Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
T-vormige koperspiraal

De T-vormige koperspiraal heeft, zoals de naam al doet vermoeden, de vorm van een T. Deze vorm van anticonceptie kan je 10 jaar beschermen tegen zwangerschap. Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Illustratie t-vormige koperspiraal Illustratie t-vormige koperspiraal

Met T-Safe kun je je menstruatie niet uitstellen en ook niet vervroegen. Dit in tegenstelling tot de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Reden hiervoor is dat het koperspiraal geen hormonen bevat, waardoor de natuurlijke cyclus behouden blijft.

In de hieronder genoemde situaties mag je T-Safe niet gebruiken of laten plaatsen. Als één van deze situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen. Het is mogelijk dat je arts jou in dit geval een ander anticonceptiemiddel aanraadt.

  • Je hebt een kwaadaardige aandoening van het genitale stelsel.
  • Je hebt abnormale bloedingen uit de vagina waarvan de oorzaak niet bekend is.
  • Je bent zwanger of zou zwanger kunnen zijn.
  • Je hebt een infectie van het genitale stelsel.
  • Je hebt een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) in de laatste 12 maanden voor de ingreep gehad. Uitzondering van bacteriële vaginitis, herhaalde besmettingen met herpes en hepatitis B.
  • Zwangerschapsonderbreking met infectie tijdens de laatste drie maanden, inflammatoire aandoening in het kleine bekken.
  • Je hebt een afwijkende baarmoeder (congenitale of verworven).
  • Je hebt een koperallergie.

T-Safe is een koperspiraaltje die je hoogstens 10 jaar kan beschermen tegen zwangerschap. Als je na 10 jaar bent vergeten om op tijd je koperspiraaltje te vervangen voor een nieuw koperspiraaltje of ander anticonceptiemiddel, raadpleeg dan je arts voor advies.

Ga je binnenkort met jouw zorgverlener in gesprek over anticonceptie?

Ga voorbereid naar je arts

Ga voorbereid het gesprek in

Een goede voorbereiding is het halve werk. Help jezelf en jouw zorgverlener daarom door je goed in te lezen voordat je het gesprek aangaat. De wensen en behoeften rondom anticonceptie kunnen voor iedereen anders zijn. Deze vragenlijst laat je alvast nadenken over zaken die jij belangrijk vindt bij anticonceptie.