Morning after pil

De morning after pil is een vorm van noodanticonceptie. Heb je onbeschermde geslachtsgemeenschap gehad of is er iets misgegaan met een voorbehoedmiddel, dan is de morning after pil een methode om alsnog een zwangerschap te voorkomen. Deze noodanticonceptie is dus geen vervanger van een voorbehoedmiddel. Dit geneesmiddel kan zonder recept worden verkregen. Je kunt het dus kopen bij de apotheek of drogisterij. Er zijn twee soorten morning-afterpillen. De ene (Norlevo, Postinor) heeft het hormoon levonorgestrel (LNG) als belangrijkste bestanddeel. Bij de andere (ellaOne) is dat ulipristalacetaat (UPA). Dit is geen hormoon, maar werkt wel in op je hormoonsysteem. Een alternatief voor de morning-afterpil is een koperspiraal. Dit kan tot en met de 5e dag na de onbeschermde geslachtsgemeenschap. Dit is de meest betrouwbare noodanticonceptie. Bovendien ben je ook daarna tot tien jaar beschermd tegen zwangerschap. Je moet er wel voor naar een arts. Je hebt een recept nodig en het spiraal moet geplaatst worden.

UPA moet binnen vijf dagen na de onbeschermde seks worden ingenomen. Bij LNG is dat binnen drie dagen. Hoe eerder de inname, hoe kleiner de kans op een zwangerschap. Neem de pil dus zo snel mogelijk, en bij voorkeur binnen 12 uur. Er blijft altijd een kleine kans op zwangerschap aanwezig: de morning after pil stopt de afgifte van een eicel, maar kan niet voorkomen dat een al bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoeder. Voer een test uit in het geval dat je menstruatieperiode meer dan vijf dagen te laat is of in het geval van abnormaal bloedverlies (ook op de verwachte menstruatiedatum). Blijk je toch zwanger na inname van het geneesmiddel, dan is het zeer belangrijk dat je je huisarts hiervan op de hoogte stelt.

Zoals alle geneesmiddelen heeft ook de morning after pil bijwerkingen, niet iedereen hoeft echter last te krijgen. Zeer vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, pijn in buik, onderbuik en baarmoeder, gevoelige borsten, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, onregelmatig en/of veranderd bloedverlies. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn braken, bekkenpijn, menstruatiepijn, stemmingswisselingen, spierpijn, rugpijn, diarree. Ook kan je menstruatie op een andere dag beginnen dan je gewend bent. De menstruatie is soms heftiger dan normaal en tussentijdse doorbraakbloedingen komen ook wel eens voor. Krijg je binnen 3 uur na inname last van diarree of braken, neem dan een nieuwe tablet in. Je kunt eventueel bij de apotheek terecht voor een middel dat braken tegengaat. Wil je meer informatie over de bijwerkingen, klik dan op de naam van het product op naar de bijsluiter te gaan: Norlevo, Postinor, ellaOne.

Wees voorzichtig met het innemen van een morning after pil, wanneer:

  • Trombose in de familie voorkomt.
  • In het geval van een spijsverteringsziekte.
  • In het geval van een nierfunctiestoornis.
  • In het geval van leverproblemen of een ziekte van de dunne darm (zoals de ziekte van Crohn).
  • Je vroeger een buitenbaarmoederlijke (ectopische) zwangerschap hebt gehad.
  • Je een ontsteking van je eileiders hebt gehad (salpingitis).
  • Je zwanger bent of wanneer je denkt dat je al zwanger zou kunnen zijn.
  • Als je menstruatie meer dan 5 dagen over tijd is of als je een ongebruikelijke bloedinghebt gehad.
  • Je de volgende menstruatie verwacht.
  • Als je meer dan 72 uur tevoren en sinds de vorige menstruatie onbeschermde seks hebt gehad.

Vrouwen die medicijnen tegen epilepsie, tuberculose of hiv, of die sint-janskruid gebruiken, moeten extra opletten bij het gebruik van de morning-afterpil. Lees hier meer.

Neem in bovenstaande gevallen op met je huisarts voor meer informatie. Hoewel het gebruik van ellaOne geen contra-indicatie vormt voor voortzetting van reguliere hormonale anticonceptie, kan ellaOne de anticonceptieve werking ervan verminderen. Daarom wordt aanbevolen om bij alle volgende keren dat na het gebruik van noodanticonceptie gemeenschap plaatsvindt, bescherming toe te passen middels een betrouwbare barrièremethode, tot het begin van de volgende menstruatieperiode. Een vrouw kan onmiddellijk na het gebruik van ellaOne starten met een hormonale anticonceptie, maar er moet wel een betrouwbare barrièremethode worden gebruikt tot het begin van de volgende menstruatieperiode. Heb je in dezelfde menstruatiecyclus (meer dan 3 of 5 geleden) al eens eerder onbeschermde seks gehad, dan kan er al bevruchting hebben plaatsgevonden. Een behandeling met een morning after pil kan in dat geval geen zwangerschap voorkomen. Een morning after pil werkt niet zo goed als moderne reguliere anticonceptiemethodes. Het is dus van belang om jezelf vooraf al zo goed mogelijk te beschermen. Als je bijvoorbeeld vaak de pil vergeet, is het misschien een goed idee om een andere methode te overwegen. Op deze website is veel informatie te vinden over alle methoden, maar het is ook goed om hier met de huisarts over te praten. Als je een morning-afterpil nodig hebt, dan zou het ook kunnen dat je een soa hebt opgelopen. Alleen als je partner zich heeft laten testen, weet je zeker dat dit niet zo is. Van soa’s hoef je niets te merken, maar ze kunnen toch schadelijk zijn, bijvoorbeeld voor je vruchtbaarheid. Als je niet zeker weet of je partner een soa had, laat je dan testen bij de huisarts of een soa-poli.