Kosteloos advies over je anticonceptie? Laat je online adviseren door een apotheekmedewerker
  • Deze website pagina betreft een pilot voor de periode van april 2023 tot 31 december 2023, Mocht u als potentiële leverancier interesse hebben in de nadere invulling en/of om eventueel te participeren, neem dan contact op met ons.
  • Je wordt verwezen naar een externe website welke buiten de controle en verantwoordelijkheid ligt van Organon. Via deze link is het niet mogelijk om een recept te ontvangen, het is altijd noodzakelijk om eerst een huisarts te consulteren.

Morning-afterpil

Heb je onbeschermde seks gehad of is er iets misgegaan met je anticonceptiemiddel? De morning-afterpil kun je in noodgevallen gebruiken om alsnog een zwangerschap te voorkomen. 

Wat is de morning-afterpil?

De morning-afterpil is een vorm van noodanticonceptie. Het is zeker geen vervanging van gewone anticonceptiemethoden, omdat:

  • Het niet in alle gevallen zwangerschap voorkomt
  • Het risico van een teveel aan hormonen een verstoring van je cyclus kan veroorzaken.

De morning-afterpil kun je zonder recept kopen bij de apotheek of drogisterij. Er zijn 2 soorten. De ene heeft het hormoon levonorgestrel als belangrijkste bestanddeel (Norlevo, Istreranda of geniereken). De andere bevat ulipristalacetaat (EllaOne of generieken). Dit is geen hormoon, maar beïnvloedt je hormoonsysteem wel.

Wanneer slik ik de morning-afterpil?

De morning-afterpil werkt het best als je deze zo snel mogelijk slikt nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Hoe eerder, hoe kleiner de kans op zwangerschap. Gebruik de morning-afterpil precies zoals in de bijsluiter staat of zoals je arts of apotheker je heeft uitgelegd. De morning-afterpil werkt eenmalig. Als je na het innemen van de pil onbeschermde seks hebt, kun je nog steeds zwanger raken.

Werking morning-afterpil

Een morning-afterpil werkt niet zo goed als reguliere anticonceptiemethoden. Er blijft altijd een kleine kans op zwangerschap aanwezig. Is je ongesteldheid meer dan 5 dagen te laat? Heb je last van abnormaal bloedverlies? Doe dan een zwangerschapstest.  Blijk je toch zwanger na het slikken van de morning-afterpil? Neem dan contact op met je huisarts.

Heeft de morning-afterpil bijwerkingen?

Net zoals elk geneesmiddel kan de morning-afterpil bijwerkingen hebben. Bijvoorbeeld misselijkheid, buikpijn of vermoeidheid. De morning-afterpil kan ook de werking van je gewone hormonale anticonceptie verminderen. Gebruik daarom tot het begin van je volgende ongesteldheid een aanvullende barrièremethode, zoals een condoom.

Twijfel je of de anticonceptie die je gebruikt nog wel bij je past? Doe dan de check om informatie te krijgen over verschillende methoden, en ga het gesprek aan met je huisarts.