Chat met een apotheker!

Condoom

Het condoom is een veelgebruikt anticonceptiemiddel. Het valt onder de barrièremethode en is bedoeld om je te beschermen tegen zwangerschap én – als enige anticonceptie – kan het je beschermen tegen SOA’s. Lees alles wat je moet weten over het condoom.

Wat is een condoom?

Het condoom is een rubberen hoesje dat om de penis wordt gedaan voordat je seks hebt. Het is een niet-hormonale vorm van anticonceptie en kan je beschermen tegen zwangerschap én de meeste SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). Het condoom is makkelijk verkrijgbaar, zelfs in de supermarkt. Je hebt er geen recept van de huisarts voor nodig.

Kenmerken condoom

 • Kan beschermen tegen zwangerschap en SOA’s;
 • Zijn gemakkelijk verkrijgbaar;
 • Zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten, kleuren en zelfs smaken.
 • Je moet ze altijd bij de hand hebben;
 • Je moet het condoom op de juiste manier gebruiken, wil het beschermen tegen SOA’s en zwangerschap;
 • Het gebruik van een condoom vraagt enige oefening;
  Het vrijen moet onderbroken worden om het condoom om te doen;
 • Je hebt steeds een nieuw condoom nodig bij het wisselen tussen oraal, anaal of vaginaal contact.

Het condoom: hoe gebruik ik het?

Of het condoom je beschermt tegen zwangerschap hangt af van het juiste gebruik. Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2 en 5%. Een condoom kan scheuren of afzakken. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld de verkeerde maat condoom hebt waardoor deze af kan glijden, of als je het condoom beschadigt bij het openmaken van de verpakking.

Is je condoom gescheurd? Dan ben je niet langer beschermd tegen een zwangerschap of SOA. Gebruik je verder geen anticonceptie? Dan is het verstandig om dit met je huisarts of apotheker te bespreken. Zij kunnen op basis van de specifieke situatie, week en het moment de morning-afterpil adviseren.

Hoe doe je een condoom om?

Hieronder vind je een handig stappenplan dat je kan helpen bij het omdoen van het condoom.

 1. Check de houdbaarheidsdatum. Condooms die over de datum zijn, mag je niet gebruiken.
 2. Scheur de verpakking voorzichtig met je vingers open. Pas op met scherpe nagels of ringen.
 3. Pak het condoom vast bij het topje en knijp het goed dicht. Zo voorkom je dat er lucht in blijft en het condoom kan knappen.
 4. Rol het condoom voorzichtig naar beneden (zo ver mogelijk). Rolt deze niet af? Dan heb je het condoom binnenstebuiten. Pak in dat geval een nieuw condoom.
 5. Het condoom zit nu om de penis en je kan veilig seks hebben.
 6. Na het klaarkomen trek je de penis terug voor deze verslapt. Zo voorkom je dat er alsnog zaad uit het condoom lekt.
 7. Gooi het condoom weg en was je handen. Een condoom is slechts voor één gebruik.

Welke maat heb ik nodig?

Je vraagt je af welke maat condoom je nodig hebt. De grootte van het condoom is niet alleen belangrijk voor comfort, ook zorgt de juiste maat ervoor dat het condoom goed blijft zitten.  De juiste maat kies je op basis van de nominale breedte. Dit staat ook altijd op een pakje condooms.

Eigenschappen condoom

Vóór het vrijen gebruiken

Deze vorm bevat geen hormonen

Deze vorm kan bij juist gebruik ook beschermen tegen SOA's

Deze vorm van anticonceptie heeft geen invloed op je menstruatie

Veelgestelde vragen
condoom

Voordat je het condoom gaat gebruiken, controleer je eerst de houdbaarheidsdatum. Haal het daarna uit de verpakking. Pas op dat je het condoom bij het openmaken niet beschadigt. Het condoom plaats je om een stijve penis. Wanneer je het om gaat doen pak je het bij het topje, dat je goed dichtknijpt. Zo voorkom je dat er lucht blijft zitten waardoor het condoom kan knappen. Vervolgens rol je het voorzichtig – zo ver mogelijk – naar beneden af. Als je het condoom per ongeluk binnenstebuiten gebruikt, dan zal deze niet afrollen. Pak in dat geval een nieuw condoom.

Bewaar een condoom bij kamertemperatuur en gebruik het niet na de datum die op de verpakking staat. Je mag het condoom ook niet vooraf eventjes testen, daardoor kan het condoom beschadigen.

Op voorwaarde dat het condoom niet knapt, beschermt het tegen hiv en andere geslachtsziekten. Bacteriën en virussen die geslachtsziekten veroorzaken kun je ook overbrengen met je handen. Of door oppervlakkig contact tussen de geslachtsdelen. Daar kan een condoom je dus niet tegen beschermen. Kijk daarom uit met het weggooien van een gevuld condoom!