Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
condoom

Het condoom is een veelgebruikt anticonceptiemiddel. Het valt onder de barrièremethode en is bedoeld om je te beschermen tegen zwangerschap én – als enige anticonceptie – kan het je beschermen tegen SOA’s. Lees alle veelgestelde vragen over het condoom.

Een condoom is een niet-hormonale anticonceptiemethode en bestaat uit een dun rubberen hoesje dat om de penis wordt geplaatst. Het condoom vangt zaadcellen op voor ze in de vagina komen en voorkomt daarmee zwangerschap. Het condoom beschermt daarnaast ook tegen soa’s.

Voordat je het condoom gaat gebruiken, controleer je eerst de houdbaarheidsdatum. Haal het daarna uit de verpakking. Pas op dat je het condoom bij het openmaken niet beschadigt. Het condoom plaats je om een stijve penis. Wanneer je het om gaat doen pak je het bij het topje, dat je goed dichtknijpt. Zo voorkom je dat er lucht blijft zitten waardoor het condoom kan knappen. Vervolgens rol je het voorzichtig – zo ver mogelijk – naar beneden af. Als je het condoom per ongeluk binnenstebuiten gebruikt, dan zal deze niet afrollen. Pak in dat geval een nieuw condoom.

Het condoom moet je al omdoen vóór je geslachtsgemeenschap hebt en ook al vóór de geslachtsdelen tegen elkaar wrijven. Je moet bij iedere geslachtsgemeenschap een nieuw condoom gebruiken. Gebruik nooit twee condooms over elkaar heen. Lees voor je de verpakking openmaakt eerst de gebruiksaanwijzing!

Meteen na de zaadlozing en voor het terugtrekken van de penis moet je de rand van het condoom om de nog stijve penis goed op zijn plaats houden. Haal het condoom eraf en gooi het in de vuilnisbak, niet in het toilet! Ook door een gevuld condoom kun je een besmetting met geslachtsziekte oplopen. Wees dus voorzichtig met het weggooien van een condoom.

Op voorwaarde dat het condoom niet knapt, beschermt het tegen hiv en andere geslachtsziekten. Bacteriën en virussen die geslachtsziekten veroorzaken kun je ook overbrengen met je handen. Of door oppervlakkig contact tussen de geslachtsdelen. Daar kan een condoom je dus niet tegen beschermen. Kijk daarom uit met het weggooien van een gevuld condoom!

Ja, ook als je al een anticonceptiemethode gebruikt is het zinvol om een condoom te gebruiken. Andere anticonceptiemethoden beschermen namelijk niet tegen soa’s. Dat kan alleen een condoom. Aan de andere kant is het condoom niet het meest betrouwbare anticonceptiemiddel. Om zowel beschermd te zijn tegen zwangerschap als tegen soa’s, gebruiken sommige mensen naast het condoom ook nog een andere vorm van anticonceptie.

Condooms zijn te koop bij de drogist, apotheek, supermarkten, in condoomautomaten in bars en disco’s en online. Zo’n beetje overal dus.

Bewaar een condoom bij kamertemperatuur en gebruik het niet na de datum die op de verpakking staat. Je mag het condoom ook niet vooraf eventjes testen, daardoor kan het condoom beschadigen.

Je doet het condoom af door het de andere kant op te rollen dan hoe je het omdeed. Dit gaat als volgt:

  • Na het klaarkomen trek je de penis terug voordat deze verslapt. Zo voorkom je dat er alsnog zaad uit het condoom lekt. Houd daarbij de rand van het condoom vast, zodat deze niet de kans krijgt om af te glijden.
  • Vervolgens houd je de penis recht of iets naar beneden gericht en schuif je het condoom vanaf de opening (aan het begin van de penis) in de richting van de eikel.

Het is belangrijk om na het verwijderen van het condoom te controleren of het niet alsnog gescheurd is. Als dit zo is, kun je actie ondernemen om een eventuele zwangerschap te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld een morning-afterpil kopen of een koperspiraal laten zetten.

Als je het condoom op de juiste manier gebruikt, is de kans op een zwangerschap tussen de 2% en 5%. De werking van het condoom als anticonceptiemiddel is sterk afhankelijk van het juiste gebruik.

Anticonceptie zonder hormonen

Denk je na over een methode zonder hormonen? Omdat je liever geen onnatuurlijke producten wilt gebruiken. Of last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.