Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
op reis

Van alle anticonceptiemethoden beschermt alleen het condoom tegen SOA’s. Bij nieuwe of wisselende seksuele contacten wordt geadviseerd altijd een condoom te gebruiken om jezelf tegen SOA’s te beschermen.

In sommige landen heb je, bijvoorbeeld door andere eetgewoonten, een verhoogde kans dat je ziek wordt. Maar denk ook aan zeeziekte of een zonnesteek. Als je de pil gebruikt en binnen 3-4 uur na het innemen van een tablet moet overgeven of ernstige diarree krijgt, is er een kans dat de werkzame stoffen niet volledig in het lichaam worden opgenomen. De situatie is daardoor vergelijkbaar met die na het vergeten van een tablet. Neem na overgeven of diarree zo snel mogelijk een tweede tablet in uit een reservestrip. Als het mogelijk is, moet je deze innemen binnen 12 uur na het tijdstip waarop je normaal je pil inneemt. Als dit niet mogelijk is of als de 12 uur voorbij zijn, kijk dan bij anticonceptie vergeten. Anticonceptiemethodes die niet oraal worden ingenomen blijven wel betrouwbaar na braken of diarree.  De hormonen komen namelijk direct in de bloedbaan en zijn niet afhankelijk van het maagdarmsysteem voor opname ervan.

 

De reisduur kan bepalend zijn voor de keuze van je anticonceptie. Als je bijvoorbeeld enkele jaren naar het buitenland gaat, kan het onprettig zijn als je regelmatig een apotheek moet zoeken voor het bestellen van de pil, pleister of ring of als je iedere drie maanden bij de arts een injectie van de prikpil nodig hebt. Wellicht is het anticonceptiestaafje  (drie jaar bescherming met een staafje in je arm) of het spiraaltje (vijf of tien jaar bescherming met een spiraal in je baarmoeder) een goede optie. Aan de andere kant is bij een minder lange reis van bijvoorbeeld twee weken, de dagelijkse pil, wekelijkse pleister of  de maandelijkse ring misschien wel een betere optie voor jou. Kortom, bij de keuze van je anticonceptie is de reisduur één van de factoren die je in overweging moet nemen.

Als je op vakantie gaat, heb je vaak een ander ritme dan wanneer je thuis bent. Bovendien kun je te maken krijgen met andere tijdzones als je verder weg gaat. Bij anticonceptiemiddelen die je zelf inbrengt (de pil, pleister of ring), is het belangrijk dat je je anticonceptie niet vergeet.

Bij anticonceptiemiddelen die door de arts worden toegediend, hoef je hier geen rekening mee te houden omdat ze na de toediening voor langere tijd hun werk doen.

De pil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering mogen niet te warm of te koud worden. Denk daarover na voordat je aan je reis begint. Wat als je anticonceptie veel te warm of te koud wordt? En hoe sla je je voorraad op als je voor lange tijd op reis gaat? Je kunt de pil, pleister of ring niet in het bagageruim van een vliegtuig vervoeren aangezien het daar te koud is. De betrouwbaarheid van je anticonceptiemiddel kan dan niet meer worden gegarandeerd. Neem het dus altijd mee in je handbagage. Bij gebruik van de prikpil, het anticonceptiestaafje of een spiraaltje hoef je uiteraard geen rekening te houden met temperatuur, voorraad of bewaaradvies.

Met de meeste anticonceptiepillen, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering kun je je menstruatie op reis regelen. Met deze anticonceptiemiddelen heb je namelijk invloed op de timing van je menstruatie. Je kunt je stopweek bijvoorbeeld overslaan of verschuiven. Bij de prikpil, het anticonceptiestaafje, het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje heb je deze mogelijkheid niet. Wel heb je bij het gebruik van de laatst genoemde anticonceptiemiddelen, met uitzondering van het koperspiraaltje, de kans dat je menstruatie na het inbrengen ervan geheel wegblijft. Hiervoor is echter geen garantie en omdat dit oestrogeenvrije methoden zijn, kan het ook voorkomen dat je juist vaker menstrueert na het inbrengen ervan. Het is daarom zinvol om al ruim voor je reis een prikpil, anticonceptiestaafje of spiraaltje te laten inbrengen als je dat wilt, zodat je voor je reis weet hoe jouw menstruatiepatroon reageert op die anticonceptiemethode. Voor het inbrengen of verwijderen van deze anticonceptiemethoden kun je de organisatie Travel Doctor raadplegen. Hier werken artsen met veel kennis over medische onderwerpen en reizen. Deze organisatie heeft ook een eigen website waar meer informatie te vinden is over gezondheid bij reizen.

