig verhoogde bloeddruk hebt. Maak daarom een afspraak met je huisarts en bekijk samen of de anticonceptiering iets voor jou is.

Bijwerkingen Ornibel

Het kan voorkomen dat de Ornibel anticonceptiering bijwerkingen met zich meebrengt. Sommigen krijgen te maken met schimmelinfecties of vaginaal ongemak vanwege de ring, gewichtstoename en/of minder zin in seks. Dit is voor iedereen verschillend. Goed om te weten is dat je een hoger risico hebt om trombose (bloedpropje in ader) te krijgen als je een combinatiemethode zoals Ornibel gebruikt. Lees meer over de bijwerkingen van Ornibel in de bijsluiter.

Maandeljiks

Laag gedoseerd hormonale anticonceptie

Je hebt de mogelijkheid om je menstruatie over te slaan of te plannen

Bijsluiter

Ornibel

Stofnaam: etonogestrel, ethinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde
vragen
Ornibel

Heb je een vraag over Ornibel? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Ja, ook na overgeven of diarree blijft Ornibel je gewoon beschermen.

Je kunt Ornibel zelf inbrengen en verwijderen. Je arts zal je vertellen wanneer je met Ornibel kunt beginnen. De vaginale ring moet op de juiste dag van de menstruatiecyclus worden ingebracht en blijft vervolgens 3 weken onafgebroken in de vagina. Controleer regelmatig de aanwezigheid van Ornibel in de vagina (bijvoorbeeld voor en na geslachtsgemeenschap) om er zeker van te zijn dat je beschermd bent tegen zwangerschap. Nadat je de ring 3 weken hebt gedragen, verwijder je de ring en gebruik je gedurende 1 week geen ring. In de loop van deze ringvrije week begint meestal je maandelijkse bloeding. Aan het eind van de ringvrije week breng je een nieuwe Ornibel in die je opnieuw 3 weken draagt.

Als je Ornibel gebruikt en tijdelijk een extra barrière- voorbehoedsmiddel moet gebruiken, gebruik dan geen vrouwencondoom of pessarium. Door de aanwezigheid van Ornibel in de vagina kan het vrouwencondoom of pessarium niet goed worden ingebracht. Je kunt echter wel een mannencondoom gebruiken als extra barrière- voorbehoedsmiddel.

Als je Ornibel bent vergeten, volg dan de instructies: anticonceptie vergeten. Als je vaker je maandelijkse anticonceptiering vergeet, bedenk dan dat er ook anticonceptiemethoden voor meerdere jaren beschikbaar zijn