Morning-afterpil

De morning-afterpil is een vorm van noodanticonceptie. Heb je onbeschermde gemeenschap gehad? Of is er iets misgegaan met een anticonceptiemethode? Dan is noodanticonceptie een middel om alsnog een zwangerschap te voorkomen. Dit noodmiddel is dus géén vervanger van andere anticonceptiemethoden. Je kunt de morning-after pil zonder recept kopen bij de apotheek of drogisterij.1 Een alternatief is het koperspiraal. Deze kun je tot en met de 5e dag na de onbeschermde gemeenschap laten plaatsen door een getrainde arts. Het koperspiraaltje is de meest betrouwbare vorm van noodanticonceptie.3 Bovendien ben je daarna 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap.

De werking van de morning-afterpil

Er zijn 2 soorten van de morning-afterpil te verkrijgen:

 • NorLevo, Postinor, of Isteranda
 • ellaOne

NorLevo, Postinor of Isteranda bevat het hormoon levonorgestrel (LNG) als belangrijkste bestandsdeel. Bij ellaOne is dat ulipristalacetaat (UPA). Dit laatste bestandsdeel is geen hormoon, maar een middel dat werkt op je hormoonsysteem.

Hoe gebruik je de morning-afterpil?

De morning-afterpil werkt het best als je hem zo snel mogelijk inneemt nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Hoe eerder de inname, hoe kleiner de kans op zwangerschap. Je neemt deze vorm van noodanticonceptie binnen 3 of 5 dagen na de onbeschermde seks in, afhankelijk van het type dat je gebruikt. Krijg je binnen 3 uur na inname last van diarree of braken? Neem dan zo snel mogelijk een nieuwe tablet in. Je kunt eventueel bij de apotheek terecht voor een middel dat braken tegengaat.

Als je noodanticonceptie nodig hebt, zou het ook kunnen dat je een SOA hebt opgelopen. Alleen als je partner zich heeft laten testen weet je zeker dat dit niet zo is. Van SOA’s hoef je niets te merken, maar ze kunnen toch schadelijk zijn, bijvoorbeeld voor je vruchtbaarheid. Als je niet zeker weet of je partner een SOA had, laat je dan testen bij de huisarts of een SOA-poli.

Morning-afterpil en toch zwanger?

Er blijft altijd een kleine kans op zwangerschap aanwezig. Deze vorm van noodanticonceptie stopt of vertraagt waarschijnlijk de eisprong of voorkomt de innesteling van een bevrucht eitje. De morning-afterpil is echter niet meer werkzaam als de innesteling van de bevruchte eicel al is begonnen. Is je menstruatie meer dan 5 dagen te laat? Heb je last van abnormaal bloedverlies? Of heb je in dezelfde menstruatiecyclus al eens eerder onbeschermde seks gehad? Doe dan een zwangerschapstest. Een morning-afterpil werkt namelijk niet zo goed als reguliere anticonceptiemethoden. Blijk je toch zwanger na inname van de morning-afterpil? Dan is het zeer belangrijk dat je jouw huisarts hiervan op de hoogte stelt.

Het is dus van belang om jezelf vooraf al zo goed mogelijk te beschermen tegen zwangerschap. Als je bijvoorbeeld vaak de pil vergeet, is het misschien een goed idee om een andere methode te overwegen. Op Anticonceptie.nl is veel informatie te vinden over alle anticonceptiemethoden, maar het is ook goed om hier met je huisarts over te praten.

Je menstruatie na de morning-afterpil

Na het gebruik van deze vorm van noodanticonceptie, kan je menstruatie op een andere dag beginnen dat je gewend bent. De menstruatie kan onregelmatiger zijn en tussentijdse doorbraakbloedingen komen voor. Dit kan voortduren tot de volgende menstruatie.

Het gebruik van hormonale anticonceptie na dit noodmiddel

Hoewel het gebruik van de morning-afterpil geen reden vormt om je hormonale anticonceptie niet te gebruiken, kan het gebruik van ellaOne wel de werking ervan verminderen. Onder hormonale anticonceptie vallen de anticonceptiepil, de anticonceptiepleister, de anticonceptiering, de prikpil, het anticonceptiestaafje of het hormoonspiraaltje. Gebruik je één van deze anticonceptiemethoden en heb je de ellaOne geslikt? Dan wordt aanbevolen om tot het begin van de volgende menstruatieperiode een aanvullende barrièremethode te gebruiken. Dit advies geldt alleen voor ellaOne. De overige noodanticonceptie, NorLevo, Postinor of Isteranda, heeft dezelfde werkzame stof als hormonale anticonceptie en vermindert de werking dan ook niet. Als je al een anticonceptiemethode gebruikt, zoals de anticonceptiepil, dan kun je die op het gebruikelijke tijdstip blijven innemen.

De bijwerkingen van de morning-afterpil

Zoals alle geneesmiddelen kan deze vorm van noodanticonceptie bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze krijgt. De meest voorkomende bijwerkingen bij het gebruik van de morning-afterpil vind je in de onderstaande tabel. Wil je meer informatie over de bijwerkingen? Lees dan de bijsluiter van de morning-afterpil NorlevoPostinor, Isteranda of ellaOne.

Wees in ieder geval voorzichtig met het innemen van deze vorm van noodanticonceptie wanneer:

 • Je zwanger bent
 • Je last hebt van ernstige astma
 • Je trombose hebt gehad of trombose in je familie voorkomt
 • Je last hebt van een spijsverteringsziekte.
 • Je last hebt van een nierfunctiestoornis.
 • Je last hebt van leverproblemen of een ziekte aan de dunne darm (zoals de ziekte van Crohn).
 • Je een buitenbaarmoederlijke (ectopische) zwangerschap hebt gehad.
 • Je een ontsteking van je eileiders hebt gehad (salpingitis).
 • Je menstruatie meer dan 5 dagen overtijd is of als je een ongebruikelijke bloeding hebt gehad.
 • Je meer dan 72 uur geleden of sinds de vorige menstruatie onbeschermde seks hebt gehad.
 • Je medicijnen tegen schimmelinfecties, epilepsie, tuberculose of hiv gebruikt. Of geneesmiddelen die sint-janskruid bevatten. Lees waarom.

Neem in alle bovenstaande gevallen contact op met je huisarts voor meer informatie.