Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
hoefijzervormige koperspiralen

De hoefijzervormige koperspiraal is er in vier varianten. Deze kunnen je allemaal voor 5 jaar beschermen tegen zwangerschap en bevatten geen hormonen. Bekijk hier de veelgestelde vragen over de hoefijzervormige koperspiralen.

Illustratie hoefijzervormige koperspiraal Illustratie hoefijzervormige koperspiraal

Met Multi-Safe kun je je menstruatie niet uitstellen en ook niet vervroegen. Dit in tegenstelling tot de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Reden hiervoor is dat het koperspiraal geen hormonen bevat, waardoor de natuurlijke cyclus behouden blijft.

Multi-Safe is een koperspiraaltje waarmee je hoogstens 5 jaar bent beschermd tegen zwangerschap. Als je na 5 jaar bent vergeten om op tijd je koperspiraaltje te vervangen voor een nieuw koperspiraaltje of ander anticonceptiemiddel, raadpleeg dan je arts voor advies.

In de hieronder genoemde situaties mag je Multi-Safe niet gebruiken of laten plaatsen. Als één van deze situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen. Het is mogelijk dat je arts jou in dit geval een ander anticonceptiemiddel aanraadt.

  • Je hebt een kwaadaardige aandoening van het genitale stelsel.
  • Je hebt abnormale bloedingen uit de vagina waarvan de oorzaak niet bekend is.
  • Je bent zwanger of zou zwanger kunnen zijn.
  • Je hebt een infectie van het genitale stelsel.
  • Je hebt een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) in de laatste 12 maanden voor de ingreep gehad. Uitzondering van bacteriële vaginitis, herhaalde besmettingen met herpes en hepatitis B.
  • Zwangerschapsonderbreking met infectie tijdens de laatste drie maanden, inflammatoire aandoening in het kleine bekken.
  • Je hebt een afwijkende baarmoeder (congenitale of verworven).
  • Je hebt een koperallergie.

Anticonceptie zonder hormonen

Denk je na over een methode zonder hormonen? Omdat je liever geen onnatuurlijke producten wilt gebruiken. Of last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.