Van alle anticonceptiemethoden beschermt alleen het condoom tegen soa’s. Bij nieuwe of wisselende seksuele contacten wordt geadviseerd altijd een condoom te gebruiken om jezelf tegen soa’s te beschermen.

Bij de keuze van je anticonceptie is de reisduur één van de factoren die je in overweging moet nemen. Als je bijvoorbeeld enkele jaren naar het buitenland gaat, kan het onprettig zijn als je regelmatig een apotheek moet zoeken voor het bestellen van de pil, pleister of ring of als je elke 3 maanden bij de arts een injectie van de prikpil nodig hebt. Wellicht is het anticonceptiestaafje (drie jaar bescherming met een staafje in je arm) of het spiraaltje (vijf of tien jaar bescherming met een spiraal in je baarmoeder) een goede optie. Aan de andere kant is bij een minder lange reis van bijvoorbeeld twee weken, de dagelijkse pil, wekelijkse pleister of  de maandelijkse ring misschien wel een betere optie voor jou.

Als je op vakantie gaat, heb je vaak een ander ritme dan wanneer je thuis bent. Bovendien kun je te maken krijgen met andere tijdzones als je verder weg gaat. Bij anticonceptiemiddelen die je zelf inbrengt (de pil, pleister of ring), is het belangrijk dat je je anticonceptie niet vergeet.

Bij anticonceptiemiddelen die door de arts worden toegediend, hoef je hier geen rekening mee te houden omdat ze na de toediening voor langere tijd hun werk doen.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van diverse anticonceptiemethoden plus een aantal eigenschappen waar je rekening mee kunt houden als je op reis gaat.

De pil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering mogen niet te warm of te koud worden. Denk daarover na voordat je aan je reis begint. Wat als je anticonceptie veel te warm of te koud wordt? En hoe sla je je voorraad op als je voor lange tijd op reis gaat? Je kunt de pil, pleister of ring niet in het bagageruim van een vliegtuig vervoeren aangezien het daar te koud is. De werking van je anticonceptiemiddel kan dan niet meer worden gegarandeerd. Neem het dus altijd mee in je handbagage. Bij gebruik van de prikpil, het anticonceptiestaafje of een spiraaltje hoef je uiteraard geen rekening te houden met temperatuur, voorraad of bewaaradvies.

Als je de pil gebruikt en binnen 3-4 uur na het innemen van een tablet moet overgeven of ernstige diarree krijgt, neem dan zo snel mogelijk een tweede tablet uit een reservestrip. Er is dan namelijk een kans dat de werkzame stoffen niet volledig in het lichaam worden opgenomen. De situatie is daardoor vergelijkbaar met die na het vergeten van een tablet.

In sommige landen heb je een verhoogde kans dat je ziek wordt, bijvoorbeeld door andere eetgewoonten, zeeziekte of een zonnesteek. Zorg dus dat je een reservestrip meeneemt als je op reis gaat, zodat je een tweede tablet kunt innemen na het braken of als je last hebt van diarree. Als het mogelijk is, moet je deze innemen binnen 12 uur na het tijdstip waarop je normaal je pil inneemt. Als dit niet mogelijk is of als de 12 uur voorbij zijn, kijk dan bij anticonceptie vergeten. Anticonceptiemethodes die niet oraal worden ingenomen blijven wel werkzaam na braken of diarree.  De hormonen komen namelijk direct in de bloedbaan en zijn niet afhankelijk van het maagdarmsysteem voor opname ervan.

Welke methode past bij jou?

Ga voorbereid naar je huisarts

Bereid je goed voor op het gesprek. Vergelijk methoden met elkaar of vul de handige keuzehulp in en zet de belangrijkste dingen alvast op een rijtje voor jezelf